Komoly bajt jelezhet az ínyvérzés

Megfelelő szájhigiéniával a legtöbb esetben kezelhető a fogínyvérzés, előfordul azonban, hogy az immunrendszerünket gyengítő betegség áll a hátterében.

"30 éves anyuka vagyok. Amikor terhes lettem (ez már 11 éve), akkor kezdődött. Mitől lehet az, hogy kezelem a fogínygyulladásomat, rendszeres fogmosás, szájvíz mellett, és visszatér a fogínygyulladásom, egy fogam melletti részről van szó, ahol tömés is van. Lehet, hogy emiatt is hullhat a hajam? A fogínygyulladásra gondoltam, mert másképpen rendben vagyok. Bár most megint csak enyhült a gyulladás, nem vérzik, úgy értem" - írta az Orvos Válaszol rovatunkban az egyik olvasónk.

Folyamatos küzdelem a szájban

Dr. Rácz László fogorvos szerint a kérdésre azért is nehéz válaszolni, mert egyénenként változó a szervezet reakciója egy-egy esetre. Az ember az élete során folyamatosan ki van téve azoknak a károsító hatásoknak, amelyek percenként vagy akár másodpercenként betegséget okozhatnának. A szánk, a bélflóránk tele van baktériumokkal (nem csak "jó", hanem veszélyes baktériumokkal is), folyamatosan ér minket radioaktív sugárzás (háttérsugárzás), UV-sugárzás, számtalan vegyszer kerül a szervezetünkbe, a levegő tele van allergénekkel (parlagfű). Az, hogy ezek a tényezők kit és mikor betegítenek meg, az elsősorban az egyén védekezőképességétől és alkalmazkodóképességétől függ. Ugyanaz a kórokozó egyes embereket megbetegít, mások szervezete pedig sikeresen védekezik ellene - hangsúlyozta a fogorvos.

A természet patikája a fogínygyulladásra is nyújt megoldást. Cikkünkben elolvashatja, mely gyógyfüvektől remélhet segítséget!

A bőr és a nyálkahártyák képezik a határt a külvilág és köztünk. Ezen belül a fog és az íny találkozásánál levő rés egy potenciális behatolási kapu a baktériumok számára, ahol az immunrendszer folyamatosan védekezik a behatoló baktériumok, illetve baktériumtoxinok ellen. Az ínybetegség, fogágybetegség lényege, hogy vagy a baktériumok mennyisége nagy mértékben nő, vagy az immunrendszer védekezőképessége gyengül, vagy mindkettő, és ezáltal ez a harc időnként a baktériumok javára dől el - emelte ki Dr. Rácz László. A baktériumok számának növekedése elsősorban civilizációs ártalom, ami annak köszönhető, hogy eltértünk a természetes táplálkozástól, az ételeket nem természetes formában, hanem sütve, főzve, vagy pépesítve fogyasztjuk. Ezáltal a rágás mennyisége lényegesen lecsökken, így a fogak elveszítik öntisztító képességüket. Mai ételeink nagy lepedékképző képességgel rendelkeznek, vagyis ráragadnak fogainkra, ebben megtelepednek a baktériumok és kialakul az úgynevezett plakk, ami ha nincs eltávolítva, később fogkővé alakul.

Amennyiben a lepedékképződés a baktériumok elszaporodásának legfőbb oka, akkor a kezelés a szájhigiénia helyreállításából, a plakk eltávolításából áll a fogorvos szerint. A lepedék okozta ínyelváltozások jól reagálnak a szájhigiénia javítására, a professzionális fogtisztításra, a gyökérfelszínek lesimítására és az ínytasakok kitisztítására. A baktériumok számát minimálisra csökkenthetjük továbbá a helyi irritáló faktorok, nehezen tisztítható helyek megszüntetésével (rossz tömés, rossz pótlás, ínytasak), helyi fertőtlenítőkkel (fogkrémmel vagy szájvízzel), bizonyos esetekben akár általánosan szedett antibiotikumok is célt érhetnek.

A második lehetőség az immunrendszer védekezőképességének csökkenése, mely számtalan háttérbetegségben észlelhető, jelezheti például a cukorbetegséget is. Léteznek olyan esetek, ahol az immunrendszer védekezőképességének csökkenése más tünetekben nem nyilvánul meg, csak az ínybetegségben. "Az esetek igen nagy százalékában plakk okozta ínygyulladással találkozunk, ritkábban vannak olyan esetek is, ahol megfelelő, illetve kiváló szájhigiénia mellett is súlyos ínyelváltozásokkal találkozunk. Ezekben az esetekben a szervezet védekezésének a csökkenése a fő ok" - hangsúlyozta a szakember.

Ha a tünetek nem enyhülnek, tanácsos a fogínybetegségekkel foglalkozó parodontológushoz fordulni

Ha a tünetek nem enyhülnek, tanácsos a fogínybetegségekkel foglalkozó parodontológushoz fordulni

Ilyenkor a szervezet védekezőképességét kellene jó irányba befolyásolni, erre viszont kevés lehetőség áll rendelkezésre. Alapos vizsgálattal ki kell zárni az összes olyan háttérbetegséget (például lappangó cukorbetegség), amely a szervezet védekezőképességét csökkenti. Amennyiben az ok nem tisztázható vagy nem szüntethető meg, általános vitaminokkal, nyomelemekkel a lehetőségekhez mérten fokozni kell a szervezet védekezőképességét - vélekedik Dr. Rácz László.

"Az ínybetegségek kezelése ma már parodontológus - kimondottan ínybetegségek kezelésére szakosodott fogorvos - feladata. Mindenképpen célszerű egy ilyen szakember felkeresése, ahhoz, hogy a legkorszerűbb kezelést megkaphassa. Az általános fogorvos feladata csak az egyszerűbb fogágybetegségek kezelése" - hangsúlyozta Dr. Rácz László.

Orvos válaszol rovatunkban szakértők állnak olvasóink rendelkezésére bármilyen egészségügyi panasz esetén. Tegye fel kérdéseit ön is!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: