Naponta ennyit sót szabad enni

Egyénenként változó, hogy ki mennyire szereti megsózni az ételeket. Akad azonban a gasztronómiai ízlésnél jóval fontosabb szempont: bizonyos szint felett a túlzott sóbevitel komoly egészségügyi kockázatot jelent.

A hétköznapi konyhasót többségében nátrium- és kloridionok alkotják. Egy átlagos felnőtt szervezetében mintegy 80-100 gramm nátrium található, nagyobb részben oldott állapotban. Ez az ásványi anyag szükséges a sav-bázis egyensúly fenntartásához, az idegrendszeri ingerületek átviteléhez, a megfelelő izomműködéshez, a szénhidrát- és fehérje-anyagcseréhez, továbbá szerepe van a folyadékháztartás szabályozásában is.

Óvatosan kell bánni a sóval, mert a túlzott bevitel nagy gondot okozhat
Óvatosan kell bánni a sóval, mert a túlzott bevitel nagy gondot okozhat

Hogyan kell kezelni a magas vérnyomást? Részletek itt.

Ahogy azonban a szólás is tartja: jóból is megárt a sok, avagy mondhatnánk ezúttal, hogy sóból is megárt a sok. A túlzottan magas nátriumbevitel ugyanis fokozza a test folyadékvisszatartását, ezáltal hozzájárul a magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásához, mi több, annak egyik legáltalánosabban előforduló rizikófaktora világszerte. Mindez hosszú távon - más rizikófaktorokkal közösen - súlyos szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Habár a nátrium minden élelmiszerben megtalálható valamilyen mértékben, túlnyomó többségét sófogyasztással visszük be.

Lássuk tehát, hogy mi mindent érdemes észben tartani, amikor a vasárnapi húsleves mellett ülve a sótartóért nyúlunk.

gallery-image
gallery-icon
Galéria

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)