Ez jelzi, hogy jó minőségű a hal

Sokan szeretik a tengeri halakat, ráadásul a diéták és az életmód-tanácsadások is előszeretettel ajánlják fogyasztásukat. De vajon honnan lehet tudni, hogy milyen halat veszünk?

Nem mindegy, milyen halat választunk

Hogyan bizonyosodhatunk meg róla, hogy minőségi tengeri élelmiszert vásárolunk? - teszi fel a kérdést a Szupermenta.hu , majd cikkében bemutatja a Tengergazdálkodási Tanácsot és az MSC ökocímkét is, amely garanciát ad a tengeri élelmiszerek nyomonkövethetőségére.

Itt vehet jó minőségű tengeri halat, nem mindegy, milyen halat választunk
Egyáltalán nem mindegy, milyen halat választunk

Mivel foglalkozik a Tengergazdálkodási Tanács?

Az SGS Marine Stewardship Council (MSC - Tengergazdálkodási Tanács) egy non-profit szervezet, amely elsősorban az óceánokból és tengerekből származó élelmiszerek fenntartása, az illegális halászat és a túlhalászás megelőzése érdekében jött létre. Fő célja az óceánok és tengerek egészségének védelme.

Hogyan kerül rá a csomagolásra az MSC címke?

Napjaink aktuális témája a túlhalászás, tengereink védelme. Az illegális halászati tevékenység komoly károkat okoz és a halfajok veszélyeztetésén túlmenően több káros hatása is van.

Az MSC ökocímke azzal a feltétellel kerülhet rá egy tengeri élelmiszerre , ha az adott halászati vállalkozás megszerzi az MSC halászati tanúsítását. Ezt a tanúsítást egyébként az ellátási láncban szereplő, a termék viszonylatában tulajdonjogot szerző összes társaságnak meg kell szereznie. Ide tartoznak a disztribútorok, a nagykereskedők, a gyártók, a csomagolóüzemek, a kiskereskedelmi vállalkozások, az étkeztetésben érintett szervezetek és az éttermek is - tájékoztat a lap.

Miért fontos az MSC logó feltüntetése a terméken? Az emberi fogyasztásra kerülő, nem nyomonkövetett tengeri élelmiszer lehet szennyezett, eltérő fajta, vagy nem megfelelő minőségű, hiszen nem tudjuk pontosan a származási helyét. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy MSC halászati tanúsítással ellátott tengeri élelmiszerek kerüljenek a boltokba, növelve a vásárlók biztonságát.

Megmentheti egészségünket a hal

Hazánkban az elmúlt évszázadokban nagy kultúrája volt a halfogyasztásnak. Ártéri gazdálkodásunknak köszönhetően rengeteg hal élt vizeinkben, és az egy főre eső halfogyasztás nálunk volt a legmagasabb Európában. Ma ez sajnos már nem mondható el. Hogy miért nem, annak korábbi cikkünkben jártunk utána.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: