Ezért reggelizzen együtt a család

Egy tökéletes naphoz a reggeli szolgáltatja az energiát és a tápanyagokat. A rendszeres reggelizés kapcsolatban áll a megfelelő tápanyagbevitellel és segíthet az egészséges testtömeg fenntartásában.

Különösen fontos a reggeli gyerekek és a serdülők számára, mivel úgy tűnik, hogy a reggeli támogatja őket a tanulásban és segíti iskolai teljesítményüket, különösen azokét a gyermekekét, akik rossz tápanyag ellátottsággal bírnak. Mivel ez az az étkezés, amelyet legvalószínűbben hagynak ki, rá kell ébreszteni őket az előnyeire.

A szokás megtörése

A legtöbb gyermek és fiatal, alvást követően, ahol a test számos órát koplalt, nagyon felélénkül. A glükóz szükséglet az izmokban és az agyban hirtelen megemelkedik, üzemanyag kell. A reggeli megtöri az éjszakai koplalást, ellátja energiával a testet a gyorsindításhoz, élesíti az elmét. Mégis, az európai gyerekek 10-30%-a kihagyja a reggelit , azokkal az idősebb serdülőkkel és lányokkal együtt, akik valószínűleg hasonlóan cselekszenek.

Egy tápláló étkezés

A reggelit kihagyókkal összehasonlítva azokat, akik reggeliznek, sokkal valószínűbb, hogy utóbbiak megfelelnek a tápanyag-beviteli ajánlásoknak, és a fontos vitaminokból, ásványi anyagokból és (élelmi) rostokból magasabb a napi bevitelük. Egy pillantást vetve a gyerekek által leggyakrabban választott reggelikre, nem nehéz megérteni, hogy miért: tejtermékek, fogyasztáskész cereáliák és kenyérfélék, gyümölcslevek, gyümölcsök és a tojás található a lista élén. Továbbmenve a táplálkozási hatások irányába, a reggelizők rendkívül pozitív egészségmagatartásról tettek tanúbizonyságot, beleértve a megemelkedett napi gyümölcs- és zöldségfogyasztást, és a több testmozgást.

A reggelizők soványabbak

Mostanára egyértelmű bizonyíték van arra nézve, hogy a reggeliző gyerekek soványabbak. Tizenhat, a reggeli kihagyásának, több mint 59000 európai gyermek és serdülő testtömeg-ellenőrzésre gyakorolt hatását felmérő vizsgálat legújabb szisztematikus áttekintése azt találta, hogy a rendszeres reggelizés összefügg az alacsonyabb Testtömeg Indexszel (BMI, a testmagassághoz viszonyított testtömeg értéke) és úgy tűnik, védelmet nyújt a túlsúly és az elhízás ellen. Más áttekintő tanulmányokban is hasonló eredményekről számoltak be. Azonban, mint minden megfigyelésen alapuló tanulmánynál, nem tételezhető fel ok és okozat közötti összefüggés.

Teljesítmény

Korai laborvizsgálatok a reggeli pozitív hatásairól számoltak be a mérhető teljesítményjelzőknél, beleértve a visszaemlékezést, figyelem-fenntartási időtartamot és a kreativitást. Egy friss szisztematikus (szakirodalmi) áttekintés 45 laboratóriumi és iskolai reggelizés-tanulmányt vett figyelembe azért, hogy meghatározza, vajon a reggelinek valóban van-e hatása a gyerekek iskolai teljesítményére. A bizonyítékok összevetése azt sugallja, hogy a reggelizés iskolás gyerekeknél kedvezőbb hatású, mint a reggeli kihagyása. Úgy tűnik sokkal fontosabb, hogy a gyerekek (egyáltalán) egyenek (valamit), mint maga az elfogyasztott reggeli nagysága vagy típusa.

Reggeliző klubok

A reggeli kedvező hatásairól szóló bizonyítékok olyan, a reggelizés bevezetését szorgalmazó kezdeményezésekhez vezettek, mint az iskolai reggeliző klubok, pl. az Egyesült Királyságban az 1990-es évek végén. Eltekintve a táplálkozási-tápanyagellátottsági előnyöktől, a reggeliző klubok lehetőséget adnak a gyerekeknek a szociális interakciókra is. Nyugodt napkezdést tesznek lehetővé, és úgy találták, hogy fejlesztik a pontosságot, javítják a magaviseletet és az érdeklődést, mindent, ami valószínűleg kedvező hatással bír a gyerekek tanulási képességére. Mindemellett, bár a legtöbb reggeliző klubokkal foglalkozó tanulmány beszámolt a gyerekek motiváltságának és koncentrálóképességének javulásáról a reggeli tanórákon, kezdetben a kedvező hatások az optimális alatti tápláltsági állapotú gyerekeknél voltak a legnyilvánvalóbbak.

Szülői példamutatás

Az egyéni kalória (beviteli) követelmények figyelembevétele esetén a reggeli javítja az általános tápanyagbevitelt, és kapcsolatban áll a teljesítménnyel és a testtömeg-szabályozással. A gyerekek és a serdülők valószínűleg azokban a családokban reggeliznek, ahol maguk a szülők is szoktak reggelizni, ezért szorgalmazni kell, hogy a szülők járjanak elő jó példával. Ahol ez nem lehetséges, ott az iskolai reggeliző klubok nyújthatnak jó alternatívát, tápláló reggeli és azon túl temérdek fontos szociális előny szolgáltatásával.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC)

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)