Mit adjunk hasfájós babáknak?

A hasfájós babák panaszainak elmulasztására sajnos nem létezik csodaszer - mivel a probléma okát pontosan nem ismerjük. Orvos javaslatára kipróbálhatunk készítményeket, de egy gyógytea, vagy a szoptatási módszer megváltoztatása is segíthet.

Csecsemőknél igen gyakori jelenség, hogy a baba órákig üvölt. Ezt általában annak tudják be, hogy "hasfájós". Jó hír, hogy az esetek 90 százalékában ez nem utal szervi rendellenességre, és rendszerint három-négy hónapos korára el is múlik a probléma. A - főleg első gyermekes - szülők azonban szeretnének gyors és hatékony megoldást találni a problémára. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy bármilyen szer beadása előtt célszerű a gyerekorvossal konzultálni, és nem tanácsos a kisdednek olyan készítményt adni, amelyet csak hallomásból ismerünk.

Hagyományos gyógymódok és gyógyszerek

Természetes praktika az édes ánizs-édeskömény gyógytea. Ez különböző felmérésék szerint csökkentette a hasfájás gyakoriságát.

A patikákban különböző gyógyhatású készítményeket, gyógyszereket is lehet vásárolni, receptre, vagy anélkül. Létezik simaizomgörcs-oldót és nyugtatót tartalmazó kúp vagy szirup, ezeket azonban minden esetben orvosnak kell felírnia.

Más szerek a gázokat szabadítják ki a bélrendszerből, értelemszerűen ezek csak akkor lehetnek hatékonyak, ha a hasfájást a bélgázok okozzák. A hasfájós babáknál máig nem tudjuk pontosan, mi is okozza a panaszokat, így ezek alkalmazását is orvosi konzultációnak kell megelőznie.

Ezeken kívül homeopátiás szerek is léteznek, ám javasolt szakértő segítségét kérni.

A jó szoptatási módszer is segíthet

Hasfájós kisbabánkon már a szoptatási szokások változtatásával is segíthetünk. Bár az ilyen kisdedek édesanyját inkább lebeszélik a gyakori szoptatásról, nem biztos, hogy ez a jó megoldás, sőt. A hiedelmek szerint ugyanis kevesebb problémát okoz, ha csak három-négy óránként kap enni a pici.

Mások tapasztalatai viszont épp ennek az ellenkezőjét mutatják. Az ő feltételezéseik szerint, ha a baba ritkábban kerül mellre, éhesebben, többet eszik, ami jobban megterheli az érzékeny gyomrát. A ritkán etetett baba mindig jól telerakja a pocakját, és nagyokat bukik utána. Érdemes tehát megpróbálni a gyakoribb etetést, bizonyos időszakokban, például este, akár óránként is mellre lehet tenni a babát.

Másik praktika lehet a mellek váltogatása, pontosabban nem váltogatása. Egyes feltételezések szerint ugyanis a hasfájást a mellek túl gyors cserélgetése okozza, és így sok laktózban dús első tejet szopik a baba. Ezért érdemes kipróbálni, hogy három órán belül mindig ugyanarra a mellre tesszük vissza, illetve csak akkor rakjuk át a másikra, ha az elsőt már alaposan kiürítette.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: