Szemészeti vizsgálatok

Látásvizsgálat csecsemőkorban

Célja

A csecsemő szemészeti szűrését nemcsak akkor kell elvégezni, ha netán kancsalság vagy más rendellenesség látszik. Cél a tompalátás kiszűrése is.

Leírás

Mivel nem kötelező, kevesen tudják, hogy 9 hónapos korban célszerű elvinni a gyermeket szemészeti szűrésre, és nem csak akkor, ha netán kancsalság vagy más rendellenesség látszik. Néhány gyerek ez idő tájt kezd kicsit kancsalítani, hunyorogni, de a szülők nem tulajdonítanak neki jelentőséget. Pedig ilyenkor több látáshiba is jól megelőzhető, illetve korrigálható. Többek között ilyen a tompalátás, aminek a kancsalság oka vagy következménye is lehet.

Jó, ha tudja

A szem és látás fejlődése 6-7 éves korban zárul le. Bizonyára kevesebb szemüvegre lenne szükség, ha a rászoruló gyerekek ennyi idős korukra már túl lennének a megfelelő kezeléseken.

Veszélye

Nincs.

Fájdalom

Nincs.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.