Gyógyító táplálkozás

A táplálkozás tudománya, a dietetika ismert is meg nem is. Egyrészt mindenki tud enni (táplálkozni már kevesebben) s mindenkinek van bevált fogyókúra-receptje, vagy tudja, mit nem szabad ennie epegörcs esetén. De tudjuk azt, hogy mi is a táplálkozás tudom

Históriai áttekintés

Az étrend változtatásával történő gyógyítás nem nevezhető új keletű terápiás módszernek. A dietetika, a táplálkozás tudománya sok mindent megért már, volt az egyik legfőbb orvostudomány éppúgy, mint mellőzött, sőt megtűrt medikatúra. A középkor sötétsége és a gyógyszerek forradalma után a táplálkozás tudatos alakítása, az egyes betegségekhez való "idomítása" ismét elfoglalta méltó helyét az egészségügyi tudományok palettáján. Sőt, napjaink felkapott témája lett a fitt- és a wellness táplálkozás, vagy a különböző természetközeli (vagy annak mondott) táplálkozási irányzatok kérdése és gyakorlása.

Mit tudunk az étrend változtatásával kezelni?

A válasz egész egyszerű: szinte mindent. Még az olyan, kevéssé táplálkozáshoz kötődő betegségekre, mint az influenza, csonttörések vagy éppen a reuma is van táplálkozási ajánlás, de legalább is jól használható tanács. Azonban mégsem mindent: a gyógyszerek sokszor gyorsabb, látványosabb, tartósabb, könnyebb eredményt hoznak - s egyszerűbben is. Sok olyan betegség létezik, melynek egyetlen gyógyszere a diéta, de még több olyan, melyet gyógyszerek nélkül nem tudnánk átvészelni, vagy velük élni. A diéta tehát nem mindenható, de nem is nélkülözhető.

Mi a legfontosabb egy-egy diéta esetén?

Nem mindegy, hogy kinek milyen szigorúságú és mennyi időre szóló diétát kell betartania. Nehezen vonható párhuzam egy gyomorrontás esetén alkalmazható pár napos megszorítás és egy cukorbeteg élethosszig tartó diétája között.

Az első és legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennünk, hogy egy diéta sose legyen indokolatlanul szigorú, minél jobban hasonlítson a már korábban megszokott táplálkozáshoz. Talán nem is jó szó a diéta, sokszor hallhatjuk ma már helyette a szabályozott étrend kifejezést. A túl szigorú étrend ugyanis kényszerűen annak megszegésére fogja késztetni használóját, s ezért jobban járunk egy inkább megengedő jellegű étrenddel.

A legjobb diétás ételek

Azok az ételek illeszthetők be igazán egy betegség étrendjébe, melyeket korábban is fogyasztott, kedvelt a beteg. Tehát nem teljesen új étrendet, életvitelt kell kreálni, hanem először érdemes megvizsgálni, melyek azok az ételek, amiket kedvelt, s azt, hogy elkészíthetőek-e ezek a betegséghez igazítva. Minden bizonnyal több ilyet is találunk, s ehhez nem is kell különösebb képzettség. Receptküldő szolgáltatásunkat éppen ezért hoztuk létre, hogy tematikusan csoportosított, különböző betegségekre szabott recepteket oszhassanak meg egymással. Ezek a legjobb diétás ételek!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció