Mikor van szükség Holter vizsgálatra?

Bizonyos szívproblémák, szédülés, ájulás esetén az orvos kérheti a 24 órás Holter vizsgálat elvégzését. Hogyan zajlik mindez, és milyen betegségekre deríthet fényt?

Mi a Holter vizsgálat?

A vizsgálat célja a szív elektromos tevékenységének folyamatos, 24 órás megfigyelése, amelyet a vizsgálandó személy mindennapos megszokott tevékenysége közben rögzítenek.

Különböző, csak időszakosan fellépő eltérések, szívritmuszavarok kimutatására szolgál a módszer, ugyanis vannak olyan néhány percig, másodpercig tartó elváltozások, amelyek nem mutathatók ki a hagyományos EKG-vizsgálat keretében. Ezért elsősorban szívritmuszavarok kimutatására végzik a 24 órás monitorozást, vagy szívrohamot követő gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére.

A Holter vizsgálat menete

Maga a készülék egy miniatűr, zsebrádióhoz hasonló dobozka, amelyből öt vezeték ágazik el, és a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. A beteg mellkasára a megfelelő helyekre öntapadós, egyszer használatos elektródát rögzítenek, ehhez kapcsolják a vezetékeket. A kis dobozkából vezetékek futnak a mellkasig, az elektródákon keresztül a készülék rögzíti a jeleket.

A pontos mérés érdekében (ha szükséges) a meglévő mellkasszőrzetet a tappancsok helyén leborotválják. A készüléket egy kis nyakba vagy derékövre akasztható hordozható tokba helyezik, amelyet 24 órán keresztül nem szabad levenni, és nem érheti víz!

Mit tegyen a beteg a Holter vizsgálat közben?

Szedje be a gyógyszereit a szokott módon, és ne változtasson az életmódján. Illetve ha vannak olyan tevékenységek, melyek kifejezetten kiváltják a panaszokat, akkor azokat érdemes a 24 óra alatt végezni, hogy a készülék rögzíteni tudja az eltéréseket.

Elsősorban szívritmus zavarok kimutatására végzik a 24 órás monitorozást
Elsősorban szívritmus zavarok kimutatására végzik a 24 órás monitorozást. Fotó: 123rf

A beteg feladata, hogy vezesse az asszisztenstől kapott naplót, amibe jegyezzen be minden tevékenységet, amit folytat (például séta, étkezés, munka, lépcsőzés, rohanás a busz után, pihenés, sport). Ha szívpanaszt vagy kellemetlenséget érez, akkor a készüléken az erre a célra kialakított gombot nyomja meg, és a naplóba is jegyezze be, hogy mit érzett. Ez nagyon fontos információ lehet a leletet kiértékelő orvosnak.

Huszonnégy óra elteltével vissza kell menni a rendelőbe, a készüléket leveszik és a benne tárolt adatokat számítógép segítségével kiértékelik.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: