Hogyan rögzítsük a műfogsort?

Ma már több módszer létezik a műfogsorok stabilizálására. De létezik olyan rögzítés, amelyet a teljesen kivehető műfogsorok stabilizálására fejlesztettek ki.

Akinek műfogsora van, az tudja, mennyire fontos, hogy a protézis stabil legyen. Most egy újfajta rögzítésről számolunk be, amely már Magyarországon is elérhető.

A protézisrögzítés lényege

Valójában néhány titánból készült extra vékony csavarról van szó, amelyet kimondottan a kivehető műfogsor rögzítéséhez fejlesztettek ki. Ezt a csavart - amelyet műgyökérnek is szokás nevezni - az állcsontba illesztik be (alul általában 4 darabot, felül 6 darabot). A csavarnak az íny felszíne fölé kiálló végén egy kis gömb található. A gömbre illeszthető fel egy gumigyűrűs patent, amely a műfogsorba beépítve biztosítja annak helyben tartását.

Ha valaki e módszer mellett dönt, nem feltétlenül kell lecserélnie régi protézisét. Amennyiben a meglévő fogsor megfelelő állapotú és minőségű, a gumigyűrűs patentek egy kis korrekció után ebbe is beépíthetők. A patentek rögzítése után egyszerűen a helyére pattintható a protézist. Mindezek után gyakorlatilag kizárt, hogy akár véletlenül is, de elmozduljon a műfogsor.

Felső műfogsor esetén a szájpadlásra fekvő lemez felülete általában csökkenthető, amely lényegesen komfortosabbá teszi a műfogsor viselését. A kényelmi beavatkozás természetesen függ a páciens egyéni adottságaitól is.

Az új módszert a teljesen kivehető műfogsorok stabilizálására fejlesztettek ki
Az új módszert a teljesen kivehető műfogsorok stabilizálására fejlesztettek ki

Mikor kell új műfogsor?

Az új módszert a hagyományos kemény műanyagból készült műfogsoroknál lehet alkalmazni. A rugalmas, hajlékony alapanyagú protézisek nem alkalmasak erre a technológiára, ahogy a fémmel erősített műfogsor sem alkalmas a protézisrögzítés elvégzésére. Ez utóbbi két esetben új műfogsort kell készíttetni, ha az új módszer alkalmazása mellett döntünk. Jó hír viszont, hogy mindez néhány nap alatt elkészülhet.

A stabil műfogsor érezhető életminőségbeli változást jelenthet, hiszen magabiztosan lehet enni, beszélni, nevetni.

A cikk elkészítésében Dr. Szabó László, a Fixfogsor Rendelő alapító-igazgatója segített.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)