Így lesz stabil a mozgó műfogsor

Sok műfogsorviselő panaszkodik arra, hogy nem tökéletesen működik a teljes kivehető műfogsora. Az egyik leggyakoribb problémaként azt jelölik meg, hogy folyton táncol a szájban, olykor szinte ki akar esni.

A hagyományos, kivehető műfogsor gyakran elmozdul a helyéről, hiszen a szájban nincs mihez rögzíteni. A probléma főleg az alsó műfogsornál jelentkezik, a felső fogsort ugyanis a szájpadlásrész által keltett vákuum könnyebben a helyén tartja. De milyen helyzetekben okozhat problémát az instabil műfogsor? Összeszedtük a leggyakoribb problémákat.

  • Beszéd közben folyton arra kell figyelni, nehogy rossz pillanatban mozduljon el a műfogsor. Lehet így fesztelenül beszélgetni?
  • Sokan nem mernek őszintén, jóízűen nevetni, inkább csak visszafogottan, zártan mosolyognak, mert különben könnyen kimozdulhat a helyéről a fogsor. Lehet így vidám az élet?
  • Köhögés közben a kiáramló levegő miatt akár ki is eshet a szájból a műfogsor. Egyfolytában arra kell koncentrálni, hogy ilyenkor a helyén maradjon.
  • Aki emberekkel dolgozik, vagy beszédeket, előadásokat tart, különösen fontos, hogy ne hátráltassa a beszédben a folyton mozgó műfogsora. Elképzelni sem lehet annál kellemetlenebb szituációt, amikor egy fontos tárgyalás, egy több száz fős előadás során akar kiesni a fogsor.
  • A folyton mozgó műfogsor aláássa a műfogsorviselő magabiztosságát. Egyszerűen nem tudja és nem is meri elengedni magát, élvezni az étkezéseket, a baráti beszélgetéseket.

A megfelelő műfogsorral újra magabiztosak lehetünk
A megfelelő műfogsorral újra magabiztosak lehetünk

De lehet-e valóban stabil a műfogsor? A válasz egyértelműen igen, hiszen ma már több módszer is létezik a műfogsorok stabilizálására. Vannak például különböző műfogsorrögzítő készítmények, műfogsorragasztók, amelyek rendszeres használatával bizonyos ideig elérhető a stabilitás.

Emellett léteznek olyan implantátum alapú eljárások, amelyekkel hosszútávra, hatékonyan stabilizálható a teljes kivehető műfogsor is. Az implantátumos műfogsorrögzítő technológiákon belül is külön kategóriát jelent az extra vékony titánimplantátumos műfogsorrögzítés.

Nem kell tehát elviselni a kellemetlenségeket, akár az alsó, akár a felső vagy mindkét fogsorral van gond. Mert fontos, hogy a műfogsor minden pillanatban stabilan a helyén maradjon, hogy bátran tudjunk enni, beszélgetni, nevetni, mindenféle zavaró tényező nélkül.

A cikk elkészítésében Dr. Szabó László, a Fixfogsor Rendelő alapító-igazgatója segített.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)