Miért fontos, hogy a gyermek reggelizzen?

A reggeli nem véletlenül a legfontosabb étkezésünk, hiszen ekkor juttatjuk szervezetünkbe az egész napra szükséges energiát és tápanyagot.

A reggeli nemcsak a felnőttek, de a gyerekek számára is éppen olyan fontos. Ha idejében hozzászoktatjuk őket, hogy ne hagyják el a reggelit, és szenteljenek elég időt szervezetük energiával és tápanyagokkal való feltöltésére, a jól kialakult szokások végigkísérhetik egész életüket. A rendszeres és megfelelő reggelizésnek köszönhetően jobb teljesítményt érhetnek el az iskolában, hiszen a megfelelő tápanyagok segítik az összpontosítást és a teljesítőképességet, de számos megbetegedést is könnyebben elkerülhetnek.

Kutatások bebizonyították azt is, hogy azok a gyerekek, akik megfelelően reggeliznek, rendszerint jobb eredményeket érnek el a tanulmányaikban, mivel magasabb a koncentrációskészségük, illetve kevésbé fáradékonyak.

Jó tudni

Azok a felnőttek, akik reggeliznek, rendszerint kevesebb zsírt és koleszterint fogyasztanak a nap többi szakaszában (hiszen a szervezet már időben tápanyaghoz jut, amit elkezd hasznosítani, telítettség érzetet okoz, kevésbé lesznek éhesek), ennek köszönhetően pedig csökken a daganatos megbetegedések és számos más megbetegedés (pl. cukorbetegség, elhízás) kialakulásának kockázata is.

Gyors reggeli ötletek

Fontos, hogy a reggeli tartalmazzon kalciumot, fehérjét, B-vitamint, magnéziumot, cinket és vasat. Az alábbi ételek mindennek eleget tesznek, és elegendő energiát is biztosítanak. Ráadásul a gyerekek még szeretik is! Válasszák hát a következőket reggelire:

  • juice és gabonafélék tejjel
  • pirítós vajjal és egy darab friss gyümölcs
  • gyümölcsturmix
  • joghurt
  • főtt tojás
  • müzliszelet

A szokás kialakítása

Könnyen rávehetjük a rendszeres reggelire a gyerekeket, ha a szülőktől is ezt a példát látják. Így ez egy természetes dolog lesz számukra. Azáltal, hogy minden nap reggeliznek, egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá válhatnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: