Lufinak érzi magát?

Kellemetlen érzés, ha felpuffad a hasunk. Kínos érzés, amikor feszítenek rajtunk a bélgázok, és szorult helyzetünkben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy problémánkra nincs megoldás. Pedig van.

Mi történik felpuffadás estén?

Már biztosan sokan megtapasztalták a puffadás kellemetlen érzését. Ilyenkor a vastagbélben baktériumok hatására, szénhidrátokból és fehérjékből bélgázok (szén-dioxid, hidrogén és metán) keletkeznek. Normális esetben a bélben legfeljebb 200 milliliter gáz marad vissza, túlnyomórészt a vastagbélben. A felesleges levegő a bélfalon keresztül a vérbe jut, majd innen a tüdőbe, s kilégzéskor távozik, vagy szél formájában illan el a szervezetből. Ha mindezek ellenére mégis sok gáz marad vissza, az nyálkával körülvett buborékok formájában tárolódik, és a bélrendszerben szinte egyáltalán nem képes elszállítódni. Ha a dobszerűen felpuffadt has felfelé nyomja a rekeszizmot, akkor akár kisugárzó szívfájdalmak is jelentkezhetnek. A fájdalom nemcsak a gázmennyiségtől függ, hanem az egyéni érzékenység is mérvadó.

Miért szaporodhatnak fel gázok?

Meglepő módon gyakran éppen az egészségesnek számító gyümölcsök, zöldségek, például a káposztafélék, a hagyma vagy a hüvelyesek, például a borsó vagy a bab, és gabonafélék felelősek a felfúvódásért.

A bélgázok felszaporodása a szervezetben számos okra vezethető vissza. A bélgázok megemelkedhetnek például egyes betegségekben, mikor a belek renyhévé válnak, és a gázok felszívódása csökken.

A tejcukor-érzékenységben (laktózintolerancia), a tejcukrot bontó enzimből csak nagyon kevés található a vékonybél nyálkahártyájában, így a tejérzékeny emberek nem képesek a tejcukrot lebontani. Ebben az esetben nagy mennyiségű laktóz emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol a bélflóra elkezdi bontani. A folyamat gázképződéssel jár, így ez is okozhat felfúvódást és hasi fájdalmakat.

Az is előfordulhat, hogy evés-ivás, vagy például rágógumizás közben sok levegőt nyelünk, így ez is vezethet felpuffadáshoz.

Hogyan előzhetjük meg a puffadást?

Több "praktika" is létezik arra vonatkozólag, hogyan is csökkenthetjük a felfúvódás kialakulását. Együnk rendszeresen és nyugodt tempóban, fogyasszunk könnyen emészthető ételeket, szénsavmentes italokat.

Tapasztaljuk ki, mely ballasztanyagokat tűri szervezetünk, és a bélrendszernek adjunk elég időt ahhoz, hogy lassan hozzászokjon! Tudatosan figyeljünk az egyenletes légzésre, és szánjunk időt az ennivaló alapos megrágására. Az is sokat segíthet, ha mellőzzük a kávé- és az alkoholfogyasztást. A testmozgás, az aktív élet, valamint a stressz kiiktatása sokat "könnyíthet" a puffadásos helyzeteken.

Ha mégis "utolér" bennünket a kellemetlen puffadás, használhatunk néhány, erre a célra alkalmas gyógyteát, illetve gyógyszertárban vény nélkül kapható szereket is. Ezen készítményekhez csak alkalmanként nyúljunk. Ha a panaszok állandósulnak, akkor még enyhébb esetekben is célszerű orvoshoz fordulnunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: