Karantén alatt ezért jó kávézni

A kávézás harmadával csökkentheti a depresszió kockázatát egy friss kutatás szerint.

A bezártságban sokaknál megjelenhetnek vagy felerősödhetnek a depresszió tünetei, amelyeket egy új tanulmány szerint akár kávéval is hatékonyan csökkenthetünk. Ugyanis ez az ital - élénkítő hatásán túl - akár harmadával is csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát.

Hogy mi ennek az oka? Dr. Alan Leviton, a Harvard Egyetem kutatója szerint "a kávé mentális egészségre gyakorolt pozitív hatását, úgy tűnik, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és a mikrobiomot támogató tulajdonságaival hozhatjuk összefüggésbe." A tudósok szerint a koffein képes továbbá megakadályozni, hogy az agyban bizonyos receptorok egy olyan vegyülettel kapcsolódjanak össze, amely fáradtságot és szomorúságot okozhat.

A kávé a mentális egészségünket is szolgálhatja. Fotó: Getty Images
A kávé a mentális egészségünket is szolgálhatja. Fotó: Getty Images

A kutatók több mint száz korábbi tanulmányt, illetve azokon keresztül összesen 300 ezer személy adatait használták fel tudományos elemzésükhöz,. Átfogó kutatásuk eredményei azért is fontosak, mert a szakemberek szerint a korlátozások miatt új mentális egészségügyi válságra kell számítani. Az egyik fő ok, amiért az emberek többsége aggódik manapság, az nem más, mint a lelki egészségük.

Korábbi tanulmányok is foglalkoztak már a kávé mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásaival. Egy közel tízezer alany bevonásával készült kutatás készítői például arra világítottak rá, hogy azok, akik legalább napi két kávét ittak, 32 százalékkal kisebb valószínűséggel vallották magukat depressziósnak, mint azok, akik nem ittak kávét. Egy másik, Spanyolországban készült tanulmány szerint 14 ezer egyetemistából azoknál, akik legalább négy bögre kávét ittak egy nap, több mint 20 százalékkal kevesebb eséllyel diagnosztizáltak klinikai szempontból is jelentős depressziót.

Forrás: ncausa.org; thesun.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció