Szoptatással karcsúbb a kismama

Azok az elhízott nők, akik a terhesség után megszívlelik a szoptatásra vonatkozó ajánlásokat, kisebb valószínűséggel tartják meg terhességi testsúlyukat.

Azok az elhízott nők, akik legalább négy hónapig szoptatták gyermeküket, az új amerikai kutatás szerint kisebb valószínűséggel tartották meg terhességi testsúlyukat. A kutatók a Pediatrics szaklapban azt írták, hogy a jótékony hatás valószínűleg azzal magyarázható, hogy a tejtermelés és a szoptatás következtében a szervezetük több energiát használ fel.

Már több kutatás is kimutatta a szoptatás jótékony hatásait a gyerekekre, például azt, hogy a későbbi gyermekkorban alacsonyabb az elhízás kockázata. A szakfolyóirat ugyanezen számában megjelent másik kutatás azt mutatja, hogy az anyatejjel táplált gyermekek nagyobb valószínűséggel fogyasztanak később zöldségeket és gyümölcsöket, és kisebb valószínűséggel fogyasztanak cukrozott üdítőitalokat.

Kevesebb információ áll azonban rendelkezésünkre arról, hogy a szoptatás gyakorol-e valamilyen hatást az édesanyák testsúlyára évekkel a csecsemő születése után.

A mostani kutatáshoz az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) atlantai részlegének kutatói Andrea Sharma vezetésével 2005 és 2007 közötti korábbi kutatási eredményeket használtak fel, amelyek 726 nő testsúly adatait tartalmazták a terhesség harmadik harmadától a szülést követő hatodik évig.

Szoptatással könnyebb leadni a túlsúlyt

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Kollégium (AAP) akkori ajánlásaiban az állt, hogy a kismamáknak a gyermek első életévében tanácsos szoptatniuk, és ebből az első négy hónapban az anyatej legyen az egyetlen tápanyagforrás. Az AAP azóta felülvizsgálta irányelveit, és jelenleg azt javasolja, hogy a szoptatás egy évig tartson, de ebből az első hat hónapban legyen az anyatej az egyetlen tápanyagforrás.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a normális testsúlyú és a túlsúlyos nők esetében a korabeli irányelveknek megfelelő szoptatás nem állt összefüggésben azzal, mennyi kilogrammot tartottak meg a szülés után. Az elhízott nők azonban a soha nem szoptató nőkhöz képest körülbelül 9 kilogrammal kevesebbet tartottak meg testsúlyukból a terhesség után, amennyiben betartották az ajánlásokat.

A kutatók azt írják, a nőknek általában azt ajánlják, hogy valamennyire hízzanak meg a terhesség időtartama alatt, a várandós nők mintegy fele azonban túlzásba viszi a testsúlygyarapodást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: