Receptötletek kovászos uborkára

A nyár nem csak a lekvárok és befőttek, de a savanyúságok, és leginkább a kovászos uborka időszaka is. Ha kedvet kaptak a házi kovászoláshoz, kövessék tanácsainkat!

A savanyúságok közül talán a kovászos uborka elkészítése a legegyszerűbb, hiszen nem igényel különösebb főzést, dunsztolást, mert a napon érlelődik meg, ráadásul kisebb mennyiségben is elkészíthető. Sokféle recept létezik rá, szinte minden családban másképpen fűszerezik. Megmutatjuk, mi hogyan szeretjük!

Az alapanyagok (5 literes üveghez):

 • kb. 3 kg nagyobb méretű csemegeuborka, a legjobb a 8-9 cm-es
 • 1 csomag friss kapor
 • 4-5 gerezd fokhagyma
 • 10-15 szem egész fekete bors
 • 4-5 babérlevél
 • néhány szelet kenyér

Az elkészítés

Az uborkákat körömkefével alaposan sikáljuk meg, hogy a szúrós és göcsörtös részeket eltávolítsuk, majd vágjuk le a két végét. Aztán 4 helyen vágjuk be az uborkákat (sok helyen ezt nem szokták), majd tegyük félre. Ezután elkészítjük a befőzőlevet: annyi vizet forralunk, ahogy literes az üvegünk, és literenként 3-4 dkg sót adunk hozzá. Ha felforrt, kicsit hűlni hagyjuk. Közben elővesszük a sterilizált üveget, az aljára beletesszük a kaprot, majd szépen elrendezgetjük az uborkákat is. Beleszórjuk a fokhagymát , a borsot és a babérlevelet is, végül a tetejére rátesszük a kenyeret. Fontos, hogy a kenyér teljesen lefedje a tetejét, végül leöntjük a sós vízzel. A tetejét egy kis tányérral lefedjük, és napos helyre tesszük. Nem a tűző napra van szüksége, hanem a melegre, hogy megérjen, erre ügyeljünk.

Milyen kenyérrel? A gyakorlott kovászos uborka készítők a fehér kenyérre esküsznek, annak is elsősorban a csücskére. Bármilyen lisztből készült kenyeret is válasszunk, arra ügyeljünk, hogy olajos magvak és zöldfűszerek ne legyenek benne. 3-4 nap után fogyasztható, de mielőtt még késznek minősítenénk, mindenképpen kóstoljuk meg. Ha olyan az íze és az állaga, amilyet szeretnénk, vegyük ki az uborkákat az üvegből, és tegyük egy másik, tiszta üvegbe, vagy jól záródó tálba. A levét szűrjük át, és adjuk hozzá. Hűtőszekrényben tartva akár két hétig is eláll.

További variációk

Még több fűszer

A fentieken kívül, egyes helyeken másféle fűszereket, így például mustármagot és koriandermagot is használnak, kb. 4-5 egész szem kell belőlük, illetve a kapor mellett csombor is kerül az üvegbe.

Hideg felöntőlé

Vannak, akik a befőzőlevet nem forralják, hanem hidegen öntik az uborkára, a többit majd elvégzi a meleg. Ha szeretnénk megtalálni a számunkra legfinomabb uborkát, érdemes többféleképpen is elkészíteni.

A nyár a kovászos uborka időszaka
A nyár a kovászos uborka időszaka

Burgonyával, sváb módra A svábok nem kenyérrel, hanem burgonyával készítik el, szerintük így sokkal ropogósabb és finomabb az uborka, és a leve sem lesz zavaros. Egy 5 literes üveghez kb. 6 közepes burgonyára van szükség, amit alaposan mossunk meg, mert héjastól kell felhasználni, majd vágjuk félbe. A burgonya felét az üveg aljára tesszük, másik felét pedig az üveg tetejére, ahogyan a kenyeret tennénk. Ez a fajta uborka a burgonya természetes keményítőtartalmától "kovászolódik meg". Érlelése szintén a napon, 3-4 nap alatt történik meg.

Amire érdemes még odafigyelni

 • a kovászos uborka nem szereti a hőmérséklet ingadozást, ezért, ha hűvös lenne az éjszaka, vigyük be melegebb helyre az uborkát.
 • időnként nézzük meg az uborkát, mert sokszor előfordul, hogy a kenyér úgy megszívja magát a folyadékkal, hogy feljön az üveg tetejére. Ilyenkor tegyünk egy faágat rá, ami nem engedi, hogy elmozduljon.
 • ha nem mossuk meg alaposan az uborkát és szennyeződések maradnak rajta, akkor könnyen dugába dőlhet a kovászolásunk, mert az uborka romlásnak indul. Az alapos tisztításra mindenképpen szánjunk elég időt.
 • fontos az is, hogy friss és kemény uborkákat vegyünk. Amelyik puha vagy ráncos, az könnyen megromolhat.
 • ha először próbálkozunk vele, inkább kisebb adagot készítsünk el. 7 dl-es üvegben is ugyanolyan tökéletes uborkánk lesz, csak kevesebb.

Ha a megfelelő tárolási körülményeket betartjuk, a kovászos uborkával nem történhet semmi probléma. Ha az érése mégsem indulna be, lehet, hogy túl hűvös helyet választottunk neki. Ilyenkor tegyük át egy másik, naposabb, melegebb helyre és figyeljük.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: