Mit kell tudni a pangásos szívelégtelenségről?

A szívelégtelenség súlyos állapot, ilyenkor a szív nem képes hatékonyan vért pumpálni a szervezetbe - ennek okai és tünetei sokfélék lehetnek. A mielőbbi felismerés életmentő!

A szervezetet alkotó sejtek a szív pumpáló hatásának köszönhetően jutnak oxigénben és tápanyagban dús vérhez. Ha nem kapnak megfelelő mennyiségű tápanyagot, a szervezet nem képes jól működni. Ha a szív meggyengül, és nem tudja ellátni a sejteket elegendő vérrel, elfáradunk és légszomjunk lesz. Ilyenkor már az a napi aktivitás is kihívást jelent, ami eddig könnyűnek tűnt!

Kimerültség és szédülés is lehet a szívelégtelenség tünete.
Kimerültség és szédülés is lehet a szívelégtelenség tünete.

A szívelégtelenség súlyos állapot, és általában nem gyógyítható. Azonban a megfelelő kezeléssel élvezhető, aktív életet lehet élni. A szívelégtelenség lehet szisztolés és diasztolés, attól függően, hogy a szív összehúzódását vagy elernyedését érinti-e.

Szívelégtelenség - okok

Minden olyan esemény okozhat szisztolés szívelégtelenséget, amely miatt károsodik a szívizom. Ezek az állapotok tartoznak ide:

- Szívkoszorúér-betegség: a szívizmot a szívkoszorúér artériái látják el vérrel. Ha ezek beszűkülnek vagy elzáródnak, a véráram csökken, és a szív nem kapja meg a szükséges mennyiségű vért.

- Szívroham: a szívkoszorúerekben hirtelen fellépő elzáródás hegesedést okoz a szívszövetben, és csökken a pumpálás hatékonysága.

- Nem iszkémiás kardiomipátia: ez a betegség a szívizom gyengeségét jelenti, amit nem a koszorúartériák elzáródása idéz elő. A lehetséges okok között szerepel a genetikai tényező, a gyógyszerek mellékhatása és a fertőzések.

- A szív túlműködését okozó állapotok: ilyen például a szívbillentyűk betegsége, a magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség, a vesebetegség és a születés óta fennálló szívrendellenességek.

A pangásos szívelégtelenség kockázati tényezői

 • cukorbetegség, különösen a kettes típusú,
 • elhízás,
 • dohányzás,

Nem ritka! Az Egyesült Államok Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézete szerint körülbelül 5,4 millió amerikai embernek van szívelégtelensége.

 • vérszegénység,
 • pajzsmirigy-rendellenesség: hyperthyreosis és hypothyreosis,
 • lupus,
 • myocarditis, vagyis szívizomgyulladás, amely általában vírusfertőzés miatt alakul ki, és bal oldali szívelégtelenséghez vezethet,
 • szívritmuszavar, abnormális szívritmus - a túl gyors szívritmus meggyengítheti a szívet, a túl lassú szívritmus pedig csökkentheti a véráramot, ami szívelégtelenséget okozhat,
 • pitvarfibrilláció, szabálytalan és általában túl gyors szívritmus,
 • hemochromatosis, ez olyan állapot, amelyben a vas felhalmozódik a szövetekben,
 • amyloidosis, ilyenkor egy vagy több szervrendszer abnormális mennyiségű fehérjét halmoz fel.

Tünetek

A szívelégtelenség lehetséges tünetei a következők.

 • Tüdőpangás: a folyadék felhalmozódik a tüdőben, és ez légszomjat okoz, még akkor is, amikor az illető pihen, különösen, amikor fekszik. Szaggatott, száraz köhögéssel is járhat.
 • Folyadék-visszatartás: kevesebb vér jut el a veséhez, ami folyadék-visszatartást okozhat. A folyadék-visszatartás ödémát okozhat a bokában, a lábban és a hasban. Súlygyarapodás is bekövetkezhet.

A szív súlyos betegségei

 • Szívroham: a szívizmok károsodása, amit a szívet vérrel ellátó egyik szívkoszorúér elzáródása okoz. A szívizom azért károsodik, mert a vér nem jut el hozzá, és emiatt oxigénhiányos állapot áll fenn.
 • Szisztolés szívelégtelenség: a szívizom nem pumpálja megfelelően a vért a szervezetbe. Ez tehát nem egyenlő a szívrohammal.
 • Szívmegállás: megáll a szív működése és a vérkeringés is, valamint a pulzus is megszűnik.
  • Kimerültség és szédülés: ha kevesebb vér jut el a szervekbe, az gyengeségérzést eredményezhet. Az agyba eljutó vérmennyiség csökkenése szédülést és zavartságot okozhat.
  • Szabálytalan és túl gyors szívritmus: a szív gyorsabban ver, hogy ellensúlyozza, hogy egy szívütésnél kevesebb vérmennyiséget pumpál. Ez még a szervezet stresszreceptorait is aktiválja, hogy növekedjen a stresszhormon kibocsájtása.

  Sok más állapot is hasonló tüneteket okozhat, ezért kell feltétlenül orvoshoz fordulni a pontos diagnózisért. Aki megkapta a szívelégtelenség diagnózisát, fokozottan figyelnie kell a tüneteire, és bármilyen hirtelen bekövetkező változásról azonnal be kell számolnia az orvosnak.

  Típusok

  A szívelégtelenségek számos fajtája van. Érintheti a szív egyik felét - az oxigéndús vagy az oxigénszegény oldalt - esetleg mindkét felét.

  A pangásos szívelégtelenség típusai az alábbiak:

  Bal oldali szívelégtelenség

  A leggyakoribb formája a pangásos szívelégtelenségnek a bal oldali szívelégtelenség. Ez általában a szívkoszorúér megbetegedése miatt alakul ki. A szív bal oldala felelős a szervezetbe jutó vér pumpálásáért. A bal oldali szívelégtelenségben szenvedőknél a vér visszajut a tüdőbe, mert a szív nem tudja elég hatékonyan tovább pumpálni. Emiatt kialakulhat légszomj és folyadékpangás.

  Jobb oldali szívelégtelenség

  A szív jobb oldala a tüdőbe pumpálja a vért, ahol megtelik oxigénnel. A jobb oldali szívelégtelenség tipikusan követi a bal oldali szívelégtelenséget. Azonban néha más is okozhatja, például tüdőbetegség vagy pulmonális hipertónia.

  Biventricularis szívelégtelenség

  Ha a szívelégtelenség csak a szív oxigéndús oldalát érinti, azt bal oldali szívelégtelenségnek nevezik. Ha csak az oxigénszegény oldalt (ami a tüdőbe pumpálja a vért) érinti, arra jobb oldali tüdőbetegségként hivatkoznak. A biventricularis szívelégtelenség a szív mindkét oldalát érinti. A biventricularis szívelégtelenség kardiomiopátiával együtt alakulhat ki.

  Diasztolés szívbetegség

  A diasztolés szívbetegség akkor fordul elő, amikor a szívizom feszesebb a szokásosnál, de normálisan pumpál. Ha a szív feszül, nem telik meg eléggé vérrel, mert nem lazul el normálisan. Az orvosok ezt diasztolés működési zavarként tartják nyilván. Ha a szív nem telik meg vérrel, akkor a szív belsejében megnő a nyomás, ami a tüdőben folyadékfelhalmozódást okoz.

  Szisztolés szívbetegség

  A szisztolés működészavar azt jelenti, hogy a szív nem képes elég hatékonyan vért pumpálni a szervezetbe, miután megtelik vérrel. Ez leginkább akkor fordul elő, ha a szív meggyengül vagy megnagyobbodik. A szív mindkét oldalán kialakulhat.

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +20, +26 °C
  Minimum: +0, +7 °C

  Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Magas pollenkoncentráció