Örökölhető a szívelégtelenség hajlama

A szívelégtelenség kockázata közel 50 százalékkal növekszik azoknak a szülőknek a gyerekeinél, akik maguk is ebben a betegségben szenvedtek.

Dr. Magnus Lindgren, a malmői Skane Egyetemi Kórház munkatársa szerint a szívelégtelenség sajnos igen gyakori, és a prognózisa sem a legjobb. A hosszú távú túlélés esélyének javítása céljából fontos, hogy az orvosok időben észrevegyék a szívelégtelenséget , és korán megkezdjék annak kezelését.

A szülő szívelégtelensége esetén 1,45-szörösére emelkedett a kockázat a gyermeknél is.
A szülő szívelégtelensége esetén 1,45-szörösére emelkedett a kockázat a gyermeknél is. Kép: GettyImages

Dr. Lindgren és kollégái 21 643 örökbe fogadott, 1942 és 1990 között született ember adatait vizsgálták (a résztvevők 49 százaléka volt nő). A kutatók 1964 és 2015 között vizsgálták mind az örökbefogadó szülők (35 016 személy, 43 százalékuk nő) és a biológiai szülők (43 286 személy, 50 százalékuk nő) kórházi és halálozási adatait.

A szívelégtelenség diagnózisát képalkotás erősíti meg. Azt vizsgálják, hogy a szív nyugalmi állapotban vagy edzés közben mennyire képes a keringési funkció ellátására. Az 1980-as években a betegek számára rendelkezésre álló gyógyszerek köre csak a vízhajtókra és a digoxinra korlátozódott; majd a szívátültetés nyújtott túlélési lehetőséget.

A JAMA Cardiology weboldalán közzétett adatok szerint a kutatók 194 esetben találkoztak szívelégtelenséggel az örökbe fogadottaknál, 3972 esetben az örökbe fogadó szülőknél és 3 657 esetben a biológiai szülőknél. Azoknál, akiknek a biológiai szülője szívelégtelenségben szenvedett, 1,45-szörösére emelkedett a kockázat azokhoz képest, akiknek a biológiai szülei nem voltak érintettek. Ha a kardiomiopátiás eseteket kizárták, a kockázati arány 1,58-ra nőtt. Az örökbe fogadó szülők esetében nem volt számottevő a kockázat változása, sem a kardiomiopátia kizárásával, sem anélkül.

A további elemzések szerint a szívelégtelenség 26 százalékban örökölhrtő, ami azt jelenti, hogy a szívelégtelenséges esetek ekkora arányban genetikai okokra vezethetőek vissza. A kardiomiopátia kizárása után ez az arány 34 százalékra emelkedett.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szívelégtelenség megléte a genetikailag közeli rokonok esetében nagyon fontos információ az orvosok számára a kockázat becsléséhez. Annak eldöntésében is segíthet, hogy kinél kell már korán elkezdeni a megelőzést, és kit kell az életmódjának megváltoztatására ösztönözni. Szakértők szerint a szívelégtelenség kialakulásának okát környezeti és genetikai tényezőkben egyaránt keresni kell.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Az ország északkeleti felén-harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott valószínű több helyen zápor, zivatar. Nyugat felé haladva csökken a felhőzet mennyisége és a csapadék esélye. Az északnyugati szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra