Ennyien halnak bele, hogy nem mozognak

Több mint másfél millió évet veszít a magyar lakosság minden évben amiatt, hogy nem elég egészségtudatos. A fő bűnök a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és a dohányzás.

Ma a világon ugyanannyian halnak bele a mozgásszegény életmód következményeibe, mint ahányan a Index kimutatásában, melyet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából készített el.

Az egészségtelen életmódra már gyermekkortól rászokunk

Az adatok szerint az elhízás jelentős mértékben érinti a felnőtt lakosságot: háromból egy felnőtt elhízott, egy pedig túlsúlyos. Az egészségtelen életmód már kora gyermekkorban kezdődik, az iskolások nagy hányada (29,4 százaléka) soha nem reggelizik a tanítási napokon, és tízből egy gyermek még csak heti gyakorisággal sem fogyaszt gyümölcsöt. Annál népszerűbbek viszont a szénsavas üdítőitalok, több mint negyedük minden nap fogyaszt, 8,9 százalékuk naponta iszik energiaitalt.

Sokszor ismertetett tény a magyar lakosság nagyfokú alkoholfogyasztása. Évente a férfiak 20,4 liter, a nők pedig 7,1 liter tiszta szeszt isznak meg. A felnőtt férfiak 18 százaléka esetében alkoholfüggőségről beszélhetünk. A felnőtt lakosságban a dohányzók aránya 2014-ben 27,5, az alkalmi dohányosok aránya 1,7% - derül ki a kutatásból.

Az orvoshoz forduló betegek közel harmadánál magas vérnyomást állapítanak meg, 21 százalékuk derék- vagy hátfájástól szenved, illetve nagyon gyakori a szív- és érrendszeri megbetegedés is. A magyarok 27 százaléka enyhe, 13 százaléka közepesen súlyos és több mint 7 százaléka súlyos depresszióval is küzd - derül ki a kutatásból.

Forrás: Index

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső