Székletürítési panaszok

A Heim Pál Gyermekkórház Rottenbiller utcai szakrendelésén találjuk a manometriai szakrendelést, amelyen a székelési zavarokkal küzdő gyerekeket és tizenéves kamaszokat fogadnak.

Dr. Koszó Péter főorvost az első év tapasztalatairól, a páciensek jellegzetes panaszairól kérdeztük.

Tünetek

Székrekedésről akkor beszélünk, ha két székletürítés között több, mint három nap telik el, a széklet kemény, kiürítése fájdalommal jár. A manometriai rendelésen kétféle panasz miatt jelentkeznek: a többség a huzamos ideig tartó székrekedése miatt fordul szakemberhez. Ennek hátterében igen gyakran szervi eltérés nem igazolható. Ennek ellenére ezek a betegek is gondos kivizsgálást és tartós gondozást igényelnek. Ezekben az esetekben a panaszok teljesen megszüntethetők. Szerencsére jóval kisebb a széklettartási képtelenségben szenvedők csoportja, itt a leggyakrabban valamilyen fejlődési rendellenesség áll a háttérben, a záróizom, a végbél hiánya, nyitott gerinc, sérült idegpályák miatt képtelen tartani az ürülékét, nem tudja tudatosan irányítani ezt a funkciót.

A székrekedés akkor számit orvosi esetnek, ha rendszeresen több mint három napig nincs az illetőnek széklete. Ha ez csak egyszer-egyszer fordul elő, még nem kell komolyabb okokat keresni a háttérben, hiszen nagyon sokan vannak a gyerekek és a felnőttek között egyaránt, akik például idegen helyen, utazás, nyaralás során napokig képtelenek székletet üríteni, a megkönnyebbüléshez szükségük van a megszokott környezetükre, sőt, a szokásos napirendjükre. Egyéb székelési nehézségek is előadódhatnak, például hogy kemény, "besült" az ürülék, nehéz és fájdalmas tőle megszabadulni. Az is előfordul, hogy noha folyamatosan székrekedése van a gyereknek, mégis a probléma úgy jelentkezik, mintha nem tudná tartani a székletét: gyakran találhatók kakifoltok a fehérneműjén.

Pszichológus bevonásával

Az orvosnak legelőször is azt kell felderítenie, áll-e a tünetek mögött szervi elváltozás, betegség. Előfordul ugyanis, hogy pszichés ok, például a szülők túlzott elvárása, de az is, hogy csak rossz szokás okozza ezeket a kellemetlenségeket. A kisgyerek érzi ugyan az ingert, de eljátssza az időt, vagy elodázza a dolgot, mert például utálja használni a csúnya, kopott, ajtó nélküli óvodai vécét, esetleg fél a zubogó víztől. A baj az, hogy ebből egy rossz "mókuskerék", egy önmagát erősítő folyamat indulhat el: a visszatartott széklet összetömörül, a nedvességtartalma felszívódik, keménnyé válik, amitől csak nehezen és nagy fájdalom árán tud megszabadulni a gyerek. Legközelebb viszont épp erre a rossz élményre, a fájdalomra emlékezve fogja visszatartani a székletét, és így válik a vécézés egyre nagyobb, rettegett gondjává. A visszatartott széklettől kitágul a bél, sokat tud raktározni, így lesz az eredetileg funkcionális zavarból szervi elváltozás is. Ebben az esetben a székrekedés inkontinenciával, tartási zavarokkal is együtt járhat, mert a kitágult bélben raktározott széktömeg mellett a felső, híg béltartalom egyszerűen kifolyik a végbélből. Innentől kezdve még súlyosabbá válik a probléma, hiszen ez a kellemetlenség, a szag, a megszégyenülés, vagy pusztán az ezektől való állandó félelem pszichésen megviseli a gyereket. Nagy a szülők felelőssége, hogy ebben a helyzetben tudnak-e okosan, türelmesen segíteni a gyereknek, vagy ellenkezőleg: szidják, csalódottan elfordulnak tőle, amiért ebben a kérdésben "nem úgy teljesít", ahogy elvárják tőle. - Elterjedt, nagyon káros szokása a szülőknek a gyermeküket a másokéval hasonlítgatni, kié, milyen idős korára produkál valamilyen fejlettségi szintet, például sokan szinte szégyellik, ha nem dicsekedhetnek el kétéves gyermekük szobatisztaságával - jegyezte meg Koszó főorvos -, pedig a gyermek nem programozható gép, inkább csak saját korábbi szintjével érdemes összevetni a fejlődését. Általában, ha a gyerek egészséges, a szülők legjobban teszik, ha nem dimenzionálják túl ezt a kérdést, ha minél kevesebb féltő szorongással övezik, hogy minél előbb kialakulhasson a gyermekben az a tudat, hogy az ürítés, a vécézés természetes dolog és az ő magánügye.

Manometriai rendelés

A betegek kivizsgálását a manometriával kezdik, mely a beteget nem terhelő vizsgálati módszer. Ezt a jó szűrővizsgálatot minden esetben elvégzik és eszerint lépnek tovább.

A Rottenbiller utcai szakrendelő manometriai rendelése barátságos hely. Az otthonos várószobában játékok, zöld növények: láthatólag a munkatársak mindent megtesznek azért, hogy oldódjék az ide érkező gyerekek szorongása. A nyomásvizsgálat során számítógép segítségével megmérik, hogy mennyire működik a végbél záróizma, ez ad választ arra, van-e szervi oka a panaszoknak, van-e szükség netán sebészeti beavatkozásra. Erre csak ritkán kerül sor, az évente a rendelőbe érkező körülbelül ezer beteg nagy részénél funkcionális zavarnak bizonyulnak a panaszok. Elhanyagolni azonban ezeket sem szabad, mert vastagbél-tágulat alakulhat ki, amit, ha állandósul, a felnőtt korban műteni is kell. A többség gondja ambuláns kezeléssel megoldható, de ez hosszú hónapokig tartó türelmes gondozást igényel, amelyben együttműködik az orvos, a pszichológus és a diétás szakember. Első lépésként megnyugtatják a pácienst, beszélgetnek vele és szüleivel. Összeállítanak számára egy kedvező, rostban gazdag étrendet, amellyel lazulhat a széklet állaga, könnyebbé válik az ürítés. Közösen kialakítanak egy megfelelő napirendet, vagyis megbeszélik, mikor lenne a legalkalmasabb megpróbálkoznia az étkezések után jelentkező inger kihasználásával. Ha az étrendi, életrendi tanácsok nem válnának be, akkor egy meghatározott ideig tartó gyógyszeres kezelés lehet a következő lépés. Megtanítják a szülőt arra is, hogyan adhat szükség esetén maga is egy enyhe beöntést a gyereknek. A kezeléssorozat a szülőktől is nagy türelmet igényel, de néhány hónap alatt meghozza az eredményét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció