Atkins-diéta - áldás vagy átok?

A hollywoodi sztárok legújabb őrülete a Robert C. Atkins nevével fémjelzett szénhidrátszegény diéta. Világszerte sokmillió követője van a baleset következtében elhunyt kutató diétájának. Nézzünk a hangzatos állítások mögé: valóban hatásos-e ez az étrend.

Fejlett ország - fejlett idomok

Az amerikai stílusú - a javak bőségét és a fogyasztás értékét hirdető - életvitel káros mellékhatásai néhány évtized alatt rohamosan növekvő mértékben jelentek meg. Mára az amerikaiak többsége, 60-70 százaléka elhízottnak, több mint harmaduk kórosan kövérnek tekinthető. Mindezért elsősorban a zsírokat okolták, és hamar megszülettek a szinte teljesen zsírmentes diéták, melyek hatékonyak voltak ugyan a súlycsökkentés terén, de a vitaminfelszívódást gátló hatásuk miatt többféle panaszt, betegséget is okoztak. A kutatók érdeklődése ezért a zsírokhoz képest fajlagosan feleannyi kalóriát tartalmazó, de nagyobb mennyiségben fogyasztott szénhidrátok felé fordult. Először az egyszerű cukrokat tették felelőssé az elhízásért, és leginkább az üdítőket okolták, melyekből minden becsületes amerikai naponta legalább egy-egy litert lecsorgatott a torkán, no persze a félliternyi kávé mellett. Aki találkozott már tengerentúli vásárlókkal gyorsétteremben, az tudja, hogy a dupla hamburger és a sült krumpli menü mellé csakis light üdítő dukál, így már teljesen egészséges, hiszen nem tartalmaz cukrot. Mondanunk sem kell, hogy ez csak a rózsaszín álomvilágban lehet egészséges, miképpen arra egy filmes szakember közelmúltban sajátmagán végzett, egyhónapos kísérlete is bizonyítékot adott. Azonban a szénhidrátok "bástyáját" már korábban is többen hevesen ostromolták, köztük Atkins - úgy tűnik, sikerrel.

Atkins teóriája

Atkins szerint minden elhízásért a szénhidrátok a felelősek, az egyszerűbb és összetett fajták egyaránt. A sikeres fogyáshoz elsősorban ezek mennyiségét kell csökkenteni, méghozzá három lépésben. Természetesen a szénhidrátok alatt nem a tápanyagtáblázatokban vagy a címkéken feltüntetett mennyiséget érti, hanem a saját számításai alapján kétféle szénhidrátot különít el, a hasznosulók és a nem hasznosulók csoportját. Ezeknek semmi köze sincs a klasszikus táplálkozástudomány által felállított rendszerhez. Ebből adódik az, hogy az Atkins-diéta első szakában például 20 gramm szénhidrát bevitele engedélyezett, a hagyományos alapon számolható 250-300 grammal szemben. Miután Atkins szénhidrát számítási módszeréhez nem mellékel magyarázatot, maradjunk először a széles körben használt tápanyagtáblázatnál. Ha ebből kiindulva valóban csak 20 gramm volna a napi szénhidrát-bevitelünk, heteken belül súlyos anyagcsere-zavarok lépnének fel.

Étrend szénhidrátok nélkül

Atkins étrendje azt ígéri, nem kell számolni a kalóriákat, sőt tartós fogyás érhető el napi többszöri bőséges étkezés mellett. Nem tiltottak a zsíros ételek, és a húsokból, húsfélékből szinte korlátlanul lehet fogyasztani. Az étrendváltás első szakaszában korlátozás nélkül lehet enni bármilyen hal-, szárnyas- és vörös húsféléből, valamint tojásból is. Szinte minden zöldség- és gyümölcsféle megengedett, kivéve a cukkini, kelbimbó, spárga, káposzta, paradicsom vagy a tök, amiben Atkins szerint sok a szénhidrát. Salátaöntetként is szinte bármi használható, akár pirított bacon szalonna is - csak éppen ecet nem (de vajon miért?). Még egy fontos alapelvet javasol betartani az első szakaszban: a napi 1,8 liternyi folyadékbevitelben a kávé és a tea legyen koffeinmentes.

A kéthetes bevezető szakasz után már engedhetünk a gyeplőn, ami a szénhidrátokat illeti. A fogyásnak továbbra is folytatódnia kell, csak lassabb ütemben, és az étrendet újfajta gyümölcsökkel, zöldségekkel kell színesíteni. Így a napi szénhidrátbevitel - Atkins számításai szerint - már a harminc grammot is elérheti.

A harmadik szakasz szinte kánaáni bőségnek tetszhet az engedélyezett napi hetven gramm szénhidráttal az első heti húszhoz képest. Már lehet fogyasztani cereáliákat, pékárukat, bort vagy akár sört is - igaz, csak redukált mennyiségben. Ezt a szakaszt négy-hat hétig kell követni, fokozatosan növelve a szénhidrátok mennyiségét. A végső, negyedik fázist a kontroll szakaszának nevezik, amikor is beáll az "Atkins-féle szénhidrátegyenlőség", tehát az az állapot, amikor annyi szénhidrátot fogyasztunk, amennyit szervezetünk fel is használ. Ez az érték valahol 40 és 120 gramm között van (Atkins táblázatai alapján számolva), egyéntől függően. Befolyásolja ezt az értéket az életkor, a nem, a maximális fizikai terhelhetőség, és a valós munkavégzés. Atkins szerint az itt kialakított étrendtől aztán soha, még egy családi ünnep kedvéért sem szabad eltérnünk, mert ez felboríthatja anyagcserénk kényes egyensúlyát. Az életkor előrehaladtával azonban korrigálni - csökkenteni - kell az értéket, ahogy aktivitásunk is csökken.

Egészség és üzlet

A kereskedelem és a szolgáltatóipar persze gyorsan reagált a terjedő új őrületre, és itt nemcsak a könyvkiadásra gondolunk. A külföldi hipermarketek polcai tele vannak az Atkins diétában ajánlható élelmiszerekkel, de a legkirívóbb példa, hogy az elmúlt hónapokban az egyik ismert gyorsétterem-lánc zsemle nélküli hamburgert vett fel a kínálatába! Atkins a várható üzleti sikerre való tekintettel orosz származású feleségével, Veronicával együtt már korábban létrehozta a jogokat birtokló Atkins Táplálkozástudományi Részvénytársaságot (Atkins Nutritions Co.), melynek révén élete utolsó éveit jólétben élhette. A vagyonból épített tizenhat szobás luxusházat azonban rövid ideig élvezhette, mivel 2003. áprilisában, 72 éves korában balesetet szenvedett - az utcán elesett, és beütötte fejét -, kómába esett, majd meghalt. A nemrégiben napvilágot látott információk szerint igencsak túlsúlyos állapotban érte a halál és többféle betegséggel is küszködött.

Atkins diétája - jó ez nekünk?

Az Atkins-hívők szinte fenntartás nélkül elfogadják, amit a szellemi vezér korábban kitalált, s nem vizsgálják ezek élettani hátterét. Magyarázatuk minderre az, hogy Atkins maga is orvos volt, sőt saját magán is kísérletezett, valamint ma is orvosok ezrei ajánlják a diétát - a filmvilág sztárjai közül pedig jó páran ezzel adtak le kilóikból. Említsünk neveket? Renée Zellweger, a Bridget Jones főszereplője; Geri Halliwel, a Spice Girls volt tagja; vagy Catherina Zeta-Jones is az Atkins-diétára esküszik.

Mindezek persze nem bizonyítják, hogy ez a diéta korszakalkotó és világmegváltó lenne. Előnyei természetesen vannak, sőt fogyni is lehet vele. Minden szabályozott, fegyelmet és figyelmet követelő étrend segítségével lehet, ennek plusz előnye, hogy a sokak által kedvelt húsokat és húsféléket nem tiltja meg, sőt ajánlja. Érdekes a szénhidrátok számításának módszere, bár minden tudományos alapot, kémiai reakciót mellőz. Az ajánlott élelmiszerekből változatos étrendet lehet összeállítani, amihez a könyv vagy a weboldal segítséget is ad - igaz, amerikai ízlésvilágot tükrözve. A nagy előny az étkezés tudatos, hosszútávú átformálásában rejlik, igazából ez minden hatékony fogyókúra sarkalatos pontja.

Szenteljünk azonban figyelmet a diéta tévedéseinek vagy éppen káros hatásainak is! Badarság azt gondolni, hogy valamely élelmiszerből vagy tápanyagból bármennyit lehet enni büntetlenül. Nézzün meg egy elvonatkoztatott, de gyakorlati példán keresztül: azért, mert egy kocsi alapvetően benzinnel működik, még nem felesleges bele az olaj vagy a hűtővíz (és nem is pótolhatóak benzinnel). Ha valamelyiket nem kapja meg, előbb-utóbb elromlik. Szervezetünk is így működik: szüksége van minden tápanyagra, méghozzá kiegyensúlyozott arányban. Az Atkins-diéta leginkább fehérjealapú, de sokszor magas zsírtartalmú is. A túl sok fehérje hosszabb távon a vesékre és májra káros hatásokat gyakorol, de brit kutatók a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségekkel is kapcsolatba hozzák. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb rosttartalmú, vitaminokat és ásványi anyagokat emelt szinten tartalmazó élelmiszerek tiltólistásak, emiatt a szervezet hiányállapotokba sodródhat. Legvégül ne feledkezzünk meg arról, hogy a zsiradékok pontosan kétszer annyi energiát tartalmaznak, mint a fehérjék vagy a szénhidrátok, túlzott fogyasztásuk hosszabb távon nemcsak a zsíroldékony vitaminok hiányához, hanem elhízáshoz is vezethet. Márpedig az Atkins-diétában bármennyi zsiradék fogyasztható.

Éljünk tehát egészségesen, de ne rontsuk el hátralévő évtizedeinket egy szélsőséges táplálkozási irányzattal. Aki szeretné, átmeneti időre próbálja ki az Atkins-diétát, de csak akkor, ha kellően utánanézett a vonatkozó kiadványokban.

Vásároljon az Atkins-diétával kapcsolatos kiadványok közül a HáziPatika.com boltjában !

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra