Étkezési szokások, amelyek hízáshoz vezethetnek

Nemcsak az számít, mit eszünk, a hogyanra is figyelni kell.

Ha valaki odafigyel arra, mit eszik, sajnos annak még nem lesz egyenes következménye a testsúly megtartása vagy épp a súlycsökkenés. Egy friss amerikai kutatásból például kiderül, hogy két gyakori étkezési szokás - az étkezés gyorsasága illetve az ételadag nagysága - is befolyásolhatja, mennyit eszünk. Ebből adódóan azt is, hogy túlesszük-e magunkat. Ennek pedig tartósan a súlyunkra is lehet hatása.

Ez történik, ha késő este eszünk Akár csak pár falatot kapunk be, akár jól belakmározunk, a késő esti falatozás hatással van a testünkre. Nemcsak az fordulhat elő, hogy a teltségérzés miatt nem tudunk elaludni, hanem az is, hogy felborul a cirkadián ritmusunk. Kattintson a részletekért!

Nem mindegy, hogyan eszünk

A tudósok 44 férfit és nőt vontak be kutatásukba, akik közül mindannyian a 18-68 éves korosztályból kerültek ki. Az alanyok 45 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és körülbelül kétharmaduk nő. A résztvevőknek négy héten keresztül egy-egy napon sajtos makarónit adtak ebédre, különböző adagokban, mellé vizet is kaptak. Az étkezéseket videóra vették, így később ki tudták elemezni, melyik alany milyen gyorsan eszik, és ki mekkora falatokban fogyasztja az ételt.

Nem mindegy, hogy milyen gyorsan és mekkora falatokban esszük az ételt. Fotó: Getty Images
Nem mindegy, hogy milyen gyorsan és mekkora falatokban esszük az ételt. Fotó: Getty Images

Az eredmények összegzése után a tudósok arra jöttek rá, hogy azok, akik nagyobb adagokat kaptak, többet ettek a társaiknál - ha 75 százalékkal több volt a tányérjukon, akkor akár 43 százalékkal fogyasztottak többet az ételből. Szintén többet ettek, akik gyorsabban , vagy nagyobb falatokban fogyasztották az ételt. Ugyanakkor az adagok mérete nem befolyásolta azt, hogy ki milyen gyorsan vagy lassan evett.

Mi lehet ennek az oka?

Miért ehet többet, aki gyorsabban fogyasztja az ételt? A kutatók szerint ez azzal függhet össze, mennyi időt tölt az étel a szánkban - illetve a testünk erre küldött válaszával. Ha ugyanis gyorsan eszünk, vagy nagy falatokban habzsoljuk az ételt, az nyilvánvalóan kevesebbet időzik a szánkban. Így hosszabb időbe telik, hogy célt érjenek azok a jelzések, melyekre abbahagyjuk az evést, mert úgy érezzük, jóllaktunk.

Érdemes tehát lassabban, kisebb falatokban fogyasztani az ételt, illetve ügyelni az ételadagolásra is. Ennek érdekében beszerezhetünk kisebb tányérokat, illetve bevethetünk további trükköket is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: