Patkányméreg-mérgezés tünetei és kezelése

Szabó Emese

 Szabó Emese

 

Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos

 Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

A patkányméreg-mérgezés rövid leírása

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.Patkányméreg-mérgezés gyanúja tipikusan akkor merül föl, amikor a gyerekek véletlenül ilyen szert fogyasztanak, illetve amikor valaki öngyilkossági szándékból eszik ilyesmit. Mivel a készítmények hatásos dózisa nagyon magas, tényleges mérgezés csak nagyon kis eséllyel történhet. Annyi granulátumot ugyanis egyszerűen lehetetlenség elfogyasztani. Emiatt a patkányméreg inkább csak ijedséget okoz, tényleges bajt nem.

A patkányméreg-mérgezés előfordulása

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.Évente 50-80 patkányméreg-mérgezett beteg kerül kórházba hazánkban, túlnyomó többségük öngyilkossági szándékkal fogyasztja el a granulátumot.

A patkányméreg-mérgezés okai

Patkányirtószer-mérgezést az ilyen szerek nagy mennyiségű fogyasztása okozhat, ami gyerekeknél véletlenül történhet meg, felnőtteknél pedig jellemzően csak úgy, ha öngyilkosságot kísérelnek meg.

A patkányméreg-mérgezés tünetei

A patkánymérget fogyasztott betegnek az esetek 98 százalékában semmi baja nincs, tüneteket nem produkál, pusztán az ijedség miatt fordul orvoshoz. (Jellemzően szülők tesznek ilyet, amikor a észreveszik, hogy a gyerek hozzáfért ilyen méreghez.) Ha mégis jelentkeznek szimptómák, akkor azok alatt spontán vérzések megindulását kell érteni, például tüdő- és bélvérzést, fogínyvérzést, szemvérzést.

A patkányméreg-mérgezés diagnózisa

Ugyan a patkánymérget fogyasztott betegnek jellemzően semmilyen tünete sincs, bizonyos laborparaméterekből lehet arra következtetni, hogy a szervezetnek valamilyen véralvadási zavara van. Azaz vérvételnél derülhet ki az eltérés.

A patkányméreg-mérgezés kórlefolyása

A patkányméregként ismert szerek jellemzően véralvadásgátló hatásúak (ezek rendszerint kumarinszármazékok), jellemzően olyan formájúak, mint a búzaszemek. Amikor a patkány ezeket a granulátumokat megeszi, hatóanyaga hatni kezd, majd az állat szervezetében spontán vérzések indulnak el. Utóbbi következtében a patkány elvérzik, mert vére nem alvad meg. Ahhoz, hogy ezek a szerek a pár tíz grammos patkánynál jóval nagyobb testtömegű emberben is kárt tegyenek, irreálisan sokat kellene belőlük elfogyasztani. Annyira sokat, hogy az gyakorlatilag lehetetlen. Emiatt az elmúlt több mint tíz évben nagyon kevés súlyos (és nem is halállal végződő) patkányméreg-mérgezés történt. A gyakorlatban véletlenszerűen csak a gyerekek fogyasztják el ezeket a granulátumokat, amikor szüleik nem kellő körültekintéssel helyezik ki azokat. Egy-két szem elfogyasztása azonban csak ijedséget okoz, más hatása ilyen alacsony dózisban nem lehet ezeknek a szereknek.

A patkányméreg-mérgezés az emberre nem jelent halálos veszélyt (Fotó: Europress)

A patkányméreg-mérgezés az emberre nem jelent halálos veszélyt (Fotó: Europress)

A patkányméreg-mérgezés kezelése

A patkányméreg-mérgezés ellenszere a K-vitamin, lévén maga patkányméreg mindig valamilyen K-vitamin-antagonista vegyület, azaz olyan anyag, amely a K-vitaminnal ellentétes hatást fejt ki. A K-vitamin mellett a betegeknek friss fagyasztott (frissen levett, majd lefagyasztva szállított) plazmát szoktak adni, amely ugyancsak a véralvadást segítő faktorokat tartalmaz.

A patkányméreg-mérgezés gyógyulási esélyei

A patkányméreg-mérgezés nem szokott letális (halálos) lenni, az öngyilkosok is száz százalékban fölépülnek belőle.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.

Megelőzés

A véletlenszerű fogyasztás azzal előzhető meg, ha a patkánymérget eredeti csomagolásban, gyerekek elől elzárt helyen tartják, és csak olyan helyre helyezik ki, ahol a kicsik nem férhetnek hozzá.

Kategória: Mérgezések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Patkányméreg-mérgezés kezelésére! További kérdésem van Patkányméreg-mérgezés témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag