Így lesz stabil a mozgó műfogsor

Sok műfogsorviselő panaszkodik arra, hogy nem tökéletesen működik a teljes kivehető műfogsora. Az egyik leggyakoribb problémaként azt jelölik meg, hogy folyton táncol a szájban, olykor szinte ki akar esni.

A hagyományos, kivehető műfogsor gyakran elmozdul a helyéről, hiszen a szájban nincs mihez rögzíteni. A probléma főleg az alsó műfogsornál jelentkezik, a felső fogsort ugyanis a szájpadlásrész által keltett vákuum könnyebben a helyén tartja. De milyen helyzetekben okozhat problémát az instabil műfogsor? Összeszedtük a leggyakoribb problémákat.

  • Beszéd közben folyton arra kell figyelni, nehogy rossz pillanatban mozduljon el a műfogsor. Lehet így fesztelenül beszélgetni?
  • Sokan nem mernek őszintén, jóízűen nevetni, inkább csak visszafogottan, zártan mosolyognak, mert különben könnyen kimozdulhat a helyéről a fogsor. Lehet így vidám az élet?
  • Köhögés közben a kiáramló levegő miatt akár ki is eshet a szájból a műfogsor. Egyfolytában arra kell koncentrálni, hogy ilyenkor a helyén maradjon.
  • Aki emberekkel dolgozik, vagy beszédeket, előadásokat tart, különösen fontos, hogy ne hátráltassa a beszédben a folyton mozgó műfogsora. Elképzelni sem lehet annál kellemetlenebb szituációt, amikor egy fontos tárgyalás, egy több száz fős előadás során akar kiesni a fogsor.
  • A folyton mozgó műfogsor aláássa a műfogsorviselő magabiztosságát. Egyszerűen nem tudja és nem is meri elengedni magát, élvezni az étkezéseket, a baráti beszélgetéseket.

A megfelelő műfogsorral újra magabiztosak lehetünk
A megfelelő műfogsorral újra magabiztosak lehetünk

De lehet-e valóban stabil a műfogsor? A válasz egyértelműen igen, hiszen ma már több módszer is létezik a műfogsorok stabilizálására. Vannak például különböző műfogsorrögzítő készítmények , műfogsorragasztók, amelyek rendszeres használatával bizonyos ideig elérhető a stabilitás.

Emellett léteznek olyan implantátum alapú eljárások, amelyekkel hosszútávra, hatékonyan stabilizálható a teljes kivehető műfogsor is. Az implantátumos műfogsorrögzítő technológiákon belül is külön kategóriát jelent az extra vékony titánimplantátumos műfogsorrögzítés.

Nem kell tehát elviselni a kellemetlenségeket, akár az alsó, akár a felső vagy mindkét fogsorral van gond. Mert fontos, hogy a műfogsor minden pillanatban stabilan a helyén maradjon, hogy bátran tudjunk enni, beszélgetni, nevetni, mindenféle zavaró tényező nélkül.

A cikk elkészítésében Dr. Szabó László, a Fixfogsor Rendelő alapító-igazgatója segített.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)