Hízni szeretnék! (2)

A fél ország fogyókúrázik, de kevesebbet beszélünk azokról, akik hízni szeretnének.

Kiket tekinthetünk soványnak?

A HáziPatika.com BMI-kalkulátora nemcsak kiszámolja az Ön testtömegindexét, de értékeli is a kapott eredményt, sőt tanácsokat ad a súlynövelés módjára! Akiknek a testtömege nem éri el az ideális értéket, soványnak, alultápláltnak vagy kórosan soványnak hívja a szakirodalom. A fogalmak nem ugyanazt a mértéket takarják: a soványság önmagában nem betegség, a szikár, vékony testalkatú emberek nagy része teljesen egészséges, sőt, akár szívósabb is lehet az átlagos súlyúaknál. Ha valaki világéletében sovány volt, más elbírálás alá esik orvosi szempontból, mint azok, akik rövid idő alatt veszítettek jelentősen a súlyukból. A lesoványodás ugyanis valamilyen betegségnek a kísérő tünete lehet, emellett okozhatja elégtelen tápanyagellátás, nagyfokú étvágytalanság és rossz pszichés állapot, nyomasztó, állandósult stresszhelyzet is. A testtömegindex számítás szerint sovány az, akinek a BMI értéke 18,5-nél kevesebb, és alultápláltnak minősül, akinek a 15-öt sem éri el.

Keressük meg a kóros soványság okát!

Hízni szeretne, vagy valamelyik családtagját, például a kamasz lányát szeretné egy kicsit kigömbölyödve látni? Mint ahogy az okos fogyókúra, úgy a hízókúra is kezdődjék egy háziorvosi konzultációval! Egy orvosi vizsgálat, laboratóriumi ellenőrzés, és a többi, amit az orvos szükségesnek lát, segít tisztázni a kóros soványság okait. Ha valamilyen betegség áll a háttérben, akkor annak kezelése nem maradhat el. Érdemes végiggondolnia azt is, milyen pszichés okok vezethettek idáig, és hogyan lehetne csökkenteni például azt az ideges feszültséget, amely adott esetben megakadályozza az egészséges táplálkozást, a jó emésztést és egyenes út a táplálkozási betegségekhez.

Veszélyes divatőrület

Túlmegy a hétköznapi értelemben vett soványság fogalmán, de beszélnünk kell arról a szerencsétlen divatról is, amely az extrém soványságot tekinti szépségideálnak. Ízlésbeli dolgokon nincs mit vitatkozni, de semmiképpen nem lehet esztétikus a megszámolható bordák, pipaszár lábak, fiús mellkasok, beesett női arcok látványa a kifutókon sem. Ennél is nagyobb baj, hogy a megszállott fogyókúrázás, a hibás testkép könnyen anorexiába fordulhat, ami viszont már nagyon nehezen megfordítható pszichés- és táplálkozási zavar. A kórosan sovány beteg hormonális működése megváltozik (például az anorexiásoknak elmarad a menstruációja stb.), szervezetének egyensúlya felborul, az immunrendszere elégtelenül működik, minden betegségre sokkal fogékonyabbá válik, az emésztőrendszeri és légzőszervi fertőzések megszaporodnak. Az alultáplált betegekben a fehérjehiány az elsődleges, amelyet a szervezet elsősorban az enzimfehérjék lebontása által pótol, miközben a vékonybél-nyálkahártya enzimfehérjéi is lebontódnak, ami emésztési problémákhoz vezet.

Kell egy kis energia!

Hasznos segédeszköz a diéta összeállításához a tápanyagtáblázat. A kóros soványságot kezelő diétának energiában gazdagnak kell lennie. A dietetikusok alapelve, hogy testsúly-kilogrammonként 210 J (50 kcal) energiát tanácsos fogyasztania naponta. Például, ha egy 186 centiméter magas, 60 kg-os férfi szeretne néhány kilót magára szedni, legalább 12600 J, azaz 3000 kalóriának megfelelő tápanyagot kell magához vennie naponta ahhoz, hogy gyarapodjék, de ennél lehet többet is. A fehérjeszükséglete legalább 1,5 gramm testsúly-kilogrammonként, vagyis minimálisan 90 gramm naponta, amelynek fele állati eredetű fehérje legyen. Növelnie kell az étrend zsiradék- és szénhidráttartalmát is. A fokozott fehérjebevitel, az energiát adó táplálék mellett ügyelni kell arra is, hogy ásványi anyagokból és vitaminokból is megfelelő mennyiségben jusson hozzá az erősödni, hízni vágyó. Különösen a kálium-, a magnézium- és a B12 vitamin bevitelre kell figyelni.

Jót és jól!

Ne csodálkozzon, ha nem megy könnyen a hízókúra: a kórosan sovány emberek többnyire étvágytalanok, nem szeretnek enni, nem okoz számukra örömet az étkezés, elutasítják azt. Így adott esetben hiába tennének jót a nagy energiatartalmú ételek, ha meg sem bírják enni. Törekedjen arra, hogy az ételek étvágygerjesztően, inkább többször kis adagokban kerüljenek asztalra. A hízni vágyó naponta hat-hét alkalommal egyen, kis tömegű, de minél nagyobb energiatartalmú ételeket. A kisebb adagok látványa is megnyugtatóbb egy rossz étvágyú embernek, hamarabb hoz sikerélményt is! A vonzó tálalás és az egyéni ízléshez való alkalmazkodás is sokat segíthet. Ugyanakkor az ételek lehetőleg ne telítsék el túl hamar, mert akkor néhány falat után abbahagyja és nehezebben, később éhezik meg, még kevésbé kívánja az evést. Törekedjen a nyugodt étkezésekre és utána pihenjen egy keveset - néhány nyugalomban eltöltött perc is segít.

Mindent ehet, de...

A hízni vágyó - hacsak valamilyen egyéb betegsége miatt nem kell diétáznia - gyakorlatilag mindent ehet. Mégis, bármilyen furcsa, de az egyébként nagy energiatartalmú édességeket, cukrot, csokoládét nem ajánlják számukra a szakemberek, mert az édes íz csökkenti az étvágyat. A húsételek közül a töltött, bundázott húsokat is bátran ehetik, körítésként rizst, olajban sütött krumplit, tésztaféléket. Ha a főzelékféléket tejszínnel, tojássárgájával, tejföllel habarjuk be, jelentősen meg lehet növelni az energiatartalmukat. Tojással, hússal, rizzsel rétegezve készíthetünk rakott ételeket is belőlük, sajttal, tejföllel gazdagítva tápláló finomság lehet bármelyikből. A salátákat ecet helyett tejföllel, majonézzel vagy tartárral dúsítva fogyasszák a hízókúra idején. Innivalónak víz helyett gyümölcslevet, turmixot, kakaót, tejet ajánlhatunk. A tejes turmix energiaértékét tojássárgájával és tejszínnel növelhetjük.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: