+16° - +34°
Nincs front

Gluténmentes élelmiszerek tesztje: a borzalmastól az "egész jó"-ig

Kiss Verus

Hogy átérezzük, hogyan is kell táplálkozni lisztérzékenyként, az Egészségbolt.hu jóvoltából néhány héten át gluténmentes élelmiszereket teszteltünk. Nem csak arra voltunk kíváncsiak, hogy finomak-e, hanem arra is, hogy mennyi lemondással jár ez a kórkép.

Hazánk lakosságának 1-2 százaléka szenved gluténérzékenységtől (cöliákia, gluténszenzitív enteropátia), melyet sokan csak divatos hóbortnak gondolnak, akár mondjuk a candidát vagy a helicobacter-fertőzést. Pedig a lisztérzékenység nem más, mint egy tudatos táplálkozásra kárhoztató nyavalya, ahol minden áldott nap együtt kell élni a lemondással és a helyettesítő megoldásokkal. Miért? Mert lisztérzékenyként mindent kerülni kell, amiben búza, árpa, rozs és zab van. Ezek magjában található ugyanis egy gliadinból és gluteninből álló fehérjekeverék, ami az ellenreakciókat kiváltja a szervezetben.

Tudta-e?

A gluténérzékenység komoly autoimmun betegség, kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A gliadin az allergiás reakciókhoz hasonlóan antigén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben, ami jellegzetes tünetekkel (hasmenés, akaratlan, kóros fogyás, gyengeség) jár az érintetteknél.

Szétnéztünk az Egészségboltban

A piacon ma több tucatnyi olyan speciális élelmiszert találunk, ami kifejezetten lisztérzékenyek számára készült, a rágnivalóktól kezdve egészen a kenyérlisztig. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ezek mennyiben térnek el a hétköznapi élelmiszerektől, illetve hogy ízélményüket tekintve megközelítik-e "normál" társaikat. A bőséges kínálatból választottunk ki termékcsoportonként 1-2 élelmiszert (összesen 8 darabot), és egészséges résztvevőként a HáziPatika.com újságírója, illetve dietetikusa vágott bele a kóstolásba. A teszt azonban úgy lehet csak igazán hiteles, ha egy hús-vér érintettet is bevonunk, így volt segítségünkre Fekete Emese, aki valószínűleg gyermekkora óta szenved a betegségtől, ám mivel csak később szembesült vele, tudatosan felnőtt fejjel kezdett diétázni.

Most lássuk termékenként, mit tapasztaltunk!
Schär Gluténmentes Pausa Ciok piskótaszelet
(10x35 g, 1545 Ft)

 • Robi, főszerkesztő (dietetikus): A gyerekeim nagy rajongói az efféle piskótás édességeknek, ezért természetesen ők voltak a tesztalanyok. Ránézésre a termék ugyanolyan, mint a boltokban kapható társai, ízre viszont kissé különbözik - ami sajnos pont elég volt ahhoz, hogy a máshoz szokott gyerekek visszaadják. Szerintem viszont semmiben sem különbözik a többitől, inkább csak kényesek voltak a gyerekek.
 • Emese, lisztérzékeny beteg: Nagyon finom, az állaga is jó, nem esik morzsányi darabokra, finom a tölteléke is. Arra pont ideális, hogy az embernél legyen valami kis harapnivaló, ha hirtelen megéhezne.
 • Verus, szerkesztő: Ha nagyon kekec akarnék lenni, kiszúrnám, hogy kicsit más ízre, mint a többi, nem gluténmentes édesség vagy csomagolt piskóta, de lényegében teljesen megegyezik az élmény. A gyerek nálunk is csak a felét ette meg, de szerencsére akadt, aki elmajszolta helyette.

Mester család gluténmentes csokoládé ízű pudingpor
(200 g, 138 Ft)

 • Robi, főszerkesztő (dietetikus): A puding is a kedvelt desszertek között van a családunkban, szóval ezt is érdeklődve vártuk. Meglepetés nem ért: ugyanolyan, mint bármelyik másik pudingpor. Kukoricakeményítőből készül, így a glutén nyoma sem lelhető fel benne (a normál pudingporok általában búzakeményítővel készülnek), az íze egy kicsit lehetne erősebb, csokisabb, de alapvetően rendben van.
 • Emese, lisztérzékeny beteg: Nagyon finom, könnyű elkészíteni is, nem csomósodik, kb. ugyanolyan, mint a hagyományos pudingporok, szerintem, aki nem tudja, nem mondja meg, hogy gluténmentes.
 • Verus, szerkesztő: Nagy kiszerelés, határozottan megéri az árát, teljesen hagyományos pudingíze van. Semmivel sem macerásabb megfőzni, ugyanúgy viselkedik, mint a klasszikus pudingpor. Csak ajánlani tudom.
Schär Gluténmentes Panini zsemle
(200 g, 860 Ft)

 • Robi, főszerkesztő (dietetikus): A tartós péksütemények mindig más ízűek, mint a kemencéből frissen kikerült társaik, és a műanyagzacskós csomagolás sem tesz jót a termék ízének. Ezért nem meglepő, hogy elsőre a műíz dominál benne, és ezen kívül nincs más, markáns "péksütemény" íze. Tovább sütve, a sütőből frissen kivéve, melegen ez kissé javul.
 • Emese, lisztérzékeny beteg: A kenyerek közül kifejezetten finom, de érdemes kicsit utánsütni. Az van ugyan ráírva, hogy egyből fogyasztható, de sokkal finomabb, ha pár percre betesszük a sütőbe - megéri a fáradságot.
 • Verus, szerkesztő: Eleve hátránnyal indult, mert nem szeretem az előre csomagolt pékárukat, ennek ellenére azt éreztem, hogy ha nem lenne más választásom, akkor is egy kellemes alternatíva lehet.
Tóthék glutén- és koleszterinmentes orsótésztája
(200 g, 344 Ft)

 • Robi, főszerkesztő (dietetikus): Olyan termék, amely semmiben sem tér el a "normál" társaitól. Kifőzve kicsit fehérebb ugyan, mint a megszokott száraztészták, de sem állagra, sem ízre nem különbözik attól. A zacskón látható felhasználási útmutató pontatlan, 5-10 perces főzési időt ír, de már az alsó határon is könnyen szétesik a tészta, ez viszont zavaró.
 • Emese, lisztérzékeny beteg: Sokszor eszem tésztát, emiatt elég nagy a tapasztalatom a gluténmentes kínálatból, és van jó pár olyan márka, amelyiknél nem lehet észrevenni a különbséget. Ez sem rossz, de messze nem a legjobb, és nagyon résen kell lenni, hogy ne főzze túl az ember.
 • Verus, szerkesztő: Amikor főzés közben rásandítottam a tésztára, szerencsém volt: ha nem szúrom ki, hogy az előírt főzési időnél rövidebb idő alatt is szétesik, akkor kevés élvezetet találtam volna benne. Ízre semmiben nem különbözött, a család sem szúrta ki. Pirospont.
Schär Salinis gluténmentes sósperec
(60 g, 435 Ft)

 • Robi, főszerkesztő (dietetikus): Ha vakteszt lett volna, senki meg sem mondja, hogy miben különbözik más ropogtatnivalóktól a gluténmentes változat. Külsőre és ízre is ugyanolyan, és persze finom is.
 • Emese, lisztérzékeny beteg: Teljesen ugyanolyan, mint a hagyományos sósperec, lehet, hogy még finomabb is. Aki szeret ilyeneket rágcsálni, annak ideális, és mivel helyes kis kiszerelésben kapható, buliba is el lehet vinni, mert a legtöbb helyen alapból úgysem gondolnak a lisztérzékenyekre.
 • Verus, szerkesztő: A legjobb eredményt ez a perec érte el mind közül, szerintem finomabb, mint a klasszikus ropi. Ellenben az árával nem vagyok (érintettként sem lennék) kibékülve.
Femini galuskapor
(500 g, 605 Ft)

 • Robi, főszerkesztő (dietetikus): Nagy csalódás. Nem akart összeállni, olyan volt, mint a csiriz, hófehér volt a színe, semleges az íze. Aztán megpróbáltunk belőle palacsintát sütni, de olyan lett, mint a szétázott ostya.
 • Emese, lisztérzékeny beteg: Semmi köze az igazi galuskához. Már keverés közben is teljesen másképp néz ki, a végeredmény pedig egy színtelen, szagtalan ragadós valami. Valószínűleg ennek az az oka, hogy fenilalalin-diétás galuskáról van szó. A szimplán gluténmentes galuskák majdnem olyanok tudnak lenni, mint az eredetiek, de ez nagyon nem hasonlít hozzá. Sokkal fehérebb is, nyilván, mert tojás sincs benne.
 • Verus, szerkesztő: Az egész család nagy nokedlifaló, egyszer ezért titokban ebből kezdtem bekeverni a köretnek való mennyiséget, de úgy döntöttem, nem tesztelem a családon: már nálam elakadt. A színe és állaga is bizarr, de könnyen lehet, én csináltam rosszul valamit.
Glutenix gluténmentes fehér kenyér sütőkeverék
(500 g, 630 Ft)

 • Robi, főszerkesztő (dietetikus): Sütőben sütöttük, de lehet, hogy gépben sütve finomabb lett volna. Kicsit rágós, szivacsos, ízetlen végeredményt kaptunk, többre számítottam.
 • Emese, lisztérzékeny beteg: Lehet, hogy elrontottam valamit, de azzal a veknivel embert lehetett volna ölni, olyan kemény lett. Teljesen ehetetlen volt, tiszta fehér maradt, semmi színt nem kapott a sütés közben, és olyan kemény lett a héja, hogy felvágni sem tudtam.
 • Verus, szerkesztő: Amikor bekevertem, nagyon "ideges" lettem: nyúlt-mált, nem tudtam elképzelni, hogy mi lesz belőle, a gyermekkori gipszöntés pillanatai ugrottak be - az állagáról és vakítóan fehér színéről is. Ennek ellenére pozitív csalódás volt, a végére csak kenyérformát öltött a sütőben, és ahogy a rendes kenyeret szoktam a sütés végén, ezt is lespricceltem kevés vízzel, és így kapott egy kis színt. A gipszfehér színe miatt a gyerkőcnek nem mertem felajánlani, de mivel ízében hasonlított a rendes kenyérre, elfogyott hamar - annak ellenére is, hogy a héja ropogósabb lett.
Barbara gluténmentes kakaós-vaníliás linzer

(180 g, 735 Ft)

 • Robi, főszerkesztő (dietetikus): Nagyon finom volt. Valamikor régen, gyerekkoromban volt ilyen kekszféle a boltban, a nevére már nem emlékszem (a nagymamámék "darálós" néven készítették) és arra hasonlított. Volt egy nagyon pici, de nem zavaró mellékíze, talán a kelleténél kicsit szárazabb volt, a közepére tett, franciadrazséra hasonlító valamit pedig jobb lett volna elfelejteni, de az összbenyomás pozitív.
 • Emese, lisztérzékeny beteg: Nem nyújt kimondottan kulináris élményt, de nasi gyanánt ropogtatni ideális. Elég jó az állaga is, nem morzsázza össze a billentyűzetet sem, ha éppen munka közben tör az emberre az éhség.
 • Verus, szerkesztő: Ezt a típust szoktam "száraz fájdalomnak" nevezni, ezért magában sosem enném, viszont tea és kávé mellé fogyasztva a vendégek is megették - csak utóbb árultam el a turpisságot. A legkisebb családtag a közepén levő franciadrazsé miatt díjazta, és tízóraira vagy uzsira többször is evett belőle jóízzel.
Végkövetkeztetés

Választékban nincs hiány, de a legtöbb terméknél az árkülönbség szembetűnő. A betegség miatti pluszkiadások azonban némileg kiegyensúlyozhatók a tapasztalat szerint, ha az ember megfelelő alapanyagokból, házilag készíti a legtöbb ennivalót. Kétségtelen persze: ahogy múlnak az évek, egyre jobban tökéletesedik a speciális élelmiszerek ízvilága is, ebben legalábbis mindannyian egyetértettünk.

Sorozatunkat folytatjuk: legközelebb konyhai tippek, trükkök következnek, hogyan is kell főznünk, ha lisztérzékeny van a családban!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos időre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag