Miért esznek annyit a tinédzser fiúk?

A legújabb amerikai kutatások magyarázatot szolgáltatnak a fiatal fiúk csillapíthatatlan étvágyára. A legtöbb 14-17 éves fiú ugyanis akár 2000 kalóriát és képes megenni egyetlen étkezés alkalmával.

Az Amerikai Országos Gyermekegészségügyi Intézet kutatásában összesen 204, nyolc és tizenhét év közti fiatal vett részt. A kutatások szerint a fiúk szinte minden esetben többet ettek, mint a lányok, esetenként akár 2000 kalóriát is étkezésenként.

"Persze ez normális, hiszen a fiúknak sokkal több energiára van szükségük a pubertáskori fejlődéshez, az ő izomrendszerük ugyanis sokkal fejlettebb, mint a lányoké" - nyilatkozta Dr. Jack A. Yanovski, a kutatás vezetője.

A kutatások során megkérték az önkéntes fiatalokat, hogy egyenek annyit, amennyit egy normális étkezés alatt ennének. A 8-10 éves fiúk átlagosan 1300 kalóriát ettek, a lányok pedig 900 kalóriát. A kispubertásban (10-13 év) lévők esetében a különbség már nem volt ilyen nagy ott a lányok is átlagosan 1300 kalóriának megfelelő élelmiszert fogyasztottak. "A lányok ebben a korban fejlődnek a legtöbbet, ezért az ő energiaigényük ebben a periódusban a legnagyobb" - mondta Dr. Yanovski.

A fiúk később, a pubertáskor végén, 14-17 éves korban fejlődnek elsősorban, így az ő energiaigényük ebben a korban elérheti a 2000 kalóriát is, étkezésenként.

"Ez teljesen normális addig, amíg az adott gyerek egészséges és normális súlyú - nyilatkozta Dr. Yanovski - Túlsúly esetén természetesen vissza kell fogni az étkezéseket, illetve aktívabb életformát kell választani."

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)