Milyen fogimplantátumot válasszak?

A fejlődő technikai lehetőségeknek köszönhetően, nagyon sokféle fogbeültetési rendszer létezik, melyek lehetővé teszik, hogy a páciens adottságainak, szükségeinek és igényeinek legmegfelelőbbet alkalmazzák fogbeültetéskor. Itt most csak a legfőbb tudnivalókat és a fogbeültetés alapjait ismertetjük.

A foghiányok pótlása az ókor óta gondot okoz a betegeknek és a gyógyításukkal foglalkozó szakembereknek. Az etruszkok arany szalagokkal rögzítették a pótolt fogakat a maradó fogazathoz. Az idö múltával és a fogorvoslás fejlődésével elérkeztünk arra a szintre, amikor képesek vagyunk akár a maradó fogazat felhasználása nélkül is rögzíteni a fogpótlást.

Hidak Nagy foghiányok esetén - melyek már "rendes" híddal nem pótolhatók, főleg, ha a foghiány a fogsor végén van - sok esetben fix megoldást jelenthet az ún. üvegpilléres híd, mely sebészeti beavatkozás nélkül, ragasztással készül. Bővebben itt olvashat a témáról!

Műgyökeret a fogmederbe

Az eljárás lényegét az képezi, hogy a nagy tisztaságú titánból készült és megfelelő formájú műgyökér képes összeépülni a csonttal. E tény közel 40 éve ismert. Az első sikeres műgyökér beültetést Per Ingvar Branemark svéd kutató végezte kb. 35 éve. Az ő nevéhez fűződik a jelenség felismerése is. Egyben neve fémjelzi a ma legjobbnak tartott implantációs rendszert.

A teljes fogatlanság is gyógyítható

Valóban, fogbeültetéssel, több fog is pótolható, ha az állcsontok megfelelő vastagságúak, sőt az állcsontok sorvadása esetén is van lehetőség csontpótlásra és később beültetésre. A beültetés során a csontba furatot készítenek, amelybe menetfúrás után egy külső menettel ellátott tiszta titánból készült csavar kerül. E csavar, mint említettem - a titán különleges tulajdonságainak köszönhetően - összeépül a csonttal. Ehhez pl. a Brinemark rendszernél általában 3 és 6 hónap közötti gyógyulási idő szükséges.

A gyógyulás idején a titán fogmű az íny alatt helyezkedik el, kívülről nem látható. Amikor a csontosodás befejeződött, és az ellenőrző röntgen-felvételen is jól látható, az íny kinyitása után a csavar üregében található menetes belsőbe belecsavarják a csiszolt foghoz hasonló felépítményt.

Változatok a rögzítésre

Természetesen nem csak ilyen rögzítési megoldás lehetséges. Elterjedt az is, amikor a fogpótlást átmenő csavarokkal rögzítik az implantátumhoz. Ezzel a fogmű bármikor lecsavarozható és ellenőrizhető az implantátum is. A legkorszerűbb rendszerek is elérhetők Magyarországon.

Leggyakrabban felmerülő kérdések

Milyen feltételek szükségesek a fogbeültetéshez?

  • jó általános egészség
  • megfelelő csontvastagság
  • kifogástalan szájhigiéne

Mely betegségek ellenjavallják a beültetést?

Milyen életkorig végezhető el ilyen beültetés és mennyire tartós?

Bármely életkorban elvégezhető a beültetés, ha az általános egészségi állapot megengedi és van kellő vastagságú csontozat. Helyes ápolással és jól kivitelezett fogpótlással, amelyet a beültetett műgyökér hordoz, a tartósságnak nincs időbeli határa.

Előfordul-e allergia vagy rosszindulatú elfajulás az implantációval kapcsolatban?

Az implantátumok anyaga nagytisztaságú titán-oxid. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes összeépülni vele. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás, vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak.

Kieshet-e az implantátum?

A nem megfelelő szájhigiéné, az implantátumra rakódott lepedék és fogkő - hasonlóan a természetes fogakhoz - fogágybetegséget keltenek, és a műgyökér meglazulásához vezetnek.

Milyen költségekkel jár a beavatkozás?

Tény, hogy nem olcsó. Ugyanakkor hosszú távon megtérülő befektetés lehet, hiszen fogpótlásokat, és pl. egy hídnak áldozatul eső két saját fog koronáját is meg lehet vele takarítani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső