Mit adjunk hasfájós babáknak?

A hasfájós babák panaszainak elmulasztására sajnos nem létezik csodaszer - mivel a probléma okát pontosan nem ismerjük. Orvos javaslatára kipróbálhatunk készítményeket, de egy gyógytea, vagy a szoptatási módszer megváltoztatása is segíthet.

Csecsemőknél igen gyakori jelenség, hogy a baba órákig üvölt. Ezt általában annak tudják be, hogy "hasfájós". Jó hír, hogy az esetek 90 százalékában ez nem utal szervi rendellenességre, és rendszerint három-négy hónapos korára el is múlik a probléma. A - főleg első gyermekes - szülők azonban szeretnének gyors és hatékony megoldást találni a problémára. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy bármilyen szer beadása előtt célszerű a gyerekorvossal konzultálni, és nem tanácsos a kisdednek olyan készítményt adni, amelyet csak hallomásból ismerünk.

Hagyományos gyógymódok és gyógyszerek

Természetes praktika az édes ánizs- édeskömény gyógytea. Ez különböző felmérésék szerint csökkentette a hasfájás gyakoriságát.

A patikákban különböző gyógyhatású készítményeket, gyógyszereket is lehet vásárolni, receptre, vagy anélkül. Létezik simaizomgörcs-oldót és nyugtatót tartalmazó kúp vagy szirup, ezeket azonban minden esetben orvosnak kell felírnia.

Más szerek a gázokat szabadítják ki a bélrendszerből, értelemszerűen ezek csak akkor lehetnek hatékonyak, ha a hasfájást a bélgázok okozzák. A hasfájós babáknál máig nem tudjuk pontosan, mi is okozza a panaszokat, így ezek alkalmazását is orvosi konzultációnak kell megelőznie.

Ezeken kívül homeopátiás szerek is léteznek, ám javasolt szakértő segítségét kérni.

A jó szoptatási módszer is segíthet

Hasfájós kisbabánkon már a szoptatási szokások változtatásával is segíthetünk. Bár az ilyen kisdedek édesanyját inkább lebeszélik a gyakori szoptatásról , nem biztos, hogy ez a jó megoldás, sőt. A hiedelmek szerint ugyanis kevesebb problémát okoz, ha csak három-négy óránként kap enni a pici.

Mások tapasztalatai viszont épp ennek az ellenkezőjét mutatják. Az ő feltételezéseik szerint, ha a baba ritkábban kerül mellre, éhesebben, többet eszik, ami jobban megterheli az érzékeny gyomrát. A ritkán etetett baba mindig jól telerakja a pocakját, és nagyokat bukik utána. Érdemes tehát megpróbálni a gyakoribb etetést, bizonyos időszakokban, például este, akár óránként is mellre lehet tenni a babát.

Másik praktika lehet a mellek váltogatása, pontosabban nem váltogatása. Egyes feltételezések szerint ugyanis a hasfájást a mellek túl gyors cserélgetése okozza, és így sok laktózban dús első tejet szopik a baba. Ezért érdemes kipróbálni, hogy három órán belül mindig ugyanarra a mellre tesszük vissza, illetve csak akkor rakjuk át a másikra, ha az elsőt már alaposan kiürítette.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: