Milliók dönthetnek arról, hol szeretnének meghalni

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A brit kormány arról egyeztetett nemrég, hogy a végstádiumú, haldokló betegeknek legyen lehetőségük megtervezni és eldönteni, hogy hol szeretnék életük utolsó idejét tölteni - írja a The Telegraph.

Idősek milliói dönthetnek majd arról, hol szeretnének meghalni, ha a brit kormány elfogadja az erről rendelkező dokumentumot. A jövőben tehát a haldoklók sokkal jobban érvényt tudnának szerezni végső akaratuknak az életvégi ellátásukat illetően, mint korábban. A kormány szándéka az, hogy erősítse a betegek önrendelkezési jogát úgy, hogy nagyobb beleszólást biztosít nekik életük befejező szakaszának döntéseibe.

Ne maradjunk magunkra

Feltétlenül kórházban kell meghalnia egy gyógyíthatatlan beteg embernek? Nem, de ez nem jelenti azt, hogy a végstádiumú betegek magukra maradnak életük végén. A megoldást a hospice jelentheti. Tudjon meg többet, kattintson!

Ehhez azonban arra is szükség lesz, hogy a betegek teljes körű tájékoztatást kapjanak állapotukról. Minden betegnek joga lesz konzultálni kezelőorvosával, illetve az őt ápolókkal arról, hogy milyen módon és hol szeretné eltölteni utolsó idejét. A döntésbe természetes a családot, a hozzátartozókat is be lehet vonni - ha ez szükséges, illetve ha elfogadható a beteg számára.

A kormány döntése egy kampány eredménye, amelynek során az aktivisták azt hangsúlyozták, hogy az idős betegek arra panaszkodnak, hogy a döntések rendszeresen a fejük fölött születnek meg, anélkül, hogy nekik beleszólást engednének saját ápolásuk, ellátásuk ügyébe. "Elkötelezetten valljuk, hogy minden haldokló számára biztosítani kell a magas szintű és könyörületes ápolást, illetve kezelést" - mondja egy szakember. "Az első és legfontosabb lépés az informálás és a kommunikáció a beteg, a szakorvos és az ápolók között. Ezért küzdünk azért, hogy a betegnek beleszólási joga legyen az életvégi ellátását érintő döntésekbe."

A haldoklás szabadon választható helyen történjen?

A haldoklás szabadon választható helyen történjen?


A javasolt változtatások között van az is, hogy a betegnek joga van tudni arról, hogyha valamilyen egészségügyi beavatkozás az ő állapotában ártalmas lehet, jelentős életminőség-romlást vagy esetleg halált okozhat. Minderről a beteget minden egészségügyi személyzetnek kötelessége informálni. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a beteget tájékoztatni kell a helyi ellátás minőségéről - összehasonlítva azt más szolgáltatók által biztosított ellátásokkal. A tervezet kimondja, hogy a haldokló betegnek joga van védelmet élvezni az őt bántalmazó, semmibe vevő vagy lenéző ellátással szemben.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32442

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag