Tömések

A fogszuvasodás egyike világ legelterjedtebb betegségeinek, bár ma már a felvilágosító kampányoknak, a megelőzésnek és nem utolsó sorban a fluoridos fogkrémeknek köszönhetően, korántsem szélmalomharc az ellene való küzdelem.

A fogszuvasodás egyike világ legelterjedtebb betegségeinek, bár ma már a felvilágosító kampányoknak, a megelőzésnek és nem utolsó sorban a fluoridos fogkrémeknek köszönhetően, korántsem szélmalomharc az ellene való küzdelem. A legjobb ellenszere a helyesen végzett napi fogmosás és a fogorvos által végezhető barázdazárás. Sajnos a leggondosabb ápolás ellenére is támadhatnak azonban szuvas lyukak.

Mi rágja a fogat?

Az ókori görög fogdoktorokat leszámítva egészen az újkorig tartotta magát az a nézet, hogy a fogfájást a belülről rágó fogszúnak köszönhetjük. A fogszuvasodás kifejezés is innen ered, de ma már tudjuk, hogy mitől következik be:

Ha a fogak ásványianyag-tartalmát kioldását eredményező hatások túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat termelő tényezőkkel szemben, és az egyensúly felborul. Ilyenkor a fogzománc fokozatosan elveszti ásványi anyagait, majd elvékonyodik és áttörik.

A fogszuvasodás tehát nem egyetlen kórokozó műve, hanem többtényezős, összetett hatás eredménye. Szerepet játszik benne a lepedék, a táplálék szénhidrát-tartalma, savassága, a szájban visszamaradó táplálék, az étkezések gyakorisága és a védőtényezők hiánya.


Hatások
Fogszuvasodást okozó tényezők
Lepedék A szájban élő baktériumok lebontják a szénhidrátokat, savat és egy ragadós anyagot termelnek, mely hozzájárul a lepedék képződéséhez. A lepedékben a baktériumok tovább élnek és termelik a savakat.
Szénhidrát és savak Az erjeszthető szénhidrátot tartalmazó ételek és italok hozzájárulnak a savtermeléshez. A savas ételek maguk is oldják a fogzománcot, és kedvező környezetet teremtenek a baktériumoknak.
Visszamaradt táplálék a szájban Minél hosszabb ideig van a táplálék a szájban, annál nagyobb károsodást okozhat.
Étkezések gyakorisága A gyakori étkezést követő savas támadások növelik az ásványi anyagok kivonásának idejét és csökkentik a helyreállítás esélyét.
Fogzománcot védő tényezők
Megfelelő mennyiségű nyál meghatározó a foglepedék, fogkő képződésében és hat a fogzománc szerkezetére, enyhén lúgos kémhatásával semlegesíti a savasságot, ellensúlyozza a baktériumok tevékenységét
A fluorid jelenléte erősíti a fogzománcot, elősegíti az ásványianyag-tartalom helyreállítását, megakadályozza a baktériumok szaporodását és savtermelését
Helyes szájápolás A foglepedék eltávolításával megszűnik a baktériumok élőhelye közvetlenül a fogak közelében, eltávolítjuk az ételmaradékot.
Rendszeres fogászati ellenőrzés, barázdazárás A fogromlás veszélyes tényezőinek tudatos kiküszöbölése. A barázdazárással a legnehezebben tisztítható, és emiatt legsérülékenyebb helyeket védjük.

Apró barna pöttyök, csíkok

A fogszuvasodás leggyakrabban a nehezen tisztítható örlőfelületi barázdákban, a fogak közeiben, a fognyaki tájékon jelentkezik, először apró sötét foltok formájában. Sokszor a fogzománc sérülése miatt a kinyílt dentincsatornák érzékennyé is teszik a fogat. Akár mi fedezzük fel, akár csak fogorvosi ellenőrzés alkalmával derül ki, a legkisebb fogszuvasodást, a legkisebb lyukat is azonnal be kell tömni.

Nem fáj, legfeljebb kellemetlen

A kezelésnél a biztonság kedvéért - akkor is, ha csak felszíni szuvasodásról van szó - érzéstelenítik a területet. Egyrészt, mert nem mindig lehet előre látni, milyen mélyen kell majd kifúrni, kitisztítani a fogat, másrészt, mert különbözőképpen vagyunk érzékenyek. Az érzéstelenítő injekciót nem kell és nem szabad elkerülni. Azt követően viszont - ha csak nincs valami komoly gyulladás - a fúrás és tömés nem fájhat.

A lyuk mélysége, a dolog komolysága - fogmegtartó kezelések

A tömést sokszor lehet cserélni, és kell is, mert elöregszik, és mellette a fog szuvasodni kezd. Minden egyes töméscserénél áldozatul esik némi fogszövet, de a mai modern eljárásoknál ez már nem jelentős, csak a szuvas részt kell alaposan eltávolítani.

A tömés nagysága és a kezelés attól függ, hogy milyen mélyen romlott el a fog, ezért mennyi szuvas fogszövetet kellett eltávolítani, így milyen mélyre hatolt a kitisztított fogban keletkezett lyuk.

Amikor a fogszövet-hiány, azaz a luk eléri az ideget, meg lehet próbálni, hogy az ideget és a tömést elválasztandó először egy fedőréteget helyeznek el lukban, a tömés alá. Ha ez nem jár sikerrel, mert a fog továbbra is fáj, akkor gyökérkezelést végeznek. Ez több alkalmat is igénybe vehet, célja a fog idegének elpusztítása. Ez után kerülhet sor a gyökértömésre, amellyel a gyökércsatornában keletkezett üreget szüntetik meg.

A gyökércsatorna tömését röntgennel ellenőrzik, elér-e a gyökércsúcsig. Ha ez rendben van, és a fog sem fáj, akkor külön ülésben betömik a fog koronai részét is. Ez a lyuk nagyságától függően történhet töméssel vagy teljes koronával. Egy idő után az elhalt, gyökérkezelt fog porózussá válik, és ezért előbb-utóbb koronát kell tenni rá.

A jó fogorvos sem a maga, sem betege kényelme érdekében nem akarja megspórolni a fogmentést. Húzásra csak akkor kerül sor, ha a fog valamiért töméssel már nem menthető meg.

Tömőanyagok

Higanytartalma miatt az utóbbi években sok támadás érte a jó öreg amalgámot, amit több mint 170 éve szövetségese a fogorvosoknak a szuvasodás elleni harcban. Újabban egyre több fogorvosi szakcikk kel védelmére, mondván; az amalgám-ötvözetből kioldódó kevés higany nem olyan veszélyes, mint ahogy riogattak vele, viszont számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. Tartós, jól formázható, megbízhatóan kitölti a lyukat, strapabíró, ellenáll a rágáskor ránehezedő nyomásnak és a szájban jelentkező vegyi hatásoknak, nem drága. A nagyon kismértékű, de folyamatos fémion-leadása nem kedvez a baktériumok szaporodásának.

Természetesen a mai választékból mindig az adott esetnek legmegfelelőbb tömőanyag választható, és a hagyományos amalgámtömés kétségtelen hátrányt jelentő fémes szürke színe is kiküszöbölhető.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)