+15° - +34°
Nincs front

Kritikus a magyarok D-vitamin-szintje

A magyarok kétharmadának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje, a felnőttek ötöde súlyos hiányban szenved. A legutóbbi magyarországi reprezentatív felmérés azt igazolta, hogy tél legvégén, a tavasz beköszönte előtt rettentően súlyos a D-vitamin-hiány.

Márciusig szükség van a D-vitamin szedésére, főként a várandós anyáknak kell figyelniük a pótlásra - mondta Takács István, a Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára. Elmondta, hogy a felnőtt lakosság több mint 90 százalékánál a D-vitamin-szint nem éri el az ideálisat. "Még megdöbbentőbb, hogy a felnőtt, nem beteg lakosság 20 százaléka súlyos D-vitamin-hiányban szenved" - hangsúlyozta a szakember. 

napsütés
Hiába süt szépen a Nap, ez most kevés. Fel kell töltenünk a D-vitamin raktárakat

Takács István szerint ahhoz, hogy a napsugárzástól töltődjenek fel a D-vitamin-raktárak, hosszú idő kell. Ha valaki súlyos D-vitamin-hiányban szenved, hiába süt ki a Nap, ilyenkor már hónapok kellenek ahhoz, hogy ez a helyzet normalizálódjon "A jelenlegi szakmai álláspont az, hogy ezt a súlyos D-vitamin-hiányt el kell kerülni, méghozzá úgy, hogy D-vitamint érdemes szedni októbertől márciusig, így ezekre a napokra sem lesz súlyos D-vitamin-hiánya senkinek" - hangsúlyozta a főtitkár.


A téli időszakban - októbertől márciusig - a felnőtteknek napi 1500-2000 egységnyi D-vitamint javasolt bevinni. "A gyerekeket is veszélyezteti a D-vitamin-hiány, sőt, a kicsiket még inkább, mert szinte soha sincsenek napon. Ezért náluk is rendkívül fontos a D-vitamin pótlása. Az adagjuk természetesen kisebb: a gyerekek nagyságától függően 600 és 1000 nemzetközi egység között javasolt a téli hónapokban bevinni" - mondta a szakember. Mostanában került a figyelem középpontjába, hogy a várandós kismamáknál is rendkívül gyakori - még akár az átlagnál is gyakoribb - a D-vitamin-hiány, azért a társaság azt javasolja a várandós kismamáknak, hogy mindenképpen tervezzék meg a terhesség, és előtte töltsék fel a D-vitamin-raktáraikat.

Rengeteg tudományos hír, kutatás szól arról, hogy a D-vitamin-hiány akut probléma a magyar lakosság körében is. Miért érdemes pótolni, mit okoz a hiánya? Részletek!

Egyszerre nagy adag D-vitamin-pótlás - ami a felnőtteknél időnként még javasolt is - várandós anyáknál nem lehetséges. Náluk folyamatosan viszonylag kisebb dózisokra van szükség. Ezért az az ideális, ha már a várandósság kezdetekor jó a kismama D-vitamin-ellátottsága" - hangsúlyozta a Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára.

Forrás: inforadio.hu 

 

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Milyen néven ismerhetjük még a rutint?

Tippek

Barátkozzunk meg a szójával, akár tofu, akár pörkölt szójabab formájában, hiszen a benne levő lecitin hozzájárul a jobb koncentrációképességhez és memóriához!