Felejtsük el a diétás italokat

A diétás üdítőket fogyasztó gyerekek és a tinik kalóriabevitele jelentősen magasabb a vízivó fiatalok bevitelénél - derül ki egy amerikai kutatásból.

Meglepő eredményre jutottak a George Washington Egyetem kutatói, akik 7000 gyerek étrendjét vizsgálták meg. A szakértők azt látták, hogy az alacsony kalóriatartalmú szénsavas üdítőket - például diétás kólát - fogyasztó gyerekek az adott nap során nem vittek be kevesebb kalóriát a szervezetükbe. Épp ellenkezőleg: a tudósok számításai szerint átlagosan 200 kalóriával többre volt szükségük ezeknek a fiataloknak, mint a kizárólag vizet ivó társaiknak.

diétás üdítő, ital, kalóriatartalom, kalóriabevitel, elhízás, túlsúly, gyerekek, tinédzserek, fiatalok, gyermekkori elhízás
Tévhit, hogy a diétás italoktól nem lehet elhízni. Fotó: 123rf

Nem ez a jó diétás módszer

Az eredményekből az is kiderült, hogy a cukros üdítőket fogyasztó fiatalok átlagosan 312 kalóriával fogyasztottak többet a vízivóknál. A cukros és diétás italokat egyaránt rendszeresen fogyasztóknak pedig akár 450 kalóriával több volt a napi bevitele. Egy 10 éves gyerek napi kalóriaigénye 2000 körül alakul, így a napi 450 plusz kalória - rendszeres üdítőital-fogyasztás mellett - csaknem negyedével növeli meg a kalóriabevitelt.

Egészséges alternatíva A kutatás vezetője szerint a szénsavas üdítők helyett jó választás, ha a gyerekek szénsavas ásványvizet vegyítenek 100 százalékos gyümölcslével, és egy adag friss gyümölcsöt is fogyasztanak mellé.

A kutatók eredményei tehát azt sugallják, hogy a diétás üdítőknek nem veszik hasznát azok, akik a testsúly csökkentése vagy megtartása céljából fogyasztják az alacsony kalóriatartalmú italokat. A gyereknek és tinédzsernek így inkább a vízivást ajánlják a szakértők.

Ijesztő adatok

Ez a tanulmány azért is fontos, mert egyre több a túlsúlyos gyerek és fiatal a nyugati társadalomban. Az Egyesült Államokban a gyerekek körülbelül egyharmada, Nagy-Britanniában pedig a 11 évesek 30 százaléka túlsúlyos.

A súlyfelesleg pedig nemcsak a jelenben okoz problémát, hanem a felnőttkori elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívproblémák és a daganatos betegségek kockázatát is jelentősen megnöveli.

Forrás: dailymail.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)