Okos fog segíthet a diétában

A Tajvani Egyetem kutatói olyan "okos" fogat fejlesztettek ki, amely méri, hogy tulajdonosa mennyi időt tölt rágással, evéssel, ivással, köhögéssel és dohányzással.

Az "okosfog" hasznos lehet a diétázók, illetve a légzőszervi problémákkal küszködők kezelésében, valamint a fogászatot is forradalmasíthatja. Az okosfog azon a működési elven alapul, hogy a rágás, a fogcsikorgatás és a beszéd mind másféle állkapocs-mozgással jár. Egy számítógépes program képes ezen információ elemzésére, s annak kiszámolására, hogy mi történik a páciens szájában.

A kísérlet során nyolc önként jelentkező fogához erősítették a köröm nagyságú mozgásérzékelő berendezést, amelyhez vékony vezetékek csatlakoznak. A résztvevők fél percen át köhögtek, megittak egy üveg vizet, rágógumiztak és hangosan olvastak. Amikor a számítógépes programmal elemezték a szenzorral gyűjtött adatokat, 94 százalékos pontossággal sikerült megállapítani, mikor melyik tevékenység zajlott.

A helyes fogápolási rutinnal mindenki tisztában van, sokan mégsem követik! Az emberek többsége nem cseréli rendszeresen fogkeféjét, nem használ fogselymet, és fogorvoshoz is akkor fordul, amikor a fogfájás elviselhetetlenné válik. Részletekért kattintson! A feltalálók egy kivehető műfogat is terveztek, amely tartalmazza a mozgásérzékelőt. A cél, hogy vezeték nélküli technológiával sikerüljön megoldani az információtovábbítást. Az éjszakára eltávolítható műfog könnyen tisztítható lesz, illetve tölthető akkumulátor tartozik majd hozzá. A kutatók szerint a véletlenül lenyelt eszköz probléma nélkül távozik a testből.

"Az emberi fog olyan része a testnek, amely állandó használatban van. A szánkkal olyan alapvető működést végzünk, mint az evés, az ivás, a beszéd, a köhögés és a légzés. Az okosfog lehetővé teszi, hogy könnyedén mérjük a páciensek ezekre vonatkozó szokásait" - fogalmaztak a feltalálók. Magyarán szólva minden eddiginél hatékonyabb módszer kínálkozik arra, hogy ellenőrizhetővé váljon a diéta ellenére sem fogyók táplálkozása.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső