Ideiglenes pótlások

Egyre több páciens fordul azzal a kéréssel a fogorvoshoz, hogy arra az átmeneti időszakra, amíg elkészül - rögzített vagy kivehető - fogpótlása, kaphasson ideiglenes pótlást, hogy rövid ideig se legyen hiányos a fogazata.

Egyre több páciens fordul azzal a kéréssel a fogorvoshoz, hogy arra az átmeneti időszakra, amíg elkészül - rögzített vagy kivehető - fogpótlása, kaphasson ideiglenes pótlást, hogy rövid ideig se legyen hiányos a fogazata.

Van olyan eset, amikor a beteg ideiglenes pótlás nélkül szinte nem is mehet utcára: például, ha egy vagy több frontfogára készül fix, azaz rögzített pótlás (korona vagy híd), hiszen ilyenkor nagyon szembetűnő a foghiány vagy a pótláshoz lecsiszolt fog.

Tisztázza az árát!

Tudni kell azonban, hogy még a legigényesebb porcelán fogpótlásnak is el kell készülnie három nap alatt, de természetesen erre a néhány napra is szükség lehet az ideiglenes pótlásra. Mindenképpen tanácsos még a munkák megkezdése előtt tisztázni az orvossal az árat, nehogy utólag derüljön ki, hogy extra költségek is terhelik a beteget. Meg kell kérdezni azt is, hogy az ideiglenes pótlás mennyibe kerül.

Az ideiglenes pótlás nem azért készül, hogy hosszú időn keresztül azt használja a páciens, de rövid ideig jól kell funkcionálnia, és bizonyos esetekben fel is ragasztható, amíg elkészül a végleges fogpótlás. Sajnos, vannak olyan betegek, akik addig használják az ideiglenes pótlást, amíg az el nem törik vagy le nem esik, és ha megtörténik a baj, visszamennek az orvoshoz reklamálni: két év után eltörött a pótlás! Ilyenkor a fogorvos felhívja az illető figyelmét, hogy ez csak ideiglenes pótlás volt, ami arra a pár napra jelent(ett volna) segítséget, amíg elkészül a végleges fogmű.

Rövid időre is jó érzés, jó szín!

Azért sem ajánlatos hosszú ideig ideiglenes pótlást használni, mert igen nagy annak a veszélye, hogy elromlik alatta a fog. Fontos, hogy az ideiglenes pótlás színe és formája olyan legyen, mint amilyen a véglegesé lesz, tehát szerencsés, ha a fogorvos mindkét fogművet ugyanazzal a technikussal készítteti el. Ajánlatos a fogszín kiválasztását nem egyedül az orvosra bízni. A páciens maga is nézze meg, hogy ő magának mit képzel el, s a szín mennyire illeszkedik a fogsorának színéhez, nehogy később reklamációra kerüljön sor, érdemes több féle fénynél is ellenőrizni.

Amikor elkészül a végleges fix pótlás, és az orvos bepróbálja azt a páciens szájába, a beteg nézze meg a tükörben (még beragasztás előtt), hogy tetszik-e neki! Ha nem tetszik, van korrekciós lehetőség, ám ha már beragasztották, erre már nincs mód, csak ha új pótlást készítenek.

A végleges beragasztás előtt arra is lehetőség nyílik, hogy a fogorvos ideiglenesen beragassza a pótlást, s így a beteg megmutathatja azt családtagjainak, a hozzá közel állóknak. Így még van korrigálási lehetőség a pótlás színét és formáját illetően.

Ha kevés a saját...

Ha valakinek kihúzzák a fogát, csak ideiglenes pótlás készítését szabad kérni, mert ezután az íny sorvad, a fogmedercsont felszívódik, ezért felső fog esetén az egész rész följebb, alsó fog esetén pedig lejjebb kerül. Ha ilyenkor már végleges pótlást visel a beteg, akkor nem fognak rendesen zárni a koronák. Ebben az esetben körülbelül négy-hat hétig érdemes az ideiglenes pótlást viselni, s csak ezután elkészíttetni a végleges, rögzített fogművet.

Gyakran előfordul, hogy nincs lehetőség fix pótlás (korona, híd) készítésére, mert nincs elegendő saját foga az illetőnek. Ekkor szóba jöhet a kivehető pótlás. Ha kilazulnak az eredeti fogak, és már nem lehet megmenteni ezeket, akkor kihúzza az orvos, és ideiglenes kivehető pótlást készít. Erre vagy rögtön a foghúzás után kerül sor, vagy - bizonyos esetekben - még a meglévő fogakkal leveszi a fogorvos a lenyomatot, odaadja a technikusnak, aki kifűrészeli a lenyomatból a meglévő fogakat, elkészíti a kivehető pótlást, és a betegnek a foghúzás után rögtön ott lesz majd az ideiglenes kivehető fogsora, s így elmarad a fogatlan állapot. Ám amikor begyógyulnak a sebek és besorvad az íny, mindenképpen el kell készíttetni a végleges kivehető pótlást.

Ekkor érdemes alábélelni, "megtalpalni" az ideiglenes fogsort, mert így az is "véglegessé" válik, s az illető két teljesen jó, használható, egyforma színű és nagyságú fogsorral rendelkezik majd, tehát lesz tartalék pótlása, ami nyaraláskor stb. nagyon hasznos.

Az ideiglenes fogpótlásnak - mind a rögzítettnek, mind pedig a kivehetőnek - van értelme, ha olyan fogászati beavatkozás történik, ami gyógyulási folyamatot igényel, hiszen ennek használatával kivédhető, hogy a beteg fog nélkül maradjon. Az ideiglenes pótlás nevében benne van, hogy átmeneti időre szolgál. Arra kell törekedni, hogy a fogorvos által javasolt időben elkészüljön a végleges pótlás. 2000/október

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció