Most megtudhatja, mennyire jó az alakja

A magazinok lapjain sokat hallani a testtömegindexről, ám annál kevesebbet a testzsírszázalékról - viszont előfordul, hogy összekeverik őket. Itt az ideje, hogy fellebbenjen a fátyol a két mutatószám közti különbségről!

A testtömegindex (Body Mass Index, BMI) egy roppant egyszerű viszonyszám, melyet saját testtömege és magassága ismeretében bárki kiszámolhat. Vegyük a testtömegünket kg-ban, és osszuk el a méterben mért testmagasságunk négyzetével! Pl. ha 70 kg-osak és 165 cm-esek vagyunk, akkor ez az érték 70/1,652 = 25,7. Egy táblázatból aztán nemünknek és életkorunknak megfelelően leolvashatjuk, hogy a normál, az alatti vagy a feletti kategóriába tartozunk-e.

Mi a helyzet, ha egy kisportolt, 180 cm magas, 90 kilós erősportoló vagyunk, akinek semmi felesleges zsírraktára nincsen? Testtömegindexünk: 90/1,82 = 27,78. Ha megnézzük kalkulátorunkat, bizony azt írja ki: túlsúlyosak vagyunk. Ezek szerint tényleg fogynunk kéne? Amint látni fogjuk, a BMI inkább átlagos testfelépítésű és keveset mozgó/nem sportoló személyekre ad közelítő eredményt. Testfelépítésünkről hívebb képet kapunk, ha a másik mutatószámhoz fordulunk.

Számoljon velünk! A testtömegindex-kalkulátor segítségével megtudhatja, hogy a testsúlya ideális, vagy elhízott, esetleg túl sovány-e.

A testzsír-százalék

Tizenkilenc éves, 175 cm magas, 57 kg-os lány adatait vesszük fel. BMI-je 18,61, programunk szerint soványka a lelkem. Modellalkat, ez egyértelmű, de az állapotfelmérés során kiderül, hogy bizony igencsak kedvezőtlen a testösszetétele a kedves fiatal hölgynek: testzsírszázaléka akár a 26-28%-ot is elérheti, ami már az enyhén túlsúlyos kategóriába esik. Hogy is van ez? A nem sportolás és a hiányos táplálkozás következtében a fiatal hölgy izomzata nagyon gyenge, vonalait az izmok helyét kitöltő zsírpárnáinak köszönheti. Elképzelhető, hogy ez szép is lehet, ám korántsem egészséges.

A testzsírszázalék kiszámítása bonyolultabb, mint a testtömeg-indexé, de léteznek tapasztalati képletek, melyek különböző paraméterek (csípőbőség, derékbőség, nyakbőség stb.) felhasználásával is számolnak a testtömeg és a testmagasság, valamint a nem és életkor mellett. Méréssel történő megállapításához a zsírszövet és izomszövet eltérő elektromos ellenállását használjuk fel, ugyanis a vizet nem tartalmazó zsírszövet ellenállása nagyobb. A testbe küldött elektromágneses jelek nagyságából számítja ki a műszer a testzsír-százalékot.

Használhatunk testzsírmérő mérleget, ez az átlagos testfelépítésű személyek esetében ad közelítő eredményt. Ráadásul az sem mindegy, hogy körte vagy alma alakban van rajtunk némi túlsúly. A mérleg az alsótest elektromos ellenállása alapján számolja ki a százalékot, így aki alma alakban elhízott, elképzelhető, hogy a gép alacsonyabb százalékot számol a valósnál. A kézben tartott testzsírmérő műszer inkább a felsőtestet veszi figyelembe, pontos eredményekhez a két technológia kombinációjából származó műszerek segítségével jutunk.

A viszcerális zsír

A legnagyobb problémát nem feltétlenül a látható zsír, hanem a létfontosságú belső szervek közt tartalékolt szövetek közti, ún. viszcerális zsír jelenti. Minél magasabb ennek az aránya, annál inkább veszélyeztettek vagyunk a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében. Ennek megállapításához már speciális műszerre van szükség, mellyel az átlagember csak az ezzel foglalkozó szakemberek rendelőiben találkozik.

Melyiket használjam?

A fentiek ismeretében kiderül, hogy nem egyértelmű a helyzet. Amennyiben kevesebbet mozgunk, a testtömeg-index megfelelően jelzi egészségi állapotunkat, ha viszont aktív életvitelt folytatunk, sportolunk , a testzsírszázalék az, ami pontos eredményt szolgáltat. A legfontosabbat ne feledjük: ha rendszeresen végezzük, még a kevés mozgás is javítani fog mind testtömegindexünkön, mind testzsírszázalékunkon, azaz fittségi állapotunkon.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)