6 dolog, ami megkeseríti a műfogsorviselők életét

Fogazatunk teljes elvesztése az idősebb korban népbetegségnek számít. Ebben szakértő véleménye szerint elsődleges szerepe van a hibás táplálkozási szokásainknak, kiemelve a cukrok és édességek fogyasztását. Szerepet játszanak továbbá öröklött tulajdonságok, a szájápolás minősége és az esetlegesen nem megfelelő fogászati kezelések is.

Azért, hogy megelőzzük a nagyobb bajt, mindenképpen javasolt a helyes szájápolás és a fogorvos látogatásának rendszeresítése. Mit tehet, ha megtörtént a baj és az utolsó saját fogaktól is meg kell válni? Elkeseredésre semmi ok, hiszen ma már több, nagyon jó eredménnyel járó teljes fogpótlási módszer létezik. Ezek három nagy csoportba sorolhatók: nem rögzített teljes kivehető műfogsor, rögzített teljes kivehető műfogsor és a rögzített nem kivehető teljes fogpótlás. Magyarországon az egyik leggyakoribb eljárás a hagyományos teljes kivehető műfogsor készítése.

A műfogsor népszerűségének 3 oka:

  • Gyorsan, műtéti beavatkozások nélkül elkészíthető
  • Egy műfogsorkészítésre specializálódott rendelő rendkívül esztétikus műfogsort képes készíteni
  • Kedvező az ára

Az utóbbi évtizedekben a fogászat is hatalmas technológiai fejlődésen ment át.

Az utóbbi évtizedekben a fogászat is hatalmas technológiai fejlődésen ment át.

Hátránya azonban, hogy bizonyos kompromisszumokat igényel a viselőjétől.

Ami megkeserítheti egy műfogsorviselő életét:

  • Nincs mihez rögzíteni a fogsort, ezért mozoghat, billeghet! A rossz pillanatban elmozduló műfogsor kellemetlen helyzetbe hozhatja viselőjét, beszélgetés, evés vagy nevetés közben.
  • Megváltozott hangképzés! A beszéd közben elmozduló protézis hallható "klaffanó" hangot ad. A tiszta hangképzést tovább nehezíti a felső fogsorrögzítését javító műanyag szájpadlás lemez, amely negatívan befolyásolja a hangképzést.
  • Le kell mondani a keményebb ételekről! Egy mozgó műfogsor nem teszi lehetővé a keményebb ételek alapos megrágását. Ráadásul ez megnehezíti a táplálék felszívódását, ami akár gyomorpanaszokhoz vezethet.
  • Romló ízérzékelés! A felső műfogsor szájpadlásra tapadó műanyag lemeze miatt romlik az ízek érzékelése.
  • Könnyen alá megy az étel! A szájba pontatlanul illeszkedő műfogsoroknál sokszor előfordul, hogy összegyűlik alatta az étel.
  • Nő az ínygyulladás esélye! A pontatlanul illeszkedő, mozgó műfogsorok gyakran okoznak a szájüregben felszíni sérüléseket, "feltörik az ínyt". Ezekből a sérülésekből később fekélyek lehetnek. A fájdalmas ínygyulladások egy időre akár lehetetlenné is tehetik a műfogsor viselését.

Amíg a tudósok ki nem találják, hogyan lehet új fogakat növeszteni - vannak próbálkozások-, addig kénytelenek vagyunk műfogakkal, protézissel megoldani a foghiányt. Néhány jó tanáccsal segítünk ezek gondozásában!

A jó hír, hogy a fenti problémák a modern fogsorrögzítő eljárásokkal kiküszöbölhetők, illetve minimalizálhatók. Összességében elmondhatjuk, hogy az utóbbi évtizedekben, mint a tudomány minden területén, a fogászat is hatalmas technológiai fejlődésen ment át. Ennek eredményeképpen a szakirányú intézményekben minden igényt kielégítő, teljes fogpótlás készíthető műfogsorral és kifejezetten a műfogsorok stabilizálására kifejlesztett eljárással történő rögzítésével (mint például a Fixfogsor® Protézisrögzítés), vagy aki hajlandó vállalni sorozatos műtéti beavatkozásokat és a magasabb költséget, az választhat nem kivehető rögzített fogpótlást is.

A cikket Dr. Szabó László, a Fixfogsor® Rendelő alapító-igazgatója készítette (www.mufogsorrogzites.hu)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)