Húsos som: fanyar, de finom

A som fanyar ízű gyümölcs, amelynek C-vitamin tartalma rendkívül magas. Sokan nem is sejtik, de a gyümölcs régóta fontos szerepet tölt be az ember táplálkozásában. A gyümölcshúsból készíthető lekvár, szörp, sőt még kompót is.

Ismerjük meg a húsos somot!

A som (Cornus mas) a somfélék (Cornaceae) családjába tartozik. A nemzettség tagjainak nagy része általában az északi féltekén él. A húsos som Közép-Európától a Fekete-tenger vidékéig elterjedt. Több országban is termesztik, például Szlovákiában, Bulgáriában és Lengyelországban. Magyarországon Szatmárban és a Nyírségben honos.

Házi vitaminbombák erdei bogyókból Csak mert elmúlt a nyár, még nem kell lemondanunk az erdő-mező ehető vadnövényeiről. Sőt a legtöbb ízletes, befőzésre alkalmas bogyó ősszel terem. Szedjük és együk a vitaminokban, ásványi anyagokban dús terméseket, íme néhány tipp elkészítésükre!

húsos som, somfélék, táplálkozás, egészség
A som termése rengeteg C-vitamint tartalmaz

Fényt kedvelő és a szárazságot jól tűrő 2,5 - 4 méteres bokor, 4-9 cm-es levelei fényes zöldek, tojásdad alakúak. 8-15 apró sárga virágból álló virágai tavasszal - február-március - nyílnak.

A virágok sok pollent és nektárt tartalmaznak, így tavasszal az első mézelő növények egyike.

Csonthéjas, piros, tojásdad alakú termése pedig augusztus-szeptember környékén érik. Kedveli az erdőket, cserjéseket és a laza talajokat. Lassan növekszik, de jó körülmények között hosszú életű növény. Kártevője nem nagyon van. Magvetéssel nehezen szaporítható, mert magja akár két évig is a földben heverhet, anélkül, hogy kihajtana.

Miért jó a som?

Termése sok C-vitamint, cukrot (fruktózt és glükózt), almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz. C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.

Hogyan fogyasszuk a somot?

A som már régóta fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában. Savanykás-édes, fanyar ízű termése augusztus-szeptember környékén érik. Sok háztartásban érés idején begyűjtik a gyümölcsöt, majd megaszalják, így a téli hónapokban kiváló C-vitamin forrás lehet. Befőzhető befőttnek, lekvárnak és szörpnek, sőt egyesek még pálinkát is főznek belőle. A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.

A som éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan szokás sós vagy ecetes vízben eltenni. Ha borecetbe rakjuk, akkor a kapribogyót helyettesítheti. (Továbbá készíthető belőle somlekvár és somszörp is.)

Tippek, tanácsok

Sok európai parkban előszeretettel ültetnek somot, mert mutatósak korai virágai, és jól tűri a városi levegőt. A régi időkben hazánkban is sok kertben ültettek somfát. Kemény fájából jó minőségű szerszámnyél készíthető.

Érdekességek a somról

A som őshonos, régi növényünk, amit a helység- és családnevek is igazolnak. Például Somogy -megyében található Som község, de családnévként is ismert Somos, Somló. Hazánkban a Csallóközben, a szatmári, somogyi, zalai, baranyai területeken fordul elő, de számos helyen megtalálható Erdélyben is.

Németül Kornelkirsche a neve, melynek első része a latin cornus, vagyis szarv, szaru szóból ered, mert annyira kemény a fája. A második rész (Kirsche) a gyümölcs jellegére utal, mert messziről a cseresznyére emlékeztet. A francia neve szintén latin eredetű; cornouiller male-nek nevezik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció