Kritikus a magyarok D-vitamin-szintje

A magyarok kétharmadának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje, a felnőttek ötöde súlyos hiányban szenved. A legutóbbi magyarországi reprezentatív felmérés azt igazolta, hogy tél legvégén, a tavasz beköszönte előtt rettentően súlyos a D-vitamin-hiány.

Márciusig szükség van a D-vitamin szedésére, főként a várandós anyáknak kell figyelniük a pótlásra - mondta Takács István, a Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára. Elmondta, hogy a felnőtt lakosság több mint 90 százalékánál a D-vitamin-szint nem éri el az ideálisat. "Még megdöbbentőbb, hogy a felnőtt, nem beteg lakosság 20 százaléka súlyos D-vitamin-hiányban szenved" - hangsúlyozta a szakember. 

napsütés
Hiába süt szépen a Nap, ez most kevés. Fel kell töltenünk a D-vitamin raktárakat

Takács István szerint ahhoz, hogy a napsugárzástól töltődjenek fel a D-vitamin-raktárak, hosszú idő kell. Ha valaki súlyos D-vitamin-hiányban szenved, hiába süt ki a Nap, ilyenkor már hónapok kellenek ahhoz, hogy ez a helyzet normalizálódjon "A jelenlegi szakmai álláspont az, hogy ezt a súlyos D-vitamin-hiányt el kell kerülni, méghozzá úgy, hogy D-vitamint érdemes szedni októbertől márciusig, így ezekre a napokra sem lesz súlyos D-vitamin-hiánya senkinek" - hangsúlyozta a főtitkár.


A téli időszakban - októbertől márciusig - a felnőtteknek napi 1500-2000 egységnyi D-vitamint javasolt bevinni. "A gyerekeket is veszélyezteti a D-vitamin-hiány, sőt, a kicsiket még inkább, mert szinte soha sincsenek napon. Ezért náluk is rendkívül fontos a D-vitamin pótlása. Az adagjuk természetesen kisebb: a gyerekek nagyságától függően 600 és 1000 nemzetközi egység között javasolt a téli hónapokban bevinni" - mondta a szakember. Mostanában került a figyelem középpontjába, hogy a várandós kismamáknál is rendkívül gyakori - még akár az átlagnál is gyakoribb - a D-vitamin-hiány, azért a társaság azt javasolja a várandós kismamáknak, hogy mindenképpen tervezzék meg a terhesség, és előtte töltsék fel a D-vitamin-raktáraikat.

Rengeteg tudományos hír, kutatás szól arról, hogy a D-vitamin-hiány akut probléma a magyar lakosság körében is. Miért érdemes pótolni, mit okoz a hiánya? Részletek!

Egyszerre nagy adag D-vitamin-pótlás - ami a felnőtteknél időnként még javasolt is - várandós anyáknál nem lehetséges. Náluk folyamatosan viszonylag kisebb dózisokra van szükség. Ezért az az ideális, ha már a várandósság kezdetekor jó a kismama D-vitamin-ellátottsága" - hangsúlyozta a Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára.

Forrás: inforadio.hu 

 

 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik ásványi anyag szükséges ahhoz, hogy a D-vitamin megfelelően beépülhessen a csontokba?

Tippek

Ha az ajkak és a szájzug berepedezik, pikkelyesedik, B2-vitamin-hiány lépett fel. Legjobb forrása a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, a húsok, a máj és a tojás.