Nem tömnek és húznak: törnek és zúznak

A fogak fehérek, épek, az íny mégis begyullad. Vajon mitől? A fogkő rejtve fejlődik a fogak belső oldalán vagy az íny alatt. A fogkőmentesítés szakemberével bepillanthatunk a száj rejtett zugaiba, és megszabadulhatunk a bajok okozójától.

Fogászati rendelő orvos nélkül - dentálhigiénikussal

A fogászati rendelőkomplexum belső folyosóján jobbra is, balra is nyílnak üde zöld és barna színekkel barátságosan berendezett, fényárban úszó rendelők. Az ismert fogorvosi székek és gépek mellett előkészítőpultok, és mindaz, amit a rendszeresen fogorvoshoz járók annyira jól ismernek. Az egyik, megtévesztésig fogorvosi rendelőhöz hasonlító helyiségben azonban nem fúrnak-faragnak, nem tömnek és húznak.

Ebben a szobában, ahol Baróthy Viktória, klinikai fogászati higiénikus fogad bennünket, tisztulnak, fényesednek és fehérednek a fogak, itt "készülnek az esztétikus mosolyok", Először szakmájáról kérdezem, hiszen sokan nem is tudják, hogy ez külön foglalkozás, s hogy nem ártana olykor dentálhigiénikust is felkeresni.

Miért van szükségünk dentálhigiénikusra? Egyáltalán mióta létezik ilyen szakma?

1997-től folyik hazánkban szabályos, eurokonform bizonyítványt adó képzés, de már harminc éve oktatják. Jelenleg négy iskolában lehet tanulni a szakmát, és érettségi után 2-3 éves képzés után válhat valaki dentálhigiénikussá. Külön dentálhigiéniai rendelők egyelőre nincsenek, a fogorvosi rendelőkhöz kapcsolódva végezzük a munkánkat, de ugyanúgy vannak rendszeresen visszajáró klienseink, akárcsak az orvos kollegáknak. Az otthoni fogápolás oktatásával, fogfehérítéssel és fogkőtisztítással foglalkozunk. Fogkőtisztítás miatt átlagosan félévente egyszer érdemes elmenni foghigiénikushoz, de van, akinek háromhavonta ajánlatos. Egy a fontos, hogy bízzuk szakemberre a fogkő eltávolítását, és ne próbálkozzunk otthon se fogpiszkálóval, sem más, élesebb eszközzel.

A rejtett fogkő, avagy a nyitott száj nyitott könyv

Az alapfogalmak tisztázására gondosan összeállított ismertetőt kapunk a kezünkbe, nehogy bármi kimaradjon a bemutatóból, amit mindjárt meg is láthatunk. Ugyanis, hogy ne csak beszéljünk a szájhigiénéről, egy páciens segítségével bepillantást kaphatunk a szájüregbe, no és a fogkő eltávolításának folyamatába.

A fogkő a fogak egyenetlen felszínén megtapadó, baktériumokkal teli plakknak nevezett masszára kicsapódó fogkőkristályokból képződik. Kialakulása szinte elkerülhetetlen. Elősegítik öröklött tényezők, a nyál összetétele, a túl gyors, egyáltalán nem alapos fogmosás, dohányzás, a nem megfelelő rágás, a rendezetlen fogsor, rosszul készített pótlások. Nem csak a fogakon lehet ugyanis fogkő, hanem a pótlásokon is.

Főként a fogak belső, kívülről nem látható oldalán képződik, méghozzá leginkább a nyálmirigyek kivezető nyílása közelében látszik" - kezdi a bemutatót Baróthy Viktória. Elől, az alsó frontfogak belső felszínét, majd fönt, az első rágófogak belső oldalát, a 6-os és 7-es fogak környékét mutatja, a fogkő ott a leggyakoribb. A fogak külső oldalán egyrészt rendesebben mosunk fogat, másrészt az ajkak is állandóan csiszolják, suvickolják a fogfelszínt. Fogkő képződhet a fognyaktól lefelé, a fog és az íny közötti apró résben is.

"Megnézhetem a fogkövem?" - hangzik a modell szájából. A kérdés igen gyakori a fogkőleszedés alkalmával, és jó is, ha tudjuk, és látjuk, mitől kell megszabadítani a fogainkat. Viktória tükörrel mutatja meg páciensének a fogkövet, majd folytatja a száj vizsgálatát. Közben fogszabályozást is javasol, és a fogkő okozta ínysorvadásra, valamint fogmosási traumák jeleire hívja fel a figyelmet. A fognyakon erőteljes, vízszintes súrolás nyomait mutatja. A dentálhigiénikus előtt nem titok, hogyan szoktunk fogat mosni.

Törnek, zúznak

Az alapos szemügyrevétel után következhet a fogkőlevétel, amihez nyálszívót helyeznek a szájba. "Az orrodon vegyél levegőt, kérlek!" - hangzik az utasítás, és már közeledik is a száj felé az ultrahangos depurátor, melynek meghatározott frekvenciájú rezgései törik és zúzzák, megrepesztik, és leválásra késztetik a fogkövet. Közben vízsugár éri a fogat, aminek a fogak hűtése a feladata.

Rövidesen megnézhetjük a különbséget: két fogon még van, kettőn már nincs fogkő. A kézi depurátor segítségével az íny alól és a fogközökből távolítják el a fogkövet. Majd a polírkefék és polírozókrémek kerülnek bevetésre.

Ez után következik a profiflex, az elszíneződések eltávolításához, a fogak polírozásához és a fogközök alapos megtisztításához alkalmazott műszer. Kalcium-karbonát porral működik, a homokfúváshoz hasonlóan apró kemény szemcséket a fogfelszínre röpítve csiszol. Azoknál alkalmazzák, akiknél barázdák és tömésszélek mentén különböző elszíneződések csúfítják el a fogat. Mivel a fognyakról lekopott zománc alatt szabaddá vált dentin vagy cementállomány, amit mi sárgás vagy barnás elszíneződésnek látunk, puhává válik, itt csak a kíméletes depurátor és polírozó kefék jönnek számításba, hiszen a profiflex mikrosérüléseket okozna a fogon. A polírozás azért fontos, mert az egyenetlenségeken hamarabb meg tudnak tapadni a baktériumok, újból tud képződni a plakk és a fogkő.

Mennyi időt szánjunk a kezelésre?

"A teljes dentálhigiéniai kezelés nagyjából egy órát vesz igénybe. El szoktuk mondani azt is, hogyan kell végezni a mindennapi otthoni fogtisztítást. Ez mindenkinél más és más" - magyarázza a dentálhigiénikus.

A híddal élő páciensnek másképp kell tisztítani a fogát, mint a parodontopátiás, fogágy-betegséggel küzdőnek. Más és más módszer és eszköztár ajánlott, attól függően, milyen állapotban van az ember ínye és fogsora.

Lehetetlen volna bemutatni minden változatot. Meg kell mutatni a fogazatot a szakembernek. Miután azonban helyes szájápolással és fogmosással tudjuk leghatékonyabban megelőzni a fogkőképződést, nem maradhat el a fogmosás és szájápolás oktatása sem. Ennek érdemes külön fejezetet szentelni...

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció