Gyógyító illatok

A hideg idő tartja magát, és még nagyon távolinak tűnik a tavasz. Virágzó, termést adó gyógynövényeket ilyenkor csak a meleg éghajlaton találunk. Most azzal a kettővel ismerkedünk meg, melyeket napjainkban elsősorban füstölésre használnak.

Ez a két, az ókorban is használt gyógynövény a tömjén és a mirha. A fák kérgének, illetve gyantájának égetésekor keletkezett illatos füst megnyugtatja az idegeket, oldja és feledteti gondjainkat, segíti a belső összpontosítást. Harmóniát hoz, felkelti az inspirációt, és elűzi a negatív hatásokat. Jót tesz a belülről fakadó nyugtalanság és stressz esetén, illetve a túl sok szellemi munkát követő fáradtság érzetén. Amikor a gyógynövények enyhe illatát belélegezzük, rövid időn belül érezhetjük lelkünkre ható nyugtató hatásait.

Szent füstölő

A tömjén majdnem minden füstölőkeverék alapvető alkotórésze volt, és Isten ajándékának tartották. A föníciai kereskedők más értékes árucikkekkel együtt a fűszerúton hozták a tömjént Dél-Arábiából és Kelet-Afrikából. Nem csak Salamon király szerette a finom illatokat, az egyiptomiaknak is a tömjén és a mirha volt a legkedveltebb füstölőanyaguk, amiért nem sajnálták a fáradtságot, hogy messze földre utazzanak.

Az egyiptomiak a tömjén szent illata segítségével kerültek kapcsolatba az istenek szférájával. Napjainkban a tömjéngyanta leginkább Ománból és Szomáliából érkezik. Vannak, akik idegenkednek a tömjénillattól, ami nagy valószínűséggel arra vezethető vissza, hogy a templomokban nem a legjobb minőségű tömjénkeverékkel füstölnek.

Reumára tömjént!

Arábiában és Szomáliában a napi higiénia érdekében még ma is tömjénnel füstölik a víztartályokat, az ivóedényeket és az emberek ruházatát. Ezzel intézik el a testápolást, hogy megspórolják a drága vizet.

A tömjénfa tejszerű nedvének egyéb gyógyhatásai is vannak. Csíraölő, fertőtlenítő, sebgyógyító szer. Fertőtlenítő tulajdonságának nagy szerepe volt a templomok és szentélyek fertőtlenítésében a nagy járványok korában.

A nyugati orvostudomány az utóbbi években figyelt fel a tömjén vérkeringés-javító és reuma elleni hatására. Gyulladásos betegségek esetében ugyanis csillapítja az ízületi fájdalmakat, és egyértelműen kevesebb a mellékhatása, mint a szintetikus készítményeknek.

Myrrha könnye

A mirha (Commiphora abyssinica) alacsony növésű közel-keleti fa. Kérgének repedéseiből átlátszó vagy vörösesbarna színű, könnycsepp alakban megkeményedő illatos gyantát választ ki.

A görög hiedelmek szerint a mirha az asszír király, Thesis lányának, Myrrhának könnycseppjeiből jött létre. Myrrha nem volt hajlandó a szerelem istennője, Aphrodité szolgálatába lépni, aki büntetésből az elméjüket megzavarva arra kényszerítette a lányt és apját, hogy együtt háljanak. Szörnyű tettét felismerve Thesis meg akarta gyilkolni gyermekét, ám az istenek a lányt, hogy életét megmentsék - fává változtatták. A fakéregből gyöngyöző könnycseppek a lány bánatát jelképezik.

Egyiptomban nagyon sokáig a mirha és a tömjén voltak a legdrágább árucikkek. Halottaikat mirhával is balzsamozták, hogy megszépítsék utazásukat az örökkévalóságba, s hogy örök életűek legyenek, mint az istenek. Hogy az evilági életet tudatosan élvezhessék, az egyiptomiak mirhaillattal füstöltek a szerelem és az érzékiség fokozására. Az ókori görögök és római filozófusok a sebek kezelésére, emésztési betegségek gyógyítására és menstruációs panaszok enyhítésére használták.

Szájfertőtlenítő

Évszázadokkal később a mirha elsősorban a fogínyvérzés, a száj fekélyes megbetegedései, a torokfájás gyógyszeres kezelése terén vívott ki elismerést. A középkorban alkalmazták még fogszuvasodás és rossz lehelet kezelésére is. A herbalisták arra is figyelmeztettek, hogy belsőleg alkalmazva nagy mennyiségben hasmenést, izzadást, fejfájást, valamint fokozott szívdobogást vált ki.

Az elmúlt évezredek tapasztalatai alapján a mirhát továbbra is mint szájfertőtlenítőt használhatjuk. Mivel az íze keserű, de frissítő ízű, enyhíti a fogínygyulladását, és az ínysorvadást kiváltó baktériumokat is pusztítja. Napjainkban a mirhatinktúra fogkrémek alkotórészeként ismert. Használatával megelőzhetjük a fogágy sorvadást, és fertőtleníthetjük a szájüreget. Segít a száj, illetve az emésztőrendszer gombásodása (Candida) esetében is, mégpedig anélkül, hogy egyúttal hasznos baktériumokat pusztítana el. A nálunk használatos fogkrémekben gyakran találunk mirhát, kismamáknak is ajánlott. Gyermekeknek kétéves kor alatt sem belsőleg, sem külsőleg nem tanácsos mirhakészítményt adni. VI.évf./2.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső