"Vízválasztó" - 2. rész

Mitől gyógyvíz a gyógyvíz, s vajon mérhető-e mennyit segít egyes betegségekben? Ha valóban gyógyítani akarunk vele, jól meg kell nézni ásványi anyag összetételét.

Gyógyvíz minősítést azok az ásványvizek kaphatnak, amelyek fizikai tulajdonságaiknál vagy kémiai összetételüknél fogva igazoltan gyógyító hatásúak. Ezek fogyasztása orvosi javallatra történhet, előírt adagban és módon, hiszen mind a hiányos, mind az egyoldalúan túlzott, vagy általában a nem megfelelő mennyiségű ásványi anyagbevitel a szervezet működésének zavarát okozhatja. Van gyógyvíz, mely összetevői alapján csupán valamilyen hiánybetegséget kezel és olyan is, amely a szervezet egyensúlyát helyreállítani képes, koncentrált, magas ásványi só tartalommal rendelkezik.

Egyszerű hévizek

A természetes források vize abban az esetben tekinthető hévíznek, ha hőmérséklete 20 Celsius fok fölött van, a mélyfúrású kutak közül pedig azok, amelyek hőmérséklete legalább 25 fok. A kémiai elemzéssel tíz csoportba sorolták a gyógyhatású ásványvizeket. Az egyszerű hévizek kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak. Gyógyító hatásuk különösen reumás betegségek esetén kétségtelen. Ismertebb egyszerű hévízforrásaink Budapesten, Római-fürdőn, Pünkösdfürdőn, Csillaghegyen, Esztergomban és Kácsfürdőn vannak.

Egyszerű szénsavas (savanyú) vizek

Azok a természetes eredetű gyógyvizek tartoznak ide, amelyek egy liter vízben egy grammnál több szabad széndioxidot tartalmaznak. Magyarországon ilyet találunk a Nógrád megyei Maconkán (Kisterenye mellett), Répcelakon és Mihályiban.

Alkalikus vizek

Az alkalikus gyógyvizek főképp nátrium- és hidrokarbonát-ionokat, vagyis a jól ismert szódabikarbóna ionjait tartalmazzák. Leginkább ivókúrára használják gyomorsav-túltengés, gyomor-, bélhurut és légúti hurut esetén. Alkalikus vizeink közül legnevezetesebb gyógyvíz a bükkszéki Salvus víz, de található Kisterenyén, Nagyszénáson, Túrkevén, Békésen, Szolnokon, Tótkomlóson, Gyopárosfürdőn, Gyulán és Makón is. Alkalikus savanyúvíz van Balfon és Szécsényben.

Földes-meszes vizek

Ezeknek a gyógyvizeknek fő alkotórészeik a kalcium-, a magnézium- és a hidrokarbonát-ionok. Reumás betegek kezelésére alkalmasak. Földes-meszes hévize van a budapesti Császár, Lukács, Rác, Rudas és Gellért fürdő egyes forrásainak. Ha szénsavat is tartalmaznak, szív- és gyomorbetegek kezelésére használják. Hideg, szénsavas földes-meszes forrásokat és kutakat találunk Balatonfüreden, Csopakon, Székesfehérváron, Kékkúton, Mohán.

Kloridos, illetve konyhasós vizek

A konyhasó nátrium- és kloridionokat tartalmaz. Előnyösek reuma- és a női szervek betegségei esetén, ivókúrában pedig a nyálkahártyák hurutjait befolyásolják kedvezően. Konyhasós gyógyvizeink lelőhelyei: Hajdúszoboszló, Debrecen, Pesterzsébet, Eger, Karcag, Sóshartyán és Cserkeszőllő. Hasonló hatásuk van az alföldi sziksós tavaknak (Kakasszék, Gyopáros, Dunapataj, Nyíregyháza-Sóstó stb.).

Keserűvizek

E gyógyvizek jellegzetes keserű ízét a szulfátion adja. A glaubersós vizek ezen kívül főleg nátrium-, a keserűsós vizek magnéziumiont tartalmaznak. Hashajtó hatásuk jól ismert, hígítva a gyomor- bél-, máj- és epebetegek ivókúrára használják. Szulfátos vizek: Kelenföld és Budaörs határában a Hunyadi János, az Igmándi, a Ferencz József víz, a tiszajenői Mira víz.

Vasas vizek

A vastartalmú vizekből a vas a bőrön át, fürdéskor is felszívódik a szervezetbe, de a vashiány okozta vérszegénység esetén inkább ivókúrától várható eredmény. Ilyen a parádi Clariss- és István-forrás, a mohai Stefánia-forrás vize.

Kénes vizek

Fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják. Intenzív hatásúak, leginkább a reumás betegek és egyes bőrbetegségekben szenvedők kezelésére használják. Kénes forrásvizek: Budapesten az Imre, a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai, Harkány, Parád, Erdőbénye, Aranyosfürdő, Balf több forrása. Kénes termálvize van Hévíz és Mezőkövesd fúrt kútjainak is.

Jódos-brómos vizek

Általában a jód- és brómtartalom mellett egyben konyhasósak is. Reuma, női szervek betegségek és egyes bőrbajok esetén alkalmazzák. Hajdúszoboszlón és Debrecenben meleg, Pesterzsébeten hideg vizű források találhatók. Ivókúrában a jód erélyesen hat a pajzsmirigyre, ezért kanalas mennyiségben rendelik. A sóshartyáni vizet palackozzák is.

Radioaktív vizek

A radioaktív gyógyvizek rádiumiont és rádiumemanáció-gázt tartalmaznak. Fürdő, belégzés és ivókúra formájában is hatásosak. Fájdalomcsillapító hatásuk van, befolyásolják az anyagcserét és a belsőelválasztású mirigyek működését - ezért aztán régen fiatalító hatást tulajdonítottak nekik. Radioaktív vizek: a Rudas, az Imre és a Gellért-fürdő forráscsoportjai, Eger, Miskolc-Tapolca termálfürdői és a hévízi tó. Kapcsolódó cikk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: