Ingyen fogorvosi ellátás: önnek is jár!

Sokan elhanyagolják a fogászati problémákat, pedig meglepően sok olyan kezelést ingyen igénybe lehet venni, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogaink sokáig erősek és egészségesek maradjanak. Mit érdemes tudni a térítésmentes fogászati eljárásról?

A fogászati kezeléseket alap- és szakellátási csoportokba osztják. A fogászati alapellátás beutaló nélkül, a fogászati szakellátás (szájsebészet, fogszabályozás, fogágybetegségek kezelése, gyermekszakellátás, fogászati röntgen) beutalóval vehető igénybe. Az ingyenes, társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető ellátásokat a lakóhely (tartózkodási hely) szerint illetékes, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fogorvosi szolgálatnál vehetjük igénybe, és ők kötelesek is ellátni a körzetbe tartozókat. Ugyanakkor lehetőség van másik, nem „körzetes” fogorvoshoz is fordulni, amennyiben ő a kezelésünket vállalja. Ebben az esetben sem kell fizetnünk.

Az ingyenes, térítésmentes fogászati ellátás igénybevételéhez TAJ-kártyára és személyazonosító okmányra van szükség.

Nem a legkellemesebb időtöltés, ha fogorvoshoz kell mennünk. Időnként azonban a szükséges beavatkozásoknak kénytelenek vagyunk alávetni magunkat. Sok bizonytalanságot okozhat, hogy a kezelés előtt vagy után mit együnk, igyunk. Kattintson! A térítésmentesen igénybe vehető szolgáltatásokat két fő csoportban oszthatjuk: vagy életkortól függetlenül igénybe lehet őket venni, vagy életkorhoz, illetve állapothoz kötődnek. Életkortól függetlenül ingyenesen vehető igénybe a sürgősségi ellátás, a fogorvosi szűrővizsgálat (évente egyszer), a góckutatás és a krónikus betegségekhez köthető fog- és szájbetegségek kezelése, a fogmegtartó kezelések (például fogtömés, gyökérkezelés, gyökértömés), a fogsebészeti ellátás, a fogkőeltávolítás és az ínyelváltozások kezelése.

A teljes körű fogászati alap- és szakellátás térítésmentesen igénybe vehető 18 éves korig (illetve a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt), 62 éves kor felett, valamint a várandós kismamáknak a szülést követő 90 napig. Ezekben az esetekben a fogtechnikai költségeket, például a fogszabályozó eszközt az ellátottnak kell fizetnie, de a fogorvosi kezelés térítésmentes.

Sok fogorvosi kezelést ingyen is igénybe lehet venni

A nem biztosított személyek (például a diplomáciai testület külföldi állampolgár tagja vagy külföldi állampolgár alkalmazottja) a társadalombiztosítási szabályok szerint csak az egészségbiztosítási ellátásokra szerezhetnek jogosultságot a társadalmi szolidaritás alapján, mert bár saját maguk nem fizetnek járulékot, nem maradhatnak egészségügyi ellátás nélkül. Náluk csak a fogászati sürgősségi ellátás térítésmentes.

Térítésmentes a fogászati sürgősségi ellátás a fogorvosi ügyeleteken. A sürgősségi ellátások körébe tartozik a fogak friss baleseti sérüléseinek elsődleges ellátása (visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás); a fogból kiinduló gyulladások ellátása, a fog üregének megnyitása, foghúzás ; fogmedergyulladás, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrészszövetek kezelése; a szájüregen belüli tályog megnyitása; nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása; a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása; állkapocs-ficam visszahelyezése; frissen tört állcsont nyugalomba helyezése; a háromosztatú ideg által kiváltott roham helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása; bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: