Pezsgő vitaminforrások

Ma már az élelmiszerboltok polcain is ott sorakoznak a különböző pezsgőtabletták, amelyek a szervezetünk ásványi anyag- és vitaminszükségletét vannak hivatva kielégíteni. Tesztsorozatunkban ezúttal annak jártunk utána, mire is jók ezek.

Egészség vagy divat?

Divat lett napjainkban az étrendünkből feltételezhetően hiányzó tápanyagokat különböző készítményekkel pótolni. De hogyan is történik ez? Sok esetben ötletszerűen, "biztos, ami biztos" alapon. Sokan indokolatlanul teszik, és nem gondolják át azt, hogy mik az egyéni igényeik, hogyan is étkeznek, és a mellé szükség van-e étrend-kiegészítő készítményre. Ha igen, akkor sem elég körültekintő mindenki annak eldöntésében, hogy számára melyik lenne a legmegfelelőbb. Mielőtt a színes kis hengerekbe zárt multivitamin-készítményeket teszteltük volna szerkesztőségünkben, megkérdeztünk egy szakértőt, mit is érdemes ezekről tudni.

Domonkos Andrea dietetikus, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa készségesen válaszolt kérdéseinkre.

Mikor van szükség vitaminpótlásra?

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, amellyel fedezni lehet az energia- és tápanyag-szükségletet és más biológiailag hasznos anyagokat.

Általánosan tehát ilyen táplálkozás mellett nincs szükség multivitamin-készítményekre. Már csak azért sem, mert ideálisan természetes formából - táplálékokból - kell fölvenni a szervezet számára fontos anyagokat, közöttük a vitaminokat és ásványi anyagokat.

Ha valamilyen okból megváltozik a szervezet élettani igénye, vagy olyan étrendet tart valaki, amely mellett nem lehet kielégítően fölvenni minden tápanyagot, akkor szükség lehet pótlásra. Előbbi eset vonatkozhat például a várandós nőkre, utóbbi pedig a testsúlycsökkentő étrendet vagy épp a vegetáriánus étrendet követőkre.Előfordul az is, hogy túlhajszolt, rendszertelen életvitel miatt nem oldható meg a változatos, rendszeres étkezés. Ha bárki úgy gondolja, hogy szüksége lehet multivitamin-készítményre, először is - ha csak lehetséges - az étrendjét próbálja átalakítani, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a legjobb formában - az ételekből - jusson hozzá mindahhoz, amire szüksége van. Ha mindenképp indokolt valamilyen készítmény szedése, akkor legyen körültekintő, és kérje szakember (orvos, dietetikus, gyógyszerész) tanácsát. Ajánlatos inkább patikában vásárolni, mert ott kaphat tájékoztatást és nem bármilyen más üzletben.

Minden ilyen esetben személyre szabottan kell kiválasztani a megfelelő készítményt.

A "multivitamin" névvel illetett vitaminokat - és esetleg ásványi anyagokat is - tartalmazó komplex készítmények is az étrend-kiegészítők csoportjába tartoznak. Étrend-kiegészítőnek számít minden olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási és élettani hatású anyagokat egyenként vagy kombináltan. A pezsgőtablettáknai is ismertek mindezen formái.

Mit érdemes tudni az étrend-kiegészítők szabályozásáról?

Hazánkban a 2004-ben életbe lépett uniós szabályozást a 37/2004 ESzCsM-rendelet tartalmazza. Többek között rögzíti, hogy melyek az alkalmazható vitaminok, ásványi anyagok, és minimálisan mennyinek kell lennie belőlük a készítmény napi adagjában. Utóbbira a napi ajánlott felvétel (RDA) 15 százalékát határozza meg. Maximális mennyiségeket már nem ad meg a napi adagban, csak bizonyos támpontokat a biztonságos mennyiség megállapításához. (Az RDA (Recommended Daily Allowances): a felnőttekre meghatározott napi ajánlott felvételt jelenti a különböző tápanyagokból.)

Így előfordulhat, hogy adott készítmény egy vagy több anyagból a napi ajánlottat többszörösen meghaladó mennyiséget tartalmaz. Ezeknek a készítményeknek a hosszú távú, rendszeres fogyasztása nemcsak szükségtelen, de kockázattal is járhat.

Az engedélyezés helyett a termékekre bejelentési kötelezettség van, amely a termék adatlapjának és címkéjének benyújtását jelenti az OÉTI-hez. A feliratozásra az élelmiszerekre vonatkozó általános szabályok érvényesek. Így a címkén nem lehet olyan szöveget feltüntetni, amely állítja vagy sugallja, hogy a termék bizonyos betegségek megelőzésére vagy kezelésére alkalmas. Jelölni kell a névben az összetevőket vagy azok jellegét, a napi fogyasztásra ajánlott mennyiséget, és figyelmeztetni kell a fogyasztót, hogy azt ne lépje túl. Az összetevők mennyisége a napi adagjukkal együtt szintén nem hiányozhat. Vitaminoknál és ásványi anyagoknál a mennyiséget a napi ajánlott felvétel arányában is meg kell adni.

Kötelezően rá kell írni azt is, hogy a készítmény nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos vegyes étrendet - ismertette Domonkos Andrea.

Bevásárlás

Nem kell gazdasági szakembernek lenni ahhoz, hogy kiderüljön: többféle vásárlóréteget céloznak meg ezek a termékek. A Tesco hipermarketben például nem a logikusnak tűnő helyen, vagyis a fűszerek, ízesítő anyagok, étkezési vegyi anyagok között találtuk meg a pezsgőtabletták hengereit, hanem némi nyomozás után az üdítő italok, a szörpök mellett. A bevásárlóközpont ezek szerint nem elsősorban azokra az egészségtudatos vevőkre számít, akik áldozni is hajlandók arra, hogy biztosan gondoskodjanak szervezetük elegendő vitamin és ásványi anyag beviteléről, hanem inkább azokra, akik azért kedvelik e termékeket, mert viszonylag olcsó, kalóriaszegény, ráadásul vitamindús frissítőt lehet előállítani belőlük.

A gyógyszertárban épp ellenkezőleg: csak egyféle terméket találtunk (itt másfajta vitamintermékek jellemzőek), de a gondosabb csomagolás, a mellékelt tájékoztató leírás, a kisebb kiszerelés ellenére "prémiumkategóriás" ár arra vall, hogy itt a pénzükért minőségi terméket kereső, egészségtudatos vásárlókra számítanak. A patikákban a vásárlás helyszíne és a gyógyszerész személye, ajánlása növeli a termék iránti bizalmat. (A piacból való részesedése elemzők szerint jóval kisebb a patikáknak, csupán 20 százalék, ugyanakkor az értékből a részesedése nagyobb, 25 százalék körüli.)

A kis és magán üzletek esetében - ha egyáltalán kapható - a kassza közeli kihelyezés jellemző, hogy a fizetésre várakozva lássa meg, és kapjon kedvet a megvételéhez a vásárló. Egy-egy boltban többnyire csak egy gyártó termékei kaphatóak, azé, amelyikkel szerződéses viszonyban áll az üzletlánc. A Tesco saját márkanév alatt forgalmaz két terméket is.

Végül négy különféle élelmiszerboltból és egy gyógyszertárból összesen öt gyártó nyolcféle készítményét válogattuk össze. Ez alkalommal megmaradtunk azon termékeknél, amelyeket multivitamin pezsgőtablettaként kínálnak, mert nehezebb lett volna ezekkel összevetni az egy adott ásványi anyag, kalcium, magnézium, vas vagy csak egyféle vitamin pótlására szánt termékek tulajdonságait. Csak érdekesség, de ismerősi körben beszélgetve úgy tűnik, hiába foglalkozik több nagy cég is a pezsgőtabletták gyártásával, a köztudatban az 1989-ben megjelent első, "Plussz" néven közismertté vált termékkel azonosítják a jelenleg kaphatókat. Akadnak tehát szép számmal, akik tulajdonosváltástól és az új gyártók megjelenésétől függetlenül a pezsgőtabletta "műfaját" máig csak plussztabletta néven ismerik.

Csomagolás

A pezsgőtabletták nagyon érzékenyen reagálnak a környezet páratartalmára, így a csomagolás meglehetősen meghatározott: elsődleges feladata a megjelenés mellett a termék szavatosságának, eltarthatóságának biztosítása. A fénytől, nedvességtől óvó, zárt fémhengerek jól beváltak, így az új gyártók is megmaradtak az eredeti formánál. Gyűjteményünkben csak a patikaköteles termékként kapható Supradyn tér el a többitől annyiban, hogy a tíz tabletta fóliába van csomagolva, és a fémhenger még papírdobozos csomagolást is kapott, ahol elfér a vásárlót tájékoztató termékleírás is. A csomagoláson szerepelnek a terméket bemutató leírások, az összetétel, a felhasználási javaslat, a tablettánkénti tápérték, a gyártó-forgalmazó elérhetősége, és természetesen az is, hogy meddig őrzi meg minőségét. Az viszont igaz, hogy sasszeműnek kell ahhoz lenni, hogy el tudja valaki olvasni mindezt, és viszonylag kevesen visznek lupét magukkal a bevásárláshoz...

Pezsgő(tabletta)teszt

Általános vélekedés szerint volt már élvezetesebb feladata is szerkesztőségünk azon tagjainak, akikkel a nyolc kiválasztott multivitamin pezsgőtablettát teszteltük. Volt, aki már ránézve is taszítónak találta a természetellenes színű itókákat, de kilencen hősiesen végigkóstolták a szortimentet. Az elérhető 45-ből a legtöbbet, 36 pontot a Haas Kölyök pezsgőtablettája kapta: jó ízűnek, jó illatúnak találták, bár kicsit túl édesnek, legalábbis felnőtt ízlés szerint. Második helyen szintén gyermekeknek szánt vitaminos ital végzett, a Béres Vitalin Junior, 34 ponttal. Harmadik "helyezett" 32 ponttal a Haas Multivitamin lett. A sorban ezután az alábbi táblázat szerinti 5., a 4., az 1., 6. és a 8. termék következett.

A legtöbb kifogás a természetidegen íz, a lepedékes, zavaros szín, a túlságosan érezhető édesítőszer, mellék- illetve utóíz, a láthatóan nagyvonalúan adagolt mesterséges színezék miatt érte a termékeket. A kóstolóból egyértelműen kiderült az is, hogy valóban az a termék szerepelt a legkevésbé jól frissítő üdítő italként, amit nem is erre a funkcióra szántak: a Supradyn F ízén is érezhető volt, hogy az, ami: a vizsgált termékek közül a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazó, gyógyhatású szer.

Termékismertetők

1. Plussz Multivitamin + Szelén:

Tíz vitamint és szelént tartalmazó, narancs-mangó ízű, étrend-kiegészítő cukormentes pezsgőtabletta, édesítőszerrel. Napi 1x, 200 ml vízben feloldva 100 %-ban fedezi felnőttek számára a napi bevitelt a felsorolt vitaminokból (C, B1, B2, B6, B12, folsav, biotin, E-vitamin, nikotinamid, pantoténsav). Gyártó - (EU), Forgalmazza: VitaPlus Kft.

2. Haas Multivitamin 10 vitaminnal:

Vitaminokat tartalmazó narancsízű pezsgőtabletta cukorral és édesítőszerrel. Naponta 1 db 2 dl vízben feloldva fedezi a felnőtt szervezet C-vitamin, niacin, E-vitamin, pantoténsav, B6, B2, B1, B12 vitamin, folsav, biotin szükségletét. Gyártó: Sanaplus Kft., Forgalmazza: Ed. Haas Hungária Kft.

Fogyasztása elsősorban szigorú fogyókúra, elégtelen táplálkozás, betegség utáni lábadozás, dohányzás vagy megnövekedett vitaminszükséglet (pl. terhesség, szoptatás) esetén ajánlott.

3. Haas Kölyök pezsgőtabletta:

Kalciumot tartalmazó, vitaminokkal kiegészített, málnaízű pezsgőtabletta cukorral és édesítőszerrel. C-vitamint, niacint, E-vitamint, pantoténsavat, B6-, B2-, B1-vitamint, folsavat, biotint és kalciumot tartalmaz, a felnőtteknek ajánlottnál kisebb adagban. Gyártó: PEZ Hungária Kft., - Sanaplus Kft., Forgalmazza: Ed. Haas Hungária Kft.. Fogyasztását elsősorban betegség utáni lábadozás, valamint egyoldalú, hiányos táplálkozás esetén ajánlják.

4. Tesco gazdaságos multivitamin,

meggy ízű, cukomentes pezsgőtabletta édesítőszerrel. Napi 1-2 tabletta fogyasztása ajánlott, egy tabletta ugyanis a felnőtteknek ajánlott napi bevitel 40-50 százalékát fedezi C-, E-, B1-, B2-, B6-, B12-vitaminból, nikotinamidból és pantoténsavból. Fogyasztását elsősorban egyoldalú, hiányos táplálkozás, terhesség, szoptatás, betegségek utáni gyógyulás, dohányzás esetén ajánlják. Gyártó: Sennax Bt., forgalmazza: Tesco-Global áruházak Rt.

5. Tesco multivitamin

narancsízű cukormentes pezsgőtabletta édesítőszerrel. C-, E-, B1-, B2-, B6-, B12-vitaminból, folsavból, biotinból, nikotinamidból, pantoténsavból napi egy tabletta fedezi egy felnőtt ajánlott bevitelét. Fogyasztását elsősorban egyoldalú, hiányos táplálkozás, terhesség, szoptatás, betegségek utáni gyógyulás, dohányzás esetén ajánlják. Gyártó: Sennax Bt., forgalmazza: Tesco-Global áruházak Rt.

6. Béres Vitalin multivitamin

narancsízű pezsgőtabletta. Tízféle vitamint tartalmaz B1-, B2-, B3- (niacin), B5- (pantoténsav), B6-, B12-, C-, E-vitamint, folsavat és biotint, az E-vitamin kivételével (67%), a teljes ajánlott napi bevitelt. Az ajánlás szerint napi egy tabletta hozzájárul a felnőttek napi vitaminszükségletének fedezéséhez. Fogyasztása elsősorban fokozott szellemi vagy testi igénybevétel esetén, szigorú diéta és vegetáriánus étrend kiegészítésére ajánlott. Gyártja és forgalmazza: Béres Gyógyszergyár Rt.

7. Béres Vitalin Junior multivitamin kalciummal

tíz féle viatmint és kalciumot tartalmazó, cukormentes málnaízű pezsgőtabletta, édesítőszerrel. Napi egy tabletta szedése hozzájárul a 4-10 éves, napi 2 tabletta szedése pedig a 11-14 éves gyermekek napi vitamin-szükségletének fedezéséhez, egészséges fejlődéshez. Fogyasztása elsősorban fokozott szellemi vagy testi igénybevétel, hiányos elégtelen táplálkozás, valamint étvágytalanság esetén ajánlott. Gyártja és forgalmazza: Béres Gyógyszergyár Rt.

8. Supradyn F pezsgőtabletta

12 vitamint és 8-féle ásványi anyagot, valamint nyomelemet tartalmaz: A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, D3-, E-vitamint, folsavat, biotint, kalcium pantonetátot és nikotinamidot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, rezet, cinket, mangánt és molibdént.

Általános vitaminhiány megelőzésére és megszüntetésére, fokozott vitamin- és ásványi anyag szükséglet idején, különösen betegségek, megnövekedett igénybevétel alatt ajánlott. Forgalomba hozza: Bayer Hungária Kft.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: