Hogyan rögzítsük a műfogsort?

Ma már több módszer létezik a műfogsorok stabilizálására. De létezik olyan rögzítés, amelyet a teljesen kivehető műfogsorok stabilizálására fejlesztettek ki.

Akinek műfogsora van, az tudja, mennyire fontos, hogy a protézis stabil legyen. Most egy újfajta rögzítésről számolunk be, amely már Magyarországon is elérhető.

A protézisrögzítés lényege

Valójában néhány titánból készült extra vékony csavarról van szó, amelyet kimondottan a kivehető műfogsor rögzítéséhez fejlesztettek ki. Ezt a csavart - amelyet műgyökérnek is szokás nevezni - az állcsontba illesztik be (alul általában 4 darabot, felül 6 darabot). A csavarnak az íny felszíne fölé kiálló végén egy kis gömb található. A gömbre illeszthető fel egy gumigyűrűs patent, amely a műfogsorba beépítve biztosítja annak helyben tartását.

Ha valaki e módszer mellett dönt, nem feltétlenül kell lecserélnie régi protézisét. Amennyiben a meglévő fogsor megfelelő állapotú és minőségű, a gumigyűrűs patentek egy kis korrekció után ebbe is beépíthetők. A patentek rögzítése után egyszerűen a helyére pattintható a protézist. Mindezek után gyakorlatilag kizárt, hogy akár véletlenül is, de elmozduljon a műfogsor.

Felső műfogsor esetén a szájpadlásra fekvő lemez felülete általában csökkenthető, amely lényegesen komfortosabbá teszi a műfogsor viselését . A kényelmi beavatkozás természetesen függ a páciens egyéni adottságaitól is.

Az új módszert a teljesen kivehető műfogsorok stabilizálására fejlesztettek ki
Az új módszert a teljesen kivehető műfogsorok stabilizálására fejlesztettek ki

Mikor kell új műfogsor?

Az új módszert a hagyományos kemény műanyagból készült műfogsoroknál lehet alkalmazni. A rugalmas, hajlékony alapanyagú protézisek nem alkalmasak erre a technológiára, ahogy a fémmel erősített műfogsor sem alkalmas a protézisrögzítés elvégzésére. Ez utóbbi két esetben új műfogsort kell készíttetni, ha az új módszer alkalmazása mellett döntünk. Jó hír viszont, hogy mindez néhány nap alatt elkészülhet.

A stabil műfogsor érezhető életminőségbeli változást jelenthet, hiszen magabiztosan lehet enni, beszélni, nevetni.

A cikk elkészítésében Dr. Szabó László, a Fixfogsor Rendelő alapító-igazgatója segített.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

Általában sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A Nyugat-Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott számíthatunk a legnagyobb számban záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra. A középső országrészben kevesebb helyen lehet csapadék. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet egyre több helyen erős, viharos közeli széllökések kísérik. A hőmérséklet késő estére 15 és 21 fok között alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra