Okosfogra cserélnék a fogászati implantátumokat

Jelentősen meghosszabbíthatja a fogászati implantátumok élettartamát egy új fejlesztés, amely csillapítja az okosimplantátum körüli íny gyulladását, illetve távol tartja a baktériumokat.

Mikor nem lehet fogbeültetés végezni ?

Csak az Egyesült Államokban több mint hárommillióan viselnek fogászati implantátumot, amellyel a szuvasodás vagy baleset miatti fogvesztés, illetve ínysorvadás esetén pótolható a hiányzó fog. Negyven évvel ezelőtt a fogászat terén jelentős előrelépésnek számított a fogbeültetés lehetősége, hiszen sokkal pontosabban illeszkedik, mint egy kivehető vagy rögzített fogpótlás, és elméletben akár 20 évig is kitarthat.

A jövőben okosimplantátumok forradalmasíthatják a fogbeültetést
A jövőben okosimplantátumok forradalmasíthatják a fogbeültetést. Fotó: Getty Images

A valóság azonban mást mutat: a beültetett fog helyi gyulladás vagy fogágybetegség miatt gyakran már 5-10 év után cserére szorul, ami a páciens számára ismét jelentős kiadással és fájdalmas beavatkozással jár. Ezen változtatna egy innovatív implantátum, amely a Pennsylvania Egyetem fogászati karának fejlesztése, és az egyetem honlapja adott hírt róla. Két technológiai újítás is hozzájárult a létrejöttéhez: az egyik a nanorészecskés alapanyag, amely gátolja a baktériumok megtelepedését, a másik pedig a beépített fényforrás a szöveteket regeneráló fényterápiához.

Rágással lehet feltölteni

Mivel implantátumról van szó, a beültetést követően nem valósítható meg elemcsere vagy elemfeltöltés. Tehát az implantátum energiaellátását más módon kellett megoldani: a fogpótlás működését tápláló áramforrás a rágás és fogmosás közben végzett természetes mozdulatok révén töltődik fel energiával. Az úgynevezett piezoelektromos (a piezo jelentése: nyomás alatti) töltéssel elegendő energia állítható elő ahhoz, hogy a fogpótlás fényt bocsásson ki az ínygyulladás fototerápiás kezeléséhez.

A fogpótlás alapanyaga a piezoelektromos tulajdonságokkal rendelkező bárium-titanát, amely a kerámiához hasonló, de a gyémántnál keményebb anyag. Az ebből készülő implantátumalap felszíne negatív töltésűvé válik, ami távol tartja a baktériumokat, hiszen ezek sejtfala szintén negatív töltésű. A kutatások szerint hosszabb idő után sem kezd kioldódni, valamint nem károsítja az egészséges fogínyt. Az okosimplantátum a fejlesztők szerint hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra