Kritikus a magyarok D-vitamin-szintje

A magyarok kétharmadának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje, a felnőttek ötöde súlyos hiányban szenved. A legutóbbi magyarországi reprezentatív felmérés azt igazolta, hogy tél legvégén, a tavasz beköszönte előtt rettentően súlyos a D-vitamin-hiány.

Márciusig szükség van a D-vitamin szedésére, főként a várandós anyáknak kell figyelniük a pótlásra - mondta Takács István, a Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára. Elmondta, hogy a felnőtt lakosság több mint 90 százalékánál a D-vitamin-szint nem éri el az ideálisat. "Még megdöbbentőbb, hogy a felnőtt, nem beteg lakosság 20 százaléka súlyos D-vitamin-hiányban szenved" - hangsúlyozta a szakember.

napsütés
Hiába süt szépen a Nap, ez most kevés. Fel kell töltenünk a D-vitamin raktárakat

Takács István szerint ahhoz, hogy a napsugárzástól töltődjenek fel a D-vitamin-raktárak, hosszú idő kell. Ha valaki súlyos D-vitamin-hiányban szenved, hiába süt ki a Nap, ilyenkor már hónapok kellenek ahhoz, hogy ez a helyzet normalizálódjon "A jelenlegi szakmai álláspont az, hogy ezt a súlyos D-vitamin-hiányt el kell kerülni, méghozzá úgy, hogy D-vitamint érdemes szedni októbertől márciusig, így ezekre a napokra sem lesz súlyos D-vitamin-hiánya senkinek" - hangsúlyozta a főtitkár.

A téli időszakban - októbertől márciusig - a felnőtteknek napi 1500-2000 egységnyi D-vitamint javasolt bevinni. "A gyerekeket is veszélyezteti a D-vitamin-hiány, sőt, a kicsiket még inkább, mert szinte soha sincsenek napon. Ezért náluk is rendkívül fontos a D-vitamin pótlása. Az adagjuk természetesen kisebb: a gyerekek nagyságától függően 600 és 1000 nemzetközi egység között javasolt a téli hónapokban bevinni" - mondta a szakember. Mostanában került a figyelem középpontjába, hogy a várandós kismamáknál is rendkívül gyakori - még akár az átlagnál is gyakoribb - a D-vitamin-hiány, azért a társaság azt javasolja a várandós kismamáknak, hogy mindenképpen tervezzék meg a terhesség, és előtte töltsék fel a D-vitamin-raktáraikat.

Rengeteg tudományos hír, kutatás szól arról, hogy a D-vitamin-hiány akut probléma a magyar lakosság körében is. Miért érdemes pótolni, mit okoz a hiánya? Részletek!

Egyszerre nagy adag D-vitamin-pótlás - ami a felnőtteknél időnként még javasolt is - várandós anyáknál nem lehetséges. Náluk folyamatosan viszonylag kisebb dózisokra van szükség. Ezért az az ideális, ha már a várandósság kezdetekor jó a kismama D-vitamin-ellátottsága" - hangsúlyozta a Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára.

Forrás: inforadio.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)