Maracuja: a Passió gyümölcse

A golgotavirág ismert gyümölcse a maracuja, amely kimagasló C-vitamin tartalmának köszönhetően egyre népszerűbb hazánkban is. Akik csak látásból ismerik, azoknak érdemes közelebbről is megismerkedni vele.

Ismerjük meg!

A maracuja (Passiflora edulis) a Golgotavirág-félék (Passiflorae) családjába tartozik. Angolul passion fruit, németül Passionsfrucht és Maracuja a neve.

A gyümölcs Közép- és Dél- Amerikában őshonos. A trópusok magasan fekvő régióiban fejlődik legjobban, ahol az ültetvények 1600 - 2000 méter magasságban találhatók, de a szubtrópusokon is megél. A kutatók szerint a maracuja valószínűleg a piros színű golgotagyümölcsből keletkezett. A mintegy húsz ehető golgotagyümölcs faj közül a maracuja és a piros golgotagyümölcs a kereskedelem szempontjából legnagyobb jelentőségű. Magyarországra általában Ecuadorról, Brazíliából, és Peruból importálják.

A gyümölcs tyúktojás méretű, gömbölyű, tojásdad vagy körte alakú. Héja sárgás, felszíne sima vagy ráncos. Fehér virágai rendkívül mutatósak. A termés édes gyümölcshúsa lédús, amely nagy mennyiségű savtartalommal rendelkezik. A bogyó belsejében nagy termésüreg található, amelyet vattaszerű, száraz, legfeljebb 2,5 mm vastag, fehér szövet vesz körül.

A termés sok apró magot tartalmaz, amelyek azonban fogyaszthatók, de a héja ehetetlen.

A marakuja a talajminőséggel és a csapadékviszonyokkal szemben viszonylag igénytelen. Kellő vízellátás mellett szinte egész évben terem. (Edényben könnyen nevelhető, s viszonylag korán termőre fordulhat.) Magról, ritkábban dugvánnyal szaporítják. A termést a földről gyűjtik össze, csak ritkábban szedik a növényről.

Miért jó?

A maracuja C-vitamin tartalma számottevő, de tartalmaz még B1 és B2 vitamint is.

Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, így növeli a szervezet ellenállóképességét.

Hogyan fogyasszuk?

A maracuja frissítő hatású gyümölcs, amely íz- és illatvilága nagyon intenzív. Akkor érett, ha a héja sárga, és kezd ráncosodni. A túlérett gyümölcs túlságosan savanykás ízű. Rendkívül kedvelt aromája miatt sok helyen nyersen fogyasztják: belseje kettévágva jól kikanalazható (ne feledjük, a magok is fogyaszthatók), de készítenek belőle édességeket, desszertöntetek és italokat is, sőt a lekvároknak sajátos ízt kölcsönöz. A maracuja sokszor koktélok elmaradhatatlan "kelléke". Nagyon ízletes, ha a gyümölcs levét más gyümölcsök levével keverjük össze. Érdemes gyümölcscentrifuga segítségével is kinyerni levét.

Tippek - tanácsok

Az teljesen érett gyümölcs általában egy hétig tárolható hűvös helyen, azonban nem hűtőszekrényben. Utóérése szobahőmérsékleten lehetséges.

Érdekesség

A passiógyümölcs név a virág szimbolikájára vezethető vissza: a bibék a 3 szeget jelképezik, amellyel Jézust a keresztre feszítették, a korona a töviskoszorút, az 5 porzó pedig Krisztus sebeit szimbolizálja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció