Willms-tumor tünetei és kezelése

Szabó Emese

 Szabó Emese

 

dr. Kiss András PhD urológus főorvos

 dr. Kiss András PhD urológus főorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi az a Willms-tumor?

A Willms-tumor előfordulása

Willms-tumor Magyarországon évente 15-20 gyereknél alakul ki, ami nem sok, de bizonyos szempontból nem is kevés: ezzel az előfordulással ez a kórkép a leggyakoribb gyerekkori hasi daganat. Az összes gyerekkori daganatnak ez adja a 6-7 százalékát. A betegség leginkább a nagyon kicsi gyerekeket érinti, általában 2-4 éves korig jelentkezik. Előfordulhat még 5-6 éves korban is, de utána már extrém ritka. A fiúk és lányok érintettsége között nincs különbség.

A Willms-tumor okai

Nem ismert a Willms-tumor kiváltó oka, nem figyeltek meg családon belüli halmozódást sem. Ugyan nincs szó öröklődő kórképről, de vannak bizonyos genetikai betegségek, fejlődési rendellenességek - például egy súlyos húgycsőfejlődési rendellenesség -, amelyeknél gyakrabban fordul elő a Willms-tumor is.

A Willms-tumor tünetei

A betegség első, jól megfogható tünete, hogy a vese elkezd nőni. Ezt a szülők már akkor észrevehetik, ha a gyereket pelenkázáshoz felfektetik egy asztalra: ilyenkor egy nagy hasi duzzanat figyelhető meg a vese környékén. A Willms-tumor nagyon gyorsan nő, napok-hetek alatt kialakul, fájdalom, és minden egyéb tünet nélkül. Ritkán, és csak kifejezetten nagy elváltozás esetén jelentkezik véres vizelés, pedig a felnőttkori vesedaganatnál ez az egyik első tünet.

A Willms-tumor diagnózisa

Az orvosok a kicsiket először megvizsgálják: a vesetájékon növekvő daganat a vékonyabb gyerekeknél szinte áttűnik a bőrön, de tapintással mindenkinél érzékelhető. Mivel a daganat nagyon puha, emiatt a kicsik hasát nem szabad durván nyomni, mert a tumor akár szét is nyomható. A tapintásos vizsgálatot követően ultrahangra is szükség van, annak képe ez esetben szintén jellegzetes. A következő lépés a CT, illetve az MR vizsgálat lehet, ami szintén szükséges a diagnózis felállításához. A klinikai kép, az ultrahang és a CT alapján annyira pontos kép rajzolódik ki, hogy a kezelés már ezek alapján megkezdhető, szövettani mintavételre nincs külön szükség.

A Willms-tumor kezelése

A kezelés első lépése a kemoterápia, aminek célja az, hogy a tumort megkisebbítsék. Nagy szerencse, hogy a daganat már egészen kis dózisú kemoterápiára is jól reagál, így általában könnyen és gyorsan megkisebbedik. A csökkentett dózis miatt a kezelés mellékhatásai a kicsiket annyira nem viselik meg.

A Willms-tumor gyógyulási esélyei nagyon jók

A Willms-tumor gyógyulási esélyei nagyon jók

Miután a daganat megkisebbedett, eltávolítható, majd a szövettani kép és a kiterjedtség ismeretében általában szükség van újabb kemoterápiás kezelésre is. Súlyosabb esetben szükség lehet sugárterápiára is, ez azonban nem jellemző, sőt nagyon szerencsés esetben a tumor újabb kemoterápia nélkül is gyógyítható.

Ha a műtét után szükség van újabb kemoterápiára, akkor a teljes felépülésig tartó idő általában egy évig tart. Ha erre nincs szükség, akkor a műtét után máris teljes gyógyulásról beszélhetünk. Az érintett gyerekeket jellemzően évente újra megvizsgálják, de csak a biztonság kedvéért.

A Willms-tumor gyógyulási esélyei

A Willms-tumor gyógyulási esélyei nagyon jók: a betegség első és második fokozatában 95 százalékos eséllyel eredményez gyógyulást a modern kemoterápiás kezelés, míg a harmadik és negyedik stádiumban 50-60 százalékos a gyógyulási esély. A betegség négy fokozatát a kiterjedés alapján különítik el, utóbbi pedig azzal van összefüggésben, hogy a tumort mikor fedezik fel. A betegségnek szövettani szempontból is két típusa van, az egyik kedvezőbb, a másik kevésbé. Ez szintén hatással van a gyógyulási esélyekre. Az, hogy a tumor melyik típusba tartozik a kettő közül, a műtét után derül ki, a szövettani vizsgálatot ugyanis azt követően végzik el.

A Willms-tumor megelőzése

Mivel nem tudjuk a Willms-tumor kiváltó okát, a betegséget megelőzni sem lehet. Emiatt a komolyabb problémákat csak a tumor időben történő felismerésével lehet megelőzni.

Szövődmények

A Willms-tumor ritkábban ad áttétet, mint az egyéb agresszív daganatok, és jellemzően nincs egyéb szövődménye sem. A betegség, illetve annak kezelése nem tesz szükségessé dialízist sem. Ennek oka, hogy gyakran elég pusztán a tumort eltávolítani, a vese ezt követően működni fog, vagy ha működése csökken is, a másik akkor is elegendő. Kétoldali daganatnál egészen különleges sebészi beavatkozást alkalmaznak, amellyel a tumort mindkét veséből el tudják távolítani. Ha ilyenkor a szövettani stádium kedvező, vesepótló kezelésre szintén nincs szükség. Szövődmények az esetek túlnyomó többségében később sem alakulnak ki.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kiss András PhD urológus főorvosnak.

Kategória: Tumoros megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Willms-tumor kezelésére! További kérdésem van Willms-tumor témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Máthé Csabatüdőgyógyász, onkológus


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag