Felejtsük el a diétás italokat

A diétás üdítőket fogyasztó gyerekek és a tinik kalóriabevitele jelentősen magasabb a vízivó fiatalok bevitelénél - derül ki egy amerikai kutatásból.

Meglepő eredményre jutottak a George Washington Egyetem kutatói, akik 7000 gyerek étrendjét vizsgálták meg. A szakértők azt látták, hogy az alacsony kalóriatartalmú szénsavas üdítőket - például diétás kólát - fogyasztó gyerekek az adott nap során nem vittek be kevesebb kalóriát a szervezetükbe. Épp ellenkezőleg: a tudósok számításai szerint átlagosan 200 kalóriával többre volt szükségük ezeknek a fiataloknak, mint a kizárólag vizet ivó társaiknak.

diétás üdítő, ital, kalóriatartalom, kalóriabevitel, elhízás, túlsúly, gyerekek, tinédzserek, fiatalok, gyermekkori elhízás
Tévhit, hogy a diétás italoktól nem lehet elhízni. Fotó: 123rf

Nem ez a jó diétás módszer

Az eredményekből az is kiderült, hogy a cukros üdítőket fogyasztó fiatalok átlagosan 312 kalóriával fogyasztottak többet a vízivóknál. A cukros és diétás italokat egyaránt rendszeresen fogyasztóknak pedig akár 450 kalóriával több volt a napi bevitele. Egy 10 éves gyerek napi kalóriaigénye 2000 körül alakul, így a napi 450 plusz kalória - rendszeres üdítőital-fogyasztás mellett - csaknem negyedével növeli meg a kalóriabevitelt.

Egészséges alternatíva A kutatás vezetője szerint a szénsavas üdítők helyett jó választás, ha a gyerekek szénsavas ásványvizet vegyítenek 100 százalékos gyümölcslével, és egy adag friss gyümölcsöt is fogyasztanak mellé.

A kutatók eredményei tehát azt sugallják, hogy a diétás üdítőknek nem veszik hasznát azok, akik a testsúly csökkentése vagy megtartása céljából fogyasztják az alacsony kalóriatartalmú italokat. A gyereknek és tinédzsernek így inkább a vízivást ajánlják a szakértők.

Ijesztő adatok

Ez a tanulmány azért is fontos, mert egyre több a túlsúlyos gyerek és fiatal a nyugati társadalomban. Az Egyesült Államokban a gyerekek körülbelül egyharmada, Nagy-Britanniában pedig a 11 évesek 30 százaléka túlsúlyos.

A súlyfelesleg pedig nemcsak a jelenben okoz problémát, hanem a felnőttkori elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívproblémák és a daganatos betegségek kockázatát is jelentősen megnöveli.

Forrás: dailymail.co.uk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

SM: mutatjuk, ezek a legjobb mozgásformák

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)