Nanokristályokkal erősítik meg az új műfogsorokat

A Journal of Biomedical Materials Research-ben megjelent egyik cikk arról számol be, hogy a német Otto-Schott Üvegkémiai Intézet kutatói egy újfajta üvegkerámiát fejlesztettek ki, amely véleményük szerint alkalmas lehet műfogsorok gyártására.

A jelenleg rendelkezésre álló kerámia anyagok nem igazán alkalmasak hidak készítésére, mivel általában nem elég erősek. "A protéziseknek és hidaknak ugyanazt a terhelést kell elviselniük, mint a természetes fogzománcnak" - mondta az intézet vezetője, Dr. Christian Rüssel.

Munkatársaival ezért egy újfajta, nanokristály szerkezetű kerámiát fejlesztett ki, amely nagy ereje és optikai jellemzői miatt alkalmas lehet fogászati alkalmazásokra. A magnézium-oxid, alumínium-oxid és szilícium-oxid alapú üvegkerámiákat a kutatók szerint rendkívüli erő jellemzi. Dr. Rüssel elmondta, hogy a napjainkban rendelkezésre álló fogászati kerámiáknál ötször erősebb anyagot sikerült létrehozni.

E különleges tulajdonságot azzal érik el, hogy az üvegkerámiát körülbelül 1500°C-on felolvasztják, majd lehűtik és apróra darabolják. Ezután az üveget újra felolvasztják, és újra lehűtik. Végül körülbelül 1000°C-os kontrollált hevítéssel nanokristályokat hoznak létre. Ez az eljárás határozza meg a termék erősségéhez elengedhetetlen kristályosodást. A túlságosan kristályos anyagok szórják a fényt és átlátszatlanná válnak. A jénai üvegporcelán titka abban rejlik, hogy nanokristályai következetesen körülbelül 100 nanométeresek. Túlságosan kisméretűek ahhoz, hogy erőteljesen szórják a fényt, így a kerámia átlátszó, mint a természetes fogzománc.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: