Egy városnyi embert menthetne meg egy kis változás

Itthon 5 évvel alacsonyabb a születéskor várható átlagos időtartam az uniós átlagnál. Három egyszerű dolog azonban évente egy városnyi embert megmenthetne az idő előtti elhalálozástól.

Nagykanizsa vagy Eger teljes lakosságát, azaz évente mintegy 47 ezer embert lehetne megmenteni Magyarországon egy kis válzotással. Mindössze megfelelő életvitelre, prevenciós programokra és hatékony kezelésekre lenne szükség - erre jutott a Nemzeti Bank (NMB) friss elemzése, amelyről az RTL Klub Híradója is beszámolt .

egészséges életmód, prevenció
Az egészséges életmód az egyik kulcs. Fotó: Getty Images

5 évvel kevesebbet élünk

A tévécsatorna riportjából kiderült, hogy a magyarok kevesebb mint harmada fogyaszt mindennap zöldséget. Ezzel az aránnyal jócskán elmaradunk az Európai Unióban (EU) mért átlagtól, és így a rangsor utolsó helyén állunk jelenleg. Ez azért is nagy baj, mert a 2019-es adat szerint Magyarországon 76,5 év a születéskor várható átlagos időtartam. Ez már így is 5 évvel kevesebb mint az uniós átlag, a visegrádi országok körében pedig a legalacsonyabb érték.

Mi a legnagyobb probléma?

Íme néhány tévhit az egészséges táplálkozásról, amit jobb lenne elfelejteni - kattintson!

A szakértők szerint nagy problémát jelent, hogy a gyerekek gyakran egészségtelenül táplálkoznak, az egészségügyi ellátásban pedig területi egyenlőtlenségek mutatkoznak. A Nógrád megyeiek 18, a Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyei lakóknak pedig a 17 százaléka él olyan körzetekben, ahol nincs háziorvos, vagyis a praxis betöltetlen. Ebből az következik, hogy ezekben a megyékben jóval kevesebb hangsúlyt fektetnek az egészségügyi problémák megelőzésére.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Mit tehetünk nyáron az egészségünkért?

Az egészséges táplálkozás kiemelkedő szerepet tölt be egészségünk hosszú távú megőrzésében, ezért az év minden napján fontos figyelmet fordítani rá. Vannak azonban olyan extra dolgok, amelyekre nyáron több lehetőségünk van, érdemes tehát kihasználni a szezon adta lehetőségeket. A nyári egészséges étkezéshez 11 tanácsot is összegyűjtöttünk korábbi cikkünkben , érdemes elolvasni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: