A legfontosabb szénhidrátok

A szénhidrátok kapcsán leginkább az szokott szóba kerülni, hogy mennyi az egyes tészták, csemegék energiatartalma, mennyire hizlalnak. Kevesen vannak tisztában rendkívül fontos élettani hatásukkal, összetett szerepükkel.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértőinek ajánlása szerint a napi energiabevitel 55-75%-a származzon szénhidrátokból, és ezen belül 0-10% a hozzáadott cukorból. Úgy tűnik, hogy az utóbbi arány az újabb kutatások eredményei szerint alacsony és megváltoztatása indokolt.

A fontosabb szénhidrátok táblázatos áttekintése után élettani szerepükből kapunk ízelítőt.

A szénhidrát megnevezése A jellemző élelmiszer
Monoszacharidok
Glükóz (szőlőcukor) gyümölcsök, méz
Fruktóz (gyümölcscukor) gyümölcsök, méz
Galaktóz A tejcukor egyik alkotója, amely az emésztés során válik szabaddá
Diszacharidok
Szacharóz (répacukor, két glükóz molekulából áll) cukorrépa, cukornád, gyümölcsök, juharfa szirup
Laktóz (tejcukor, glükózból és galaktózból áll) tej, tejtermékek
Maltóz (malátacukor, glükózból és fruktózból áll) Magcsírák, a keményítő emésztésénél keletkezik
Poliszacharidok
Amilóz (keményítő, lineáris glükóz polimer) gabonafélék, burgonya
Amilopektin (keményítő, elágazó láncú glükóz polimer) gabonafélék, burgonya
Glükogén (állati keményítő, elágazó láncú glükóz polimer) máj, hús (izomzat)
Inulin (fruktóz polimer) articsóka, csicsóka

A szénhidrátok befolyásolják más tápanyagok anyagcseréjét. A fehérjék, illetve az aminosavak vonatkozásában a glükóz és fruktóz növeli egyes aminosavak, így a leucin, a lizin, az izoleucin, a valin, a fenilalanin, a triptofán, a hisztidin, az ornitin felszívódásást, valamint a leucinét a galaktóz, a lizinét a szacharóz és a laktóz is. A metionin felszívódásában a fruktóz, a laktóz és a keményítő fejt ki előnyös hatást. A szénhidrátok a fehérjében hiányos táplálkozásnál védik a fehérjéket és késleltetik a negatív egyensúly kialakulását.

Az anyagcserében a cukor szénváza a nem létfontosságú aminosavak alapját képezi. Azok számára, akiknek magas a húgysavszintjük (hyperuricaemia,), a nagymennyiségű fruktóz kedvezőtlen.

Szénhidrátok hiányában a zsírsavak lebontása nem tökéletes. Extrém mértékű cukorfogyasztás következtében emelkedik a vérszérum zsírsav és n. VLDL-koleszterin szintje, ugyanakkor csökken a HDL-koleszterin szintje, ami kétség kívül növeli az érelmeszesedés kockázatát. A hatás a különböző cukroknál eltérő mértékű, pl. a fruktóz hatása kifejezettebb, mint a glükózé. A hormonális fogamzásgátlókat szedő nőknél azonban már a megszokott, normális szintű bevitel is hasonló következményekkel járhat.

(A cikk a "Szénhidrátok szerepe a táplálkozásban, a modern táplálkozástudomány eredményei tükrében" c., 2001 augusztusában Budapesten tartott konferencia háttéranyaga alapján, Dr. Biró György munkája nyomán készült.) Szénhidrátok a korszerű táplálkozásban II.

Szénhidrátok a korszerű táplálkozásban III.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Így hat a gyomrunkra a rohanó életmód
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult, párás idő várható, délutántól a nyugati részeken szakadozgathat a felhőzet. A csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, estére a keleti határszélről is levonul. Az Északi-középhegység térségében végig, de a főváros, illetve az Észak-Alföld környezetében is tartós havazás lesz a jellemző, másutt már inkább havas esőre, esőre számíthatunk. Kora délelőttig ónos eső is előfordulhat, főként a délnyugati tájakon. A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg helyenként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja a friss havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő, Sopronban akár +7 fokig is felmelegedhet a levegő. Késő este -5, +2 fok valószínű. A következő front vasárnap érkezik, így addig nem kell fronthatástól tartani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra