Lézer a fogászatban

A korszerű fogászathoz - mint ahogyan a gyógyítás más területeihez is - ma már hozzátartozik a lézerek használata is.

A korszerű fogászathoz - mint ahogyan a gyógyítás más területeihez is - ma már hozzátartozik a lézerek használata is. A lézer nem új dolog, nem "csoda", hiszen például az iparban is sokan dolgoznak vele.

Az orvosi lézereknek két fő fajtája van: a sebészeti és a lágy vagy soft lézer. A lágy lézereket többek közt az ortopédiában, a fülészetben, a nőgyógyászatban, a bőrgyógyászatban alkalmazzák, és természetesen a fogászatban is.

A szájban lehetőleg kombinált lézerkészülék használata ajánlott: a piros fénnyel a nyálkahártya felszíni betegségeit, infrafénnyel a mélyebb területeket lehet elérni és kezelni. A lágy lézerrel végzett terápia rendkívül hasznos, de gyakran csak kiegészítő kezelés, s nem maradhat el a hagyományos - akár gyógyszeres, akár esetleg szájsebészeti - ellátás.

A különböző szájtünetek gyakran valamilyen más betegség megjelenési formái, ezért a lézerkezelés előtt az orvos nagy valószínűséggel belgyógyászati vagy más kivizsgálást kér. A szájbetegségek közül a herpesz kezelésében is jól alkalmazható a lágy lézer. A felnőtt lakosság kb. húsz százalékát érinti ez a kellemetlen probléma. Herpesz esetén az ajak viszket, majd hólyag keletkezik rajta, ami fájdalmas, kellemetlen - és nem is túl szép látvány. A herpesz tünetei egy-két hét után múlnak el. Lézerkezeléssel viszont nagyon gyorsan el lehet mulasztani a herpeszt, főleg, ha idejében, az első panaszok, a feszülés, a viszketés megjelenésekor kezdi el a fogorvos a lézeres terápiát. Ilyen esetben két-három nap alatt megszűnnek a tünetek, s nem fejlődik ki a herpesz. Akit úgynevezett visszatérő herpesz gyötör, annál a kezelés hatására a kiújulás sűrűsége változik, vagyis sokkal ritkábban tér vissza a herpesz. Gyerekeknél a herpesz sokszor a száj nyálkahártyáján jelenik meg. Ilyenkor a pici fájdalomra panaszkodik, s nem tud enni. A soft lézerrel ez az állapot is gyorsan elmulasztható.

A visszatérő szájfekélyek, közismert nevükön az afták is sokaknak okoznak problémát. Ezek kicsiny, fehér színű fekélyek, fertőzéseredetűek, bár nem teljesen tisztázott, hogy mi idézi elő a megjelenésüket - nincs kizárva az allergiás ok sem. Sokszor az aftával együtt jár az azonos oldali, állcsont alatti nyirokcsomók duzzanata is. Kellemetlen, fájdalmas ez az állapot. Az aftákat a fogorvos természetesen hagyományos módon is kezeli, de a lézerterápiától nagyon gyors javulás várható, és az afta ismétlő megjelenése is ritkul. Természetesen ajánlatos az afták kezelésekor a fogorvos által ajánlott diétát is betartani. Ha nehezen elérhető helyen található az afta, akkor a lézerre száloptikák is csatlakoztathatók, amelyekkel bárhol eléri a fény a kezelendő területet. A különböző szájfájdalmak, amelyeket éles fogak harapása vagy besorvadt, rossz fogsor is okozhat, illetve a fogpiszkáló okozta traumás sérülések után kialakult fájdalom gyógyulása általában hét-tíz nap. Soft lézerrel kezelve a fájdalom már az első alkalom után jelentősen csökken, s a tünetek egy-két nap alatt teljesen megszűnnek. Természetesen ha rossz a beteg kivehető fogsora, s az okozza a problémát, akkor a fogsort a fogorvosnak korrigálnia kell.

Egyesek úgynevezett térképnyelvtől szenvednek, és meg is ijednek, amikor látják, hogy a nyelvük repedezett, s különböző piros foltok jelennek meg rajta. Ez azért alakulhat ki, mert a nyelven található különböző kis papillák felső hámrétege sérül, lelökődik, s előfordulhat, hogy a kis papillák elsorvadnak. Vannak közöttük ízlelőbimbók is, tehát érdemes vigyázni rájuk. Lágy lézerkezeléssel a szubjektív panaszok csökkenthetők.

Soft lézerrel kezelhető a szájszárazság is: a lézer hatására jobb lesz a nyálműködés, fokozódik a nyálelválasztás, elmúlik a kellemetlen, égető érzés, ami korábban elvette a beteg kedvét a normális táplálkozástól. Természetesen ilyen esetben is szükséges a lézer mellett a gyógyszeres kezelés.

Használható a lézer fogászati beavatkozás esetében is, például ha olyan mély a lyuk valamelyik fogon, hogy már az ideget éri, de még él az ideg, akkor sokszor a lézerrel életben tartható az ideg, mert megindul a felszínen a hámburjánzás, és a gyógyszeres kezelések után a fog betömhetővé válik. Bizonyos esetekben a gyökérkezelés kiegészítésére is használható a lézer: például a gyökérkezeléssel járó hosszas procedúra kivédhető vele vagy megakadályozza a gyökérkezeléssel járó fájdalmak jelentkezését. Előfordulhat, hogy a lágy lézer a gyökérhártya-gyulladásnál is használható, valamint foghúzást követően, ha a páciens - az orvos utasítása ellenére - nem mosta erősen a sebet a fogkefével. Ha ezt elmulasztotta, és begyulladt a fog helye, akkor a fájdalom csökkentésére, a kezelés kiegészítésére is előnyös lehet a soft lézer. VIII.évf./2.szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció