Csak ne fájjon

A fájdalomküszöb mindenkinél más és más, és nem kevés beteg jobban fél az érzéstelenítőtől, mint magától a beavatkozástól.

Gyakori, hogy a betegek arra kérik a fogorvost, úgy tömje be a lyukas fogat, hogy a művelet érzéstelenítés nélkül se okozzon fájdalmat. Az orvos először megnézi a fogat. Ha kiesett a tömés, annak az lehet az oka, hogy alatta szuvasodott a fog. Lyukas, szuvas fogat nem lehet korrektül, ám fájdalommentesen betömni - ezért szükséges az érzéstelenítő injekció.

A fájdalomküszöb mindenkinél más és más, és nem kevés beteg jobban fél az érzéstelenítőtől, mint magától a beavatkozástól. Van, aki annyira retteg ettől a szuritól, hogy még komoly, a fúrással, esetleg a fogcsiszolással járó fájdalmat is elviseli, csak ne kelljen érzéstelenítőt kapnia.

Én is tudok olyan fogorvosról, aki azt állítja, nála érzéstelenítés nélkül sem fáj a fogfúrás. Igen ám, de ő csak kicsit belefúr a szuvas részbe, és mivel a szuvas felület elhalt fogszövetekből, valamint lerakódott lepedékből, ételmaradékból áll, a felületes, gyors fúrás valóban nem jár fájdalommal. Ha ezután betömi a fogat, a beteg megnyugodva távozik, s mivel nem érzett fájdalmat, úgy gondolja, megtalálta álmai fogorvosát. Sajnos legtöbbjük nincs tisztában azzal, hogy az így kezelt fog tömése alatt folytatódik a fogromlás. A tömést mindig úgy kell elvégezni, hogy az a fog ép részében legyen "elhorgonyozva", vagyis a teljes szuvas részt ki kell tisztítani. Erre alkalmasak a különböző kézi műszerek és a fúrás, amely érzéstelenítés nélkül a modern fúrók alkalmazásával is fájdalmas.

Az én praxisomban is vannak olyanok, akik sokkal jobban félnek az injekciótól, mint a fogászati beavatkozástól, sőt van, aki elájul a tű látványától, s akadnak, akik érzéstelenítés nélkül vésetik, húzatják ki a fogukat. Pedig az injekciótól nem kell félni, hiszen a létező legvékonyabb tűvel adjuk az érzéstelenítőt. Ehhez az orvosnak nyugodt körülményeket kell biztosítania, mert ha a beteg esetleg elkapja a fejét, netán ráharap a tűre, akkor a tű eltörhet és sérülést okozhat. De nem akarok senkit ijesztgetni!

A vékony tűvel történő injekció beadása nem fáj. Sokan tartanak a zsibbadástól is, amely órákon keresztül fennáll. Tény, hogy amíg nem érezzük az arcunkat, nem ajánlatos enni, mert összeharapdálhatjuk nyelvünket, ajkunkat. Egyik betegem azzal keresett meg, hogy szeretné, ha mostantól én tömném be a fogát, mégpedig olyan tömőanyaggal, amely bírja a sós tengeri levegőt is. Elmondta, hogy imád tengerparton nyaralni és a korábbi fogorvosa nyaralás előtt mindig átnézte és szükség szerint betömte a fogait. Ám a frissen tömött fogból három-négy nap után mindig kiesett a tömés. Amikor visszament reklamálni, orvosa azt mondta, biztosan azért, mert ezek a tömőanyagok nem bírják a sós tengeri levegőt. Az illető fogorvos nem akarta stressznek kitenni a betegeit, ráadásul szerette a gyors munkát, így kicsit kikanalazta az ételmaradékot a páciens lyukas fogából, majd fúrás nélkül betömte. Sorban álltak az ajtaja előtt a betegek, hisz nála nincs fájdalom. Azt tanácsolom, hogy a páciens inkább kérjen érzéstelenítést, hiszen úgy nem érzi a fájdalmat. Ha a fogorvos jól előkészíti a fogat, és precízen végzi a tömést, akkor az nem esik ki, akár tengerparton, akár hegyvidéken nyaral az illető. A tömés fixen a helyén marad, és alatta nem romlik tovább a fog.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső