Mennyi még a harminckettő?

Emlékeznek a népmeséből Mátyás király és az öreg paraszt beszélgetésére: "Mennyi még a harminckettő? - Bizony már csak tizenkettő..." Lassan ez a történelmi anekdota valósággá válik!

Fogas kérdések

Zárt szájú beszéd, suta mosoly, rossz emésztés, látványosan ásító foghíjak: a magyar lakosság fogazati állapota és szájüregi egészségének jellemzői alapján a legrosszabb helyzetűek közé tartozik az európai országok között.

A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani klinikáján 2003-2004-ben végzett kutatás szerint hazánkban az ép fogazatúak száma egy százalék alatt van, vagyis csaknem mindenki szenved valamilyen fogászati vagy szájüregi megbetegedésben. A magyar lakosok fogazati állapotát az életút két meghatározó szakaszáról vett két adat drámaian jellemzi: Az iskolába készülő gyermekek, az öt-hat évesek alig 30 százaléka ép fogú (természetesen az életkoruknak megfelelő állapothoz képest), a 65-74 éves, nyugdíjas korosztály 26 százaléka pedig teljes foghiányban szenved. Az átlag magyar embernek 10 foga hiányzik, csaknem 3 foga tömött és 1,3 foga szuvas.

Egyre gyakoribbak a szájüregi betegségek

Ijesztő adatok mutatják a magyarok szájüregi egészségi állapotát is. A fogszuvasodás és fogágybetegség gyakorlatilag az egész populációt érinti - ma már népbetegségnek számít - és sajnálatosan a daganatos elváltozások száma is kiugró növekedést mutat. A szájüregi daganatok száma az utóbbi negyven évben ötszörösére emelkedett, miközben az egyéb rákos megbetegedések duplájára emelkedtek. A helyzetet súlyosbítja, hogy noha rendszeres fogászati szűréssel megelőzhetőek illetve gyógyíthatóak lennének az idejében felismert szájüregi daganatok, a szájrákos betegeknek csupán egyharmada jelentkezik az orvosnál kezdeti stádiumban, kétharmaduk viszont már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban kerül orvoshoz. Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetésben első helyen áll Európában. Évente közel kétezer ember (az esetek túlnyomó részében férfi) hal meg a szájüreg rosszindulatú daganata miatt.

Hiányos szájhigiéné

Igaznak tűnik az a vélemény, miszerint valakinek ma Magyarországon a testi-lelki állapotát, sőt, az egzisztenciális és anyagi helyzetét is jól mutatja a fogainak az állapota, a szájának ápolt vagy elhanyagolt volta. Az említett kutatások adatai sokatmondóak: A lakosság 15 százaléka 5 éve nem volt fogorvosnál, általános tapasztalat, hogy az emberek 70 százaléka csak panasz esetén keresi fel a fogorvosi rendelőt. (Ez nem új adat: húsz éve változatlanul ez a kutatások eredménye.) A lakosság szájhigiénés szokásait pedig az a felmérés jellemzi, amelynek eredménye szerint az aktív korú, 35-44 éves korosztály 6,1 százaléka, a 12 évesek 12 százaléka saját bevallása szerint soha nem mos fogat, vagy legalábbis csak igen ritkán.

Magyarországon az alacsony fogkefe- és fogkrém használat is a rossz szájápolási szokásokat tükrözi. Tavaly fejenként csupán 3 tubus fogkrémet és 1 fogkefét használtunk el, szemben a fogorvosok által ajánlott minimum 6-8 tubussal és 3-4 fogkefével. Átlagosan az egy-egy személy által szájápolásra költött összeg alig haladta meg havonta a száz forintot, mindössze 1259 Ft volt 2004-ban.

Szeptember: szájápolási hónap

A szakemberek látva az elkeserítő helyzetet, közel ezer fogorvos közreműködésével immár hetedszer rendezik meg idén szeptemberben a Colgate Szájápolási hónapot, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, a Magyar Fogorvosok Egyesületének és a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának támogatásával. Ez a felnőtt prevenciós program az ország 250 településének 332 kijelölt fogorvosi rendelője közreműködésével zajlik. Az egy hónapos kampány a fogmegtartó kezelésekre és a rendszeres fogászati szűrővizsgálat fontosságra hívja fel a figyelmet. Az eddigi hat egyhónapos akción összesen 330 ezren vettek részt. A Colgate Szájápolási Hónap során újra igénybe vehető a Colgate infovonal: 06-40-200-260, amely az érdeklődőknek az otthonukhoz legközelebb eső, a programban résztvevő rendelők címéről és telefonszámáról ad tájékoztatást szeptember 1-30. között, hétköznaponként 9-17 óráig. Ugyanezen a számon szájápolással kapcsolatos kérdéseket is feltehetnek. A szűrővizsgálatra jelentkező páciensek ez alatt az idő alatt az akcióban részt vevő 332 rendelőben ingyenes fogkrémmintát is kapnak ajándékba.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: